ITWatch

3-boss i hård kritik af minister: Den værste gang sludder, jeg nogensinde har hørt

Samrådet med forsvarsministeren om kinesisk overvågning via Huawei får hårde ord med på vejen fra 3-topchef Morten Christiansen. "Det er den værste gang sludder, jeg nogensinde har hørt," siger han, der selv benytter udstyr fra Huawei.

PR/3
"Vi er så langt ude, så man må tage sig til hovedet," siger 3's adm. direktør, Morten Christiansen. Foto: PR/3

Den politiske storm om kinesisk overvågning via teleleverandøren Huawei består af sludder og manglende indsigt fra blandt andre forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen (V).

Det siger adm. direktør for teleselskabet 3, Morten Christiansen, der selv er kunde hos Huawei.

"Når man ser på nyhederne, lader politikerne sig ikke ligefrem tynge af en stor indsigt i sagen. Claus Hjort siger, at så kan de sørge for, at vores busser og tog ikke kører. Det er den værste gang sludder, jeg nogensinde har hørt," siger han til ITWatch.

Hvorfor?

"Det er overhovedet ikke relevant. Det kunne måske ramme nogle få selvkørende biler, hvis Kina valgte at angribe Europa gennem et angreb på teleinfrastruktur. Vi er så langt ude, så man må tage sig til hovedet."

Alvorlige sager

På et samråd tirsdag om Huawei påpegede forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen, at bekymringen særligt retter sig mod, at selskabet ser ud til at spille en stor rolle i udrulningen af den kommende mobilteknologi 5G, der vil danne fundament for en række samfundskritiske funktioner.

"Hvad hvis nogen for alvor får telenettet til at bryde sammen," spurgte forsvarsministeren, "så stopper udbetalinger og overførsler, private virksomheder og offentlige myndigheder må lukke ned. Vil tog og busser kunne køre? Kan vores hospitaler fungere? Og så videre."

Han fremhævede, at sikkerhed i telenettet også handler om, at man skal være sikker på, at "de forkerte ikke lytter med. Vi skal kunne føle os trygge ved, at kriminelle og fremmede stater ikke spionerer mod vores myndigheder, virksomheder og borgere."

"Med andre ord er det alvorlige sager, vi drøfter i dag," slog Claus Hjort Frederiksen fast.

Han fremlagde ikke nogen beviser for, at den kinesiske stat skulle spionere via Huawei, men åbnede for at kigge på lovgivningen. Efterfølgende forklarede han til ITWatch, at det i yderste konsekvens kan betyde, at man politisk vil forbyde specifikke leverandører i telenettet.

USA, Australien og New Zealand har udelukket Huawei fra 5G, mens den britiske efterretningstjeneste MI6 har advaret mod at benytte det kinesiske selskab.

Også teleanalytiker John Strand fra Strand Consult mener, at de politiske meldinger er skudt ved siden af.

"Hvis jeg skal sige det meget enkelt, så var samrådet med Claus Hjort tåkrummende. Det udstillede ministerens (og dem der har skrevet hans talepapirer) manglende forståelse for, hvordan mobilverdenen og mobilnettene er bygget," skriver han til ITWatch i en kommentar.

"Jeg kan konstatere, at den ansvarlige minister ikke har styr på teknologien, fordi han ser på 5G som en isoleret teknologi. Det er ikke gået op for ham, at 4G og 5G hænger sammen, og at de 4G-netværk, som operatørerne har, nemt kan opgraderes til 5G (primært via en software opgradering)."

ITWatch har været i kontakt med Forsvarsministeriet, men Claus Hjort Frederiksen har ikke flere kommentarer for nærværende.

Forbrugere får regningen

Hos teleselskabet 3 følger Morten Christiansen med egne ord rigtig meget med i de politiske meldinger om Huawei.

3's netværk består af udstyr fra den kinesiske producent, og i forhold til at rulle den nye mobilteknologi 5G ud er det også planen, at selskabet vil benytte den kinesiske teleleverandør.

"Hvis den lovgivende myndighed siger, at det er forbudt at bruge Huawei, så må vi forholde os til det. Men indtil det sker, ser jeg ikke det store problem i det her," siger han.

Hvis Huawei bliver dømt ude, vil regningen i sidste ende lande hos forbrugerne, påpeger Morten Christiansen.

"Det er en leverandør, der er gået ind med en meget skarp pris på deres i øvrigt fantastisk gode udstyr og uden dem i markedet, så vil priserne stige. Det er den anden side af medaljen."

Dermed vil der reelt kun være Ericsson og Nokia tilbage.

"Hvis man gør sådan noget, så skal vi skifte leverandør alle sammen i større og mindre omfang fra et tre-leverandør-marked til et marked med to leverandører, hvor den billigste bliver presset ud. Så kan man godt regne ud, hvad der sker med priserne – og de bliver sendt videre til markedet," siger Morten Christiansen:

"Huawei har investeret meget i Danmark og Europa, opsat store R&D-afdelinger i Europa, og de har 130 mand i Danmark, så de vil det her. Det ville være rigtig ærgerligt at miste en udbyder på markedet, hvor der i forvejen ikke er så mange."

Peger på handelskrig

Hvad synes du overordnet om den polemik, der har været om Huawei?

"Hvis vi forholder os til fakta, så er de ikke blevet taget med fingrene i kagedåsen. Det er de ikke. Hvis de var det, var det en helt anden sag. Man har været ude og tjekke udstyr uanmeldt og har ikke fundet noget," påpeger han.

"Jeg tror, det handler om, at det er fordi, de er for store og er kinesere. Nu har Apple fået tæsk og kan ikke sælge så meget (i Kina, red.), og så skal Huawei heller ikke sælge så meget."

Ifølge Morten Christiansen er et grundlæggende princip vendt på hovedet i sagen om Huawei.

"Normalt er man uskyldig, indtil man er bevist skyldig. Det er ikke tilfældet med Huawei. Hånden på hjertet, så handler det her om handelskrig," siger han.

Tidligere har Jesper Lund fra IT-Politisk Forening kaldt debatten hysterisk netop med henvisning til, at der ikke er fremlagt nogen beviser.

"Ja, der er en risiko for, at man bliver aflyttet i Huawei-udstyr hos TDC. Men den risiko er der med alle telekommunikationsservices og alt muligt udstyr, for det kan blive hacket på et senere tidspunkt, hvis det ikke allerede er hacket, når man får det leveret. Så jeg har svært ved at forstå den voldsomme reaktion, der er mod Huawei," sagde han til ITWatch.

Omvendt fremhævede forsker Dorthe Bach Nyemann fra Forsvarsakademiet, at de danske politikere bør lytte godt efter, når USA og Storbritannien hejser det røde flag og advarer mod at bruge Huawei.

"Det er rigtig nok, at vi ikke ved, om der er nogen beviser. Men sagen er, at når de efterretningstjenester, vi samarbejder allertættest med, viser sig at være kritiske overfor en udbyder, så bør man lytte," påpegede studielektoren ved Institut for Strategi overfor ITWatch.

Og selv om USA's interesser i sagen kan være knyttet sammen med handelskrigen mod Kina, bør man stadig tage advarslerne alvorligt, understregede hun:

"Den danske efterretningstjeneste kan prøve at undersøge, hvad briterne har på Huawei og på den måde tjekke sine kilder af. Og lad os sige, at amerikanerne har en stor egeninteresse i den her sag – skal vi så løbe den risiko?" spurgte hun retorisk med henvisning til, at det er bedst at stole på USA.

Claus Hjort åbner for at stramme loven efter Huawei-sag

Kunder vil blive hos TDC trods anklager om spionage mod underleverandør

Relaterede

ITWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Se alle ledige stillinger