ITWatch

Danske Bank skyder millionbeløb i tech-startup

To år gammelt fintech-startup byder Danmarks største bank velkommen i sin ejerkreds. Danske Bank skyder et større millionbeløb i virksomheden og ser potentiale i flere digitale investeringer eller partnerskaber på sigt.

Kapitalfonde har fra dag ét henvendt sig til Zenegy, der nu takker ja til en millioninvestering fra Danske Bank. På billedet: Zenegy-stifter, Jes Brinch (TV). Chef for Danske Banks forretningsudvikling, Frederik Gjessing Vinten (TH). | Foto: Laura Stamer for Danske Bank

Danske Bank investerer et tocifret millionbeløb i startuppen Zenegy, der står bag et cloud-baseret lønsystem. Banken får samtidig en ejerandel i virksomheden på lidt over 10 pct. og træder ind i ejerkredsen, hvor den tidligere E-conomic-stifter blandt andet sidder.

Det bekræfter begge parter, der ikke vil sætte konkret beløb på investeringen, overfor ITWatch.

Partnerskabet vil åbne nye døre for unge Zenegy og tilføje nye produkter til Danske Banks erhvervskunder.

"Vi ser investeringen som en måde, hvor vi over tid kan levere nye og spændende digitale løsninger til vores kunder," siger Frederik Gjessing Vinten, chef for Danske Banks forretningsudvikling, til ITWatch.

Danske Bank har brugt et par år på at skanne it-markedet for innovative løsninger, fortæller Frederik Gjessing Vinten, som kalder Zenegys løsning for "en af de stærkeste på markedet," når det kommer til lønsystemer.

"Vores strategi stopper ikke nødvendigvis ved lønsystemer og Zenegy. Vi vil følge vores kunders behov og ser store muligheder i at lave flere investeringer eller partnerskaber på sigt og brede produktpaletten ud til virksomhedskunder," siger Frederik Gjessing Vinten.

Investorer har haft interesse fra dag ét

Lige fra dag ét har Zenegy fået henvendelser fra kapitalfonde i blandt andet Storbritannien og i Norden, men valgte at gå andre veje, fortæller direktør og stifter af Zenegy, Jes Tækker Stemann Brinch:

"Før har timingen ikke været god til en stor kapitalindsprøjtning, fordi vi ikke var et sted, hvor vi kunne bruge pengene fornuftigt. Nu er vi på det helt rigtige tidspunkt. Da Danske Bank kom, gik det op for os, at der virkelig er muligheder i partnerskabet i stedet for bare at få et kapitalindskud."

Jes Tækker Stemann Brinch er lettet over at kunne sætte sløjfe på partnerskabet, som han kalder en blåstempling af Zenegys arbejde:

"Med Danske Bank som en stærk medejer sætter vi to store fede streger under, at vi også er her om fem år."

Åbner op for Skandinavien

Zenegy er allerede rykket til udlandet og har i dag forretning i Schweiz. Danske Bank har tusindvis af erhvervskunder, som blandt andet er baseret i Sverige og Norge - to lande, Zenegy ser forretningspotentiale i.

"Vi har været en virksomhed med to sælgere, og har aldrig haft fokus på at sælge helt vildt, det har været vigtigere for os at kunne gøre produktet helt klart. Men vi håber på, at mange tusind virksomheder vil få glæde af det her samarbejde," siger stifteren.

Adm. direktør Jes Tækker Stemann Brinch (TV) og investor og Economic-stifter Jacob Wandt (TH). | Foto: PR/zenegy
Adm. direktør Jes Tækker Stemann Brinch (TV) og investor og Economic-stifter Jacob Wandt (TH). | Foto: PR/zenegy
 

Det bliver direktør for betalinger og innovation i Danske Bank, Katrine Mitens, der skal sidde i Zenegys bestyrelse. Hun får blandt andet til opgave at brede løsningen ud til erhvervskunderne i Norden.

Produktet og det internationale perspektiv var en af grundene til, at banken valgte at træde ind i ejerkredsen. Zenegy er fra starten bygget ud fra et internationalt perspektiv, hvor man har forsøgt at gøre det relativt let for systemet at adoptere andre landes regler og tredjeparter.

"Vi havde egentlig internationalisering på tegnebrættet, men nu får vi en stor partner, vi kan gå ind i landende sammen med," siger Jes Tækker Stemann Brinch.

Danske Bank vil lære af investeringen

For Danske Bank er købet en del af en overordnet strategi, der handler om at tilbyde flere digitale løsninger til erhvervskunderne. Planen er, at Danske Bank skal kunne tilbyde nogle af Zenegys produkter på sigt. Banken er i gang med at udvikle en digital platform ved navn District til formålet.

"Vi har en del ambitioner, men vi må også være realistiske og sige, at vi er ret ydmyg omkring det her. Det er en stor strategisk investering for os, hvor vi forsøger at lave fremtidens digitale platform. Som et led i det, vil det være naturligt at linke flere typer services til," siger Frederik Gjessing Vinten.

Udover lønsystemer, er der andre områder, som Danske Bank vil kigge ind i, men det er endnu for tidligt at sige hvilke, siger Frederik Gjessing Vinten:

"Vi skal tage værdifuld læring fra investeringen og det her partnerskab, som kan være relevant på nogle af de andre områder. Om vi vil lave flere investeringer eller partnerskaber vil afhænge af situationen og kundernes behov."

"Det har været en luksus iværksætterstart"

Danske Bank kastede også et blik på Zenegys ejerkreds og ledelse inden købet. Her så banken et stærkt team bestående af investor og tidligere Economic-stifter Jacob Wandt og Jes Tækker Stemann Brinch, som også var en del af E-conomic teamet siden start.

"Vi har set et godt match med ledelsen og nogle dygtige folk, som har prøvet noget lignende før," siger Frederik Gjessing Vinten.

Jes Tækker Stemann Brinch og Jacob Wandt kender hinanden fra tiden i E-conomic. Siden Jacob Wandt købte sig ind i Zenegy, har han bidraget til udviklingen og kapitalen i virksomheden. Uden ham, ville Zenegy ikke være, hvor selskabet er i dag, fortæller Zenegy-stifteren.

"Jacob har investeret rigtig mange penge og tid i projektet. Det der er vigtigt for os som startup, at vi har ro til at udvikle produkt og forretning i stedet for at bruge alt krudtet på at være ude og lede efter penge."

"Det har været en luksus iværksætterstart, og det har helt sikkert en kæmpeindflydelse på, hvor vi er i dag," tilføjer stifteren.

Vil fortsat agere som en startup

Efter der er blevet tilført nye penge, regner Zenegy med at sætte kadencen på udviklingsdelen op og ansætte flere medarbejdere i takt med, arbejdsopgaverne kommer. Direktøren er ikke nervøs for, at en stor samarbejdspartner som Danmarks største bank kan trække tempoet i virksomheden ned.

"Vi kører videre på den måde, vi har kørt indtil videre. Vi vil agere som en startup og være agile. Samarbejder tager tid, men det ville det også gøre med andre virksomheder."

Købet kommer lige efter, at både Danske Bank og Zenegy uafhængigt af hinanden har indgået samarbejder med Danmarks største forsikringsselskab, Tryg.

I starten af april annoncerede Zenegy et samarbejde med Tryg om at automatisere selskabets erhvervsforsikringer, mens banken i november indgik en strategisk aftale med Tryg. Men begge parter afviser, at det har noget med hinanden af gøre. 

"Det har faktisk ikke være koordineret. Vi fik øjnene op for Zenegy et stykke tid før, vi afsluttede Tryg-forhandlingerne," siger Frederik Gjessing Vinten.

Startup med E-conomic-stifter i ryggen indgår samarbejde med Tryg 

IBM skal forhindre systemnedbrud i Danske Bank med kunstig intelligens 

Mere fra ITWatch

Telenor fylder rundt: Spår store forandringer i fremtiden

I dag er det 30 år siden, at det daværende Sonofon slog dørene op. Undervejs har der været heftig turbulens og forandringer - men fremtiden tilhører mobilbranchen, slår topchef Lars Thomsen fast i dette fødselsdagsinterview, hvor han samtidig kommer med en vild forudsigelse for 5G.

It-selskab i udbrud: Omsætningen stikker af

Advania oplevede i 2021 en omsætningsvækst på 60 pct. fra året før, og på bundlinjen kan det også ses, hvor resultatet ender på næsten 13 mio. kr. mod 1,4 mio. kr. året før.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs