ITWatch

Facebook ramt af gruppesøgsmål over dataindsamling

Efter afsløringer af at Facebook har indsamlet og opbevaret tekstbeskeder fra bl.a. Messenger, bliver der nu rejst søgsmål mod selskabet i USA.

Mark Zuckerberg, stifter af Facebook, til senatshøring i USA, 10. april i forbindelse med Cambridge Analytica-skandalen. | Foto: Jim Watson/Ritzau Scanpix/AFP/AP

Facebook står over for et massesøgsmål i Californien, efter det er kommet frem, at det sociale medie har indsamlet både beskeder og opkald fra sine brugere via bl.a. Messenger på smartphones med Android-styresystemet. Det skriver The Guardian.

Det sker, efter sagen kom frem i marts i forbindelse med Cambridge Analytica-sagen, hvor Facebook-brugere klagede over aldrig at være blevet oplyst om medieselskabets praksis. Det står i kontrast til Facebooks tidligere udmelding om, at indsamlingen af oplysningerne altid udelukkende har været gældende for brugere, der aktivt har tilmeldt sig dette. I realiteten har det været sådan, at indsamlingen blev aktiveret, når en Facebook-bruger på en Android-telefon tilmeldte sig muligheden for at sende sms-beskeder via Messenger-appen eller gav adgang til sin kontaktliste.

"Facebook har indsamlet og opbevaret information i et omfang og på en måde mere vidtrækkende, end hvad brugerne var bekendt med, at de gav lov til. Det foregår stadig," lyder det i søgsmålet, skriver The Guardian.

Gruppen, der står bag søgsmålet ført an af en John Condelles III, mener, at Facebooks indsamling er i strid med Californiens konkurrencelovgivning på tre punkter samt forbrugerbeskyttelses- og elektronisk privatlivslovgivningen. Condelles III kræver mindst 5 mio. dollars i godtgørelse, ligesom han forsøger at udvide gruppesøgsmålet til at samle Facebook-brugere på tværs af USA, skriver avisen.

Også advokater fra Storbritannien og USA har indledt et massesøgsmål mod Facebook, Cambridge Analytica og to andre virksomheder for at have misbrugt personlige data fra mere end 71 mio. personer.

Denne artikel er leveret af vores søstersite, MediaWatch.

Cambridge Analytica lukker ned

Facebook lukker ned for udenlandske annoncer før irsk folkeafstemning 

Mere fra ITWatch

Klumme: ESG gør en forskel men det skal dokumenteres

Efter en lang rejse er ESG trådt ind på direktionsgangen som en væsentlig del af hele forretningsstrategien og ikke mindst IT-strategien. Det er nødvendigt, for ESG kan virkelig gøre en forskel for forretningen og for miljøet, og IT er nøglen, skriver Kenneth Hallingskov fra WaveAccess i denne klumme.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs