ITWatch

Her er regeringens nye teleudspil

I morgen fremlægger regeringen sit ventede udspil til den fremtidige regulering af teleområdet. Der bliver skrappere krav til kommunerne, flere penge til bredbånd, nye auktioner, handlingsplan for 5G og nye rammer for internet of things, viser udspillet, som ITWatch har set udkast til. (Opdateret)

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt præsenterer regeringens teleudspil mandag formiddag. | Foto: /ritzau/Jens Dresling

Regeringens fremtidige regulering af telebranchen fremlægges i dag, og der bliver tale om udspil, som skal sikre både bedre dækning af mobiltelefonien samt højere hastigheder på bredbånd.

Det viser udspillet, som ITWatch har set udkast til.

I udspillet, som vi har set det, fortsætter man de overordnede principper om en markedsbaseret udrulning og en regulering, der er tjeneste- og teknologineutral. Det er også hjørnestenene i det nuværende teleforlig fra 1999.

Der skal skabes bedre rammer for investeringer, hedder det. Og forhindringer skal rulles af vejen. Der kan blandt andet blive tale om nye afskrivningsregler.

Der skal fjernes barrierer for nedgravning af telenet, som det hedder.

Dækningen af landet med bredbånd skal dokumenteres bedre, så man kan lave målrettede indsatser.

Særligt afsnittet om investeringer rummer anvisninger om, at telebranchen fremover skal forvente stabile rammevilkår, og at det vil blive billigere og mere rentabelt at drive teleinfrastruktur.

Det skal blandt andet blive billigere at nedgrave teleinfrastruktur.

Reguleringen skal tilskynde teleselskaberne til at forbedre kundebetjening og produkter, hedder det.

Her er udvalgte områder i det udkast, redaktionen har set:

  • Regeringen vil udarbejde en national handlingsplan for udrulning af 5G i Danmark og justere de nuværende frekvensafgifter.
  • Der skal banes vej for internet of things. Det skal være lettere at skifte teleselskab for virksomheder, når det kommer til brug af sim-kort i f.eks. energimålere og andre tekniske enheder. Derfor vil regeringen gøre det muligt for virksomheder og kommuner at få tildelt nummerressourcer til såkaldt M2M-kommunikation.
  • Samtidig vil regeringen via en ny hjemmel i teleloven sætte klare grænser for, hvordan kommuner kan støtte udrulning af teleinfrastruktur.
  • Der afsættes nye millioner til bredbåndspuljen. Den får tilført nye 60 mio. kr. i år og skal forlænges, så den ikke som planlagt udfases i 2019.
  • Nye frekvensauktioner i år skal udfylde hullerne i mobillandkortet. Det fremgår af det udspil til fremtidens regulering af teleområdet, som ITWatch har set.
  • Her hedder det, at der skal sikres bedre dækning på knap 20.000 adresser i landet, hvor der ifølge udspillet er ringe dækning. Dette skal klares gennem de kommende frekvensauktioner, der afholdes i slutningen af 2018.
  • Netværk skal åbnes i yderområder for at sikre, at alle får adgang til bedre netværk.
  • Endelig bevæger regeringen sig ind på et ømtåleligt område, hvor der skal skabes ensartede rammer for leje af plads til mobilmaste i de forskellige kommuner.

Mere fra ITWatch

Klumme: ESG gør en forskel men det skal dokumenteres

Efter en lang rejse er ESG trådt ind på direktionsgangen som en væsentlig del af hele forretningsstrategien og ikke mindst IT-strategien. Det er nødvendigt, for ESG kan virkelig gøre en forskel for forretningen og for miljøet, og IT er nøglen, skriver Kenneth Hallingskov fra WaveAccess i denne klumme.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs