Regeringen vil straffe det offentlige for persondatasjusk

Offentlige myndigheder skal, ligesom private virksomheder, kunne straffes i sager om sjusk med persondata. Det lægger justitsminister Søren Pape Poulsen (K) op til i et forslag til en ny databeskyttelseslov.
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K). | Foto: /ritzau/Tariq Mikkel Khan
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K). | Foto: /ritzau/Tariq Mikkel Khan

Offentlige myndigheder skal på lige fod med private virksomheder kunne straffes økonomisk, hvis de under EU's kommende persondataforordning sjusker med borgernes personfølsomme oplysninger. Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) fremlægger 25. oktober et regeringens forslag til en ny databeskyttelseslov.

Det skriver Politiken.

Mens private virksomheder risikerer bøder af maksimum 150 mio. kr., eller op til fire pct. af virksomhedens globale omsætning, så er de kommende sanktioner mod overtrædende offentlige myndigheder dog lavere. Myndighederne risikerer sanktioner i størrelsesordenen 4 pct. af myndighedens bevilling eller op til 16 mio. kr.

Et bred flertal i Folketinget har siden 2015 presset på for at sidestille private virksomehder og det offentlige i persondataspørgsmål. Men hos de offentlige aktører er man bekymret for, at kommende bødestraffe kan gå ud over velfærden og myndighedens arbejde.

"Det vil jo få den konsekvens, at der så skal findes 16 millioner kroner i en kommunes budget, og det kan gå ud over servicen på skoler eller i ældreplejen"," siger Pia Færch, kontorchef for digitalisering hos KL, til Politiken.

Hos erhvervslivet peger man på, at truslen om bødestraffe med indførslen af EU-forordningen til maj næste år, har sat skub i persondataarbejdet i de private virksomheder.

"Databeskyttelsen i det offentlige er mangelfuld, men hidtil er det offentlige sluppet med en løftet pegefinger. Hvis der kommer bødestraffe for op mod 16 mio. kr, så er der 16 mio. nye incitamenter til at tage databeskyttelse alvorligt," siger digitaliseringschef hos Dansk Erhverv, Janus Sandsgaard, til Politiken.

Tilsyn om myndigheders problemer med persondata: "Det er kritisk" 

Rigspolitiet erkender sløset omgang med persondata 

Datatilsynet: Statslige myndigheder har omfattende mangler i databeskyttelse 

Organisationer sender åbent brev til Søren Pape om at styrke Datatilsynet 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også