ITWatch

Topboss klar med strategien for et nyt Globalconnect med norske muskler

Strategien er på plads, og nu skal den føres ud i livet. I dette interview løfter Globalconnects nyudnævnte topchef Martin Lippert sløret for planerne efter fusionen med norske Broadnet. I hans øjne er selskabet et af de få i telebranchen med en vækstagenda.

Adm. direktør Martin Lippert har sat sit hold. Nu kan det kun gå for langsomt med at eksekvere på strategien for fusionerede Globalconnect og Broadnet. | Foto: Globalconnect

Martin Lippert tegner og fortæller. Som ny i spidsen for Globalconnect er han efterhånden ved at have overblik over strategien for det danske selskab, der for få måneder siden blev lagt sammen med hans hidtidige arbejdsplads, norske Broadnet.

Og for at anskueliggøre, hvor han vil have organisationen hen, har han på et whiteboard skitseret en hypotetisk virksomheds komplekse digitale infrastruktur anno 2019.

Den har både data på egne servere, noget i co-location og andet liggende i public cloud. Samtidig har den dataforbindelse mellem sine forskellige fysiske kontorer. Og måske også medarbejdere, der rejser i udlandet og skal kobles op på virksomhedens netværk. Antallet af leverandører løber i sådan et scenarie hurtigt op på syv-otte, påpeger Martin Lippert.

"Prøv at forestille dig, at du har noget, som ikke fungerer i det system. Det er et mareridt. Nogle virksomheder er så store, at de godt kan have de kompetencer, men for langt hovedparten af danske og norske virksomheder er det uoverskueligt," siger Martin Lippert og kridter banen op for det nyfusionerede selskab:

"Vi vil være den leverandør, der tager ansvaret for at få hele den infrastruktur til at spille sammen. Vi skal orkestrere og levere den infrastruktur, en virksomhed har brug for for at få sin cloud-strategi til at fungere."

Målet er inden for fem-seks år at fordoble omsætningen. I 2017 havde de to virksomheder tilsammen en toplinje på omkring 2 mia. kr. og et driftoverskud på 800 mio. kr., der hovedsageligt er skrabet sammen på markedet for leverance af datakommunikation til virksomheder.

Forsøger at holde fri

Martin Lippert har ikke ligget på den lade side siden fusionen mellem Broadnet og Globalconnect blev offentliggjort, og han blev sat i spidsen for det hele. Arbejdsdagen begynder kl. 8 og løber ofte til kl. 22, og det har været nødvendigt at lægge så mange timer, fordi han både har skullet sikre den daglige drift samtidig med, at strategien skulle på plads.

"Fordi jeg ikke er hjemme ved familien i hverdagen, har jeg forsøgt at holde weekenden nogenlunde fri," fortæller han.

Planen er på sigt at fordele tiden ligeligt mellem Oslo og København. Organisationerne er nogenlunde lige store - med ca. 450 ansatte hvert sted. Han har en lejlighed i hver hovedstad, og så drager han til Aarhus i weekenden, hvor familien bor.

"Jeg har den udfordring, at jeg bor i Aarhus. Jeg har sagt til min kone, at jeg bruger halvdelen af tiden i København, halvdelen af tiden i Oslo og halvdelen af tiden i Aarhus," siger han og griner.

"Hun er desværre ret skrap til matematik."

Med fusionen gjorde Martin Lippert comeback i den danske telebranche. Han har tidligere været helt i toppen af hierakiet i TDC som koncerndirektør med ansvar for TDC Operations, men stoppede i sommeren 2013 for at blive adm. direktør i Broadnet.

Siden har han udadtil holdt sig væk fra danske teleforhold, men nu er han tilbage. Og selv om han tidligere har været dybt involveret i udrulning af internet i Danmark, har han brugt mest tid her i den første periode efter fusionen.

"Jeg kender den norske organisation meget bedre, end jeg kender Globalconnect. Det er fem år siden, jeg beskæftigede mig med det danske marked sidst, så jeg har brugt en del tid på at snakke med alle vores kunder."

Han har samtidig sat sit eget hold. Eksempelvis stoppede den hidtidige finansdirektør Mikkel Bønnelycke i Globalconnect efter kort tid i jobbet, og nu er alle stillinger med reference til Martin Lippert besat.

"Det hele er linet op, så vi nu sidder med det hold, der skal drive selskabet fremadrettet," slår han fast.

En vigtig brik

Martin Lippert har tegnet færdigt på whiteboardet og sat sig ned igen for at uddybe sine tanker. For med en digitalisering, der brager derudaf, og et marked under store forandringer, kan man i hans øjne vælge to veje som teleselskab.

Den ene handler om udelukkende at fokusere på at grave kabler ned i jorden og sælge kapaciteten til andre udbydere. Den vej vil han ikke betræde.

I stedet vil han med afsæt i det fusionerede selskabs eksisterende styrkepositioner inden for datacentre og fiber til erhvervsvirksomheder gå en anden vej, hvor man satser på at være en vigtig brik i virksomheders bevægelse mod cloud.

"Bare at levere datacom som en infrastruktur er ikke interessant for os. Vi tror faktisk også, at mange af de datacom-tjenester, du traditionelt har leveret, er under forandring. Vi ønsker at lave hele den infrastuktur, der skal til, for, at en virksomhed har maksimal anvendelse af sin cloud," påpeger han.

"Vi har i forvejen al den fysiske infrastruktur, der er påkrævet for at lave sådan en løsning. Vi ejer datacentre og fiberforbindelser. Hele den fysiske infrastruktur der rent faktisk skal til for at få det til at spille sammen, den ejer vi rent faktisk også."

Martin Lippert vil ikke rådgive virksomhederne om, hvordan de skal gribe en cloud-strategi an.

"Men når de så har fundet ud af, hvordan de rent faktisk gerne vil have deres strategi, så kan vi bygge den og drive den for dem. Det er vores ambition," siger han.

Får adgang til værktøjer

I dag står det fusionerede selskab allerede med gode kort på hånden på B2B-markedet. Globalconnect har både gravet fiberkabler flere steder i Danmark og har særligt etableret sig som en stor spiller inden for datacentre.

Selskabet har eksempelvis en kapacitet på 13.000 kvadratmeter til co-location.

Og i Norge har Broadnet med tiden bygget et stort netværk af fiberkabler primært rettet mod erhvervskunder. Samlet fylder fiberkablerne 24.000 km og forbinder over 90 byer i hele landet.

Med fusionen kan selskaberne – som stadig drives under hvert sit navn – trække på hinandens spidskompetencer i bestræbelserne på at indfri ambitionerne.

Eksempelvis var det ikke planen for nogle år siden, at Broadnet også skulle bygge datacentre.

"Vi havde ikke kompetencen. Den har vi nu," fortæller Martin Lippert.

Og samtidig får Globalconnect adgang til nogle værktøjer, som gør udbygningen af fiberkabler lettere. I Broadnet har man ved hjælp af big data fået et bedre overblik over, hvor det kan betale sig at grave kabler ned.

Gennem en software kan selskabet se, hvor konkurrenterne har infrastruktur, hvor der er mobilsendere og hvilke hastigheder kunderne har adgang til.

"Vi ved præcis, hvem kunderne er, hvad deres juridiske struktur er, og hvem der træffer beslutninger på stederne. Derudover har vi udregnet etableringsomkostningerne til samtlige virksomheder. Alle de data har vi lagt sammen i nogle systemer, som giver os fantastisk information," fortæller Martin Lippert.

Det har haft betydning for hele arbejdsgangen omkring fiberprojekter.

"Vi er gået fra at være reaktive på en kundehenvendelse, til at vi nu proaktivt kan identificere, hvor det rent faktisk er attraktivt at være. På den måde sparer vi penge i salg og udbygning, og samtidig kan vi forkorte leveringstiden. Vi er nede og levere fiber på tre uger i den norske del af organisationen."

Der vil nok være medarbejdere, som synes, at rejsen her er for kompliceret og for uoverskuelig.

Martin Lippert, adm. direktør, Globalconnect og Broadnet.

Samlet har de to selskaber et "fantastisk overlap", pointerer Martin Lippert.

Det kommer også medarbejderne til gode.

"De bliver en del af et meget større og mere teknisk tungt miljø."

"Mange teleselskaber er store i Norden, men de skærer ned alle sammen. Vi har rent faktisk en vækstagenda. Udover, at der er en naturlig vækst i det danske B2B-marked på 6-7 pct. og i det norske på 8-9 pct. på fiber, så adresserer vi nogle nicher, som der ikke er nogen, der leverer til," siger han og fremhæver kunder, der opererer på tværs af Norden.

"Hvem leverer til pannordiske kunder i dag? Det er der ingen, der gør. TDC har solgt ud af sine nordiske aktiviteter, og Telia og Telenor oprererer på en helt anden måde."

Klar til opkøb

Globalconnect så dagens lys i 1998. Knap 20 år senere besluttede stifter Niels Zibrandtsen at sælge aktiemajoriteten til kapitalfonden EQT.

Sidste forår faldt købet af fiberleverandøren Nianet på plads, og nogle måneder senere annoncerede EQT, at det sammenlagde selskabet med en af sine andre virksomheder – Broadnet.

Nu er Martin Lippert klar til at høste frugterne af fusionen, for det kan med hans ord kun gå for langsomt med at komme i mål med planerne.

Han har 1 mia. kr. til at investere for i år, og melder sig klar til at købe op for at indfri ambitionerne, der rækker ud i hele Norden.

"Hvis vi skal være en pannordisk spiller, er en svensk akkvisition oplagt. Og så vil vi også gerne købe kompetencer på tjenestesiden, både omkring sikkerhed og nogle af de cloud-services, vi gerne vil bygge."

Samtidig mangler han at få bygget nogle ensartede processer på tværs af organisationen.

Det betyder, at de ansatte skal vende sig til, at arbejdsgangene bliver mere standardiserede. Det er nemlig svært at skalere en telekomforretning, hvis man skræddersyer alle løsninger til kunderne, påpeger Martin Lippert.

"For at få en cloud-strategi til at fungere er du nødt til at være mere professionel i den måde, du implementerer på. Vi kommer til at være mere skarpe på, hvordan vi kan tage en virksomheds specifikke ønsker og implementere dem på en måde, der er mere parameterstyret."

"Den måde, vi producerer tjenester på, bliver mere standardiseret fremadrettet. Betyder det så, at vi ikke vil være i stand til at tilpasse os kunderne? Sådan har det klassisk været. Men vi har vist, at det sagtens kan lade sig gøre at lave tilpasninger på en standardiseret måde."

Skal dokumentere

Han fortæller, at den største forskel for medarbejderne nok bliver, at de skal arbejde meget mere med en "stringent metodik".

"I et stort teleselskab er du nødt til at være meget stringent og påpasselig med, at en løsning til en slutkunde er tilstrækkeligt dokumenteret," forklarer han.

"Både Broadnet og Globalconnect er begyndt på det arbejde. Men det kommer vi til at accelerere. For hvis vi skal lave standardiserede løsninger, skal kunderne opleve, at vi kan tage vare på deres drift. For at gøre det er vi nødt til at sikre os, at alt bliver sat ind på en professionel og systematisk måde, medmindre vi vil være alt for afhængige af enkeltpersoner."

Martin Lippert fremhæver, at man i dag bruger forskellige dokumentationsværktøjer i Norge og Danmark. Her skal der etableres et fælles system. Det handler om at få dokumenteret alle processer og nedbryde alle leverancer i nogle fremgangsmåder, der kan kopieres fra gang til gang.

Siden han kom til Broadnet i 2013, har han arbejdet på at rydde op, og det har givet pote, påpeger han.

"Det gør det en smule mere firkantet at arbejde i, men hold fast hvor giver det en meget større hastighed til at kunne levere nye produkter. Det giver en langt bedre og mere stabil driftsituation, og samtidig er det lettere at digitalisere, end hvis du gør det på toppen af noget rod."

Forandringerne er derfor ikke slut endnu for de ansatte i Globalconnect, der har haft et begivenhedsrigt 2018 med opkøb af Nianet, en fusion og ny adm. direktør.

Martin Lippert regner ikke med at skulle igennem store fyringsrunder, men han venter, at nogle medarbejdere har fået nok af forandringer.

"Der vil nok være medarbejdere, som synes, at rejsen her er for kompliceret og for uoverskuelig, og at de har været udsat for så massive forandringer over de sidste to-tre år, at det er nok. Så jeg vil sidde med en anden sammensætning af medarbejdere om tre-fire år, end jeg gør i dag," vurderer han.

Interviewet er ved at være slut. Det er fredag. Martin Lippert iler mod sin bil for at køre til færgelejet i Sjællands Odde. Familien kalder i Aarhus.

Dansk-norsk bredbåndskæmpe spekulerer på fibernet-offensiv på TDC's hjemmebane

Globalconnect i milliardfusion 

Mere fra ITWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs