ITWatch

TDC's medejer har haft flere skattesager

Australske Macquarie har brugt fidus, der trak milliarder ud af Tyskland. Banken har flere sager i Danmark.

Foto: Ritzau/Scanpix/Rick Rycroft

Australske Macquarie, der tidligere i år blev medejer af TDC, har været med til at trække milliarder ud af statskasser i Europa ved særlig skattefidus.

Det skriver DR. 

Banken har spillet en nøglerolle i et netværk af finansfolk, advokatfirmaer og storbanker. De har været specialiseret i forskellige former for formodet bedrageri med udbytteskat.

Macquarie har ifølge DR været involveret i formodet bedrageri og spekulation med udbytteskat mod i hvert fald Tyskland, Schweiz og Frankrig. Topledelsen i banken sagde god for fidusen. 

Det er ikke første gang, at banken fylder medierne i sager om skat. 

Her er en oversigt over de historier, der har præget mediebilledet i Danmark omkring Macquarie: 

* Macquarie var i 2005-2017 medejer af Københavns Lufthavne. I 2011 kunne Politiken fortælle, at Macquarie havde hevet 2,2 milliarder kroner ud af lufthavnen. Det var sket via en konstruktion i Luxembourg for at undgå skat for over 500 millioner kroner.

"Det var sket ved, at Macquarie havde ydet lån til lufthavnen til en høj rente. Rentebetalingerne skete til et selskab i Luxembourg. Dermed kunne der trækkes penge ud af lufthavnen, der ikke skulle beskattes som et overskud."

* Det kom kort efter frem, at Skat havde rejst et krav på 800 millioner kroner mod Macquarie.

* I 2014 optrådte Macquarie prominent i LuxLeaks. Det var et læk af 28.000 dokumenter, der viste en lang række selskabers lukrative skatteaftaler med Luxembourg.

* I 2017 kom det frem, at Macquarie havde udbetalt milliarder til sig selv i udbytte fra lufthavnen. Pengene var gået via flere selskaber i Luxembourg til et selskab på det kendte skattely Guernsey.

* I 2017 kritiserede den danske regeringen, at Macquarie havde trukket store udbytter ud af lufthavnen. Flere ministre opfordrede selskabet til i stedet at investere i den og sænke priserne for flyselskaberne.

* Ekstra Bladet skrev i starten af 2017, at Skat har sager kørende mod selskabet både for ikke at have betalt udbytteskat i Danmark og for den luxembourgske lånefinte. Det kan Skat dog hverken be- eller afkræfte.

Kilder: Politiken, Ritzau, Ekstra Bladet, Jyllands-Posten, Børsen.

Ritzau

TDC's hovedejer førte an i kup mod europæiske statskasser 

TDC sikrer sig bredbåndsudbyderen Hiper med 50.000 kunder 

Mere fra ITWatch

Nye kræfter polstrer investeringsplatform til udlandseventyr

Nyt ejerskab hos digital investeringsplatform vil fordoble volumen og føre konceptet ud over Danmarks grænser. Tidligere Børsen-direktør skal booste kommerciel strategi og være med til at vise, "at The Many ikke bare er en god idé, men også kan blive en forretningsmæssig succes," som han siger til EjendomsWatch.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs