ITWatch

Simcorp og Netcompany får klø under sektorrotation

It-selskaber Simcorp og Netcompany er under pres på aktiemarkedet. Det skyldes stigende renter og en rotation i aktiebeholdningerne, lyder det fra Danske Banks chefhandler. Samme udvikling sætter præg på amerikanske it-aktier.

Foto: Simcorp/PR

Det går hårdt for sig på det danske aktiemarked tirsdag formiddag, hvor vækstaktier som Netcompany, Simcorp og A.P. Møller-Mærsk får klø, mens bankaktierne i højere grad formår at holde skindet på næsen.

Baggrunden er rentestigninger på obligationsmarkedet, hvor handlerne i den seneste uge har kunnet konstatere, at den amerikanske centralbank, Federal Reserve, har varslet stramninger af sin pengepolitik i form af en nedtrapning af opkøbsprogrammet - formentlig startende i november.

Også fra Den Europæiske Centralbank har der i sidste uge ifølge Reuters været forlydender om, at opkøbene af obligationer under pandemiprogrammet, PEPP, vil ophøre til marts.

"Det, vi kigger ind i nu, er en nærmest simultan neddrosling af QE (bankernes opkøbsprogrammer, red.) i løbet af fjerde kvartal. Derfor kører renterne op, om end man skal huske, at de kører op fra meget lave niveauer. Men de stigende renter har udløst en aktierotation ud af vækstaktier og ind i valueaktier og ikke mindst bankaktier," siger chefhandler i Danske Bank Mads Zink til Ritzau Finans.

Tab på 5 pct. på en uge

Herhjemme falder C25-indekset 1,6 pct. til 1900,75, og samlet er indekset faldet næsten 5 pct. de seneste tre børsdage.

"Herhjemme har vi en massiv overvægt af vækstaktier, og derfor vil det danske aktiemarked halte efter de globale aktier, når renterne begynder at stige så kraftigt, som vi har set den seneste uge," lyder det fra Danske Banks chefhandler.

Helt i bunden af det danske marked falder Simcorp med 2,6 pct. til 781 kr., og også it-vækstkometen Netcompany klarer sig skidt og taber 2,3 pct. til 750,50 kr.

Udviklingen går igen i USA

Samme tendens går igen i USA, hvor højere renter tager pynten af Apple og Facebook

Renten på den tiårige amerikanske statsobligation er tirsdag for første gang siden juni kravlet over 1,5 pct., blandt andet efter at den amerikanske centralbank i sidste uge indikerede en neddrosling af sine månedlige obligationsopkøb og skruede op for sin prognose om fremtidige renteforhøjelser.

"Fundamentalt set, så ser markedet grund til at revurdere priserne på grund af Federal Reserve," siger Neil Wilson, chefmarkedsanalytiker i Markets.com til Reuters.

De højere renter belaster vækstaktierne, herunder teknologigiganter som Apple, Microsoft og Google-ejeren Alphabet, der alle falder 1,6 pct. i formarkedet.

Investorerne har ofte indregnet hastigt stigende overskud i værdisætningen af it-kæmperne. Når renten er nul, kan de overskud indregnes én til én, men i takt med, at renten stiger, udhules nutidsværdien af fremtidige overskud.

Ved 14-tiden ligger Nasdaq-futuren 1,6 pct. lavere, mens S&P 500 og Dow Jones-futuren falder mere behersket med 0,4 pct. og 0,9 pct.

Blandt de øvrige vækstkometer falder Amazon og Facebook henholdsvis 1,6 pct. og 1,6 pct., og Tesla ligger 1 pct. lavere.

Markedsuro skaber usikkerhed om børsnoteringer 

Medie: Steelseriers er fortsat på vej på børsen 

Mere fra ITWatch

Tidlig investor smækkede kassen i for Drugstars: Tidsplan og økonomi skred

Det ville tage længere tid og koste mere end først estimeret at indfri de store ambitioner, som venturefonden Byfounders havde til e-health-firmaet Drugstars, og derfor var fonden – i lighed med Drugstars’ andre tidlige investorer – ikke villig til at stille op med kapital til det nu konkursdømte selskab.

Jim Snabe: Den digitale gevinst bliver større hvis vi skynder os

Dansk Industri fremlægger i dag sine anbefalinger til den danske digitaliseringsstrategi, der kommer i kølvandet på anbefalingerne fra regeringens eget digitaliseringspartnerskab tidligere på måneden. Begge udvalg mener, at det haster med nye visioner for Danmark.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs