ITWatch

De norske statsbaner skal digitaliseres i nyt milliardudbud

Signalsystemet for hele det 4200 kilometer lange norske jernbanenet og styringen af de mere end 550 toge i landet skal lægges i hænderne på et nyt it-system, som norske Bane Nor snart sender i udbud. Regningen ender på et tocifret milliardbeløb.

Foto: Casper Dalhoff

Snart går det, i folkemunde, største norske it-projekt nogensinde i gang. De norske statsbaner skal digitaliseres og gamle signalsystemer, nogle steder fra 1950'erne, skal skiftes ud med et moderne it-system, som skal sørge for at de godt 550 norske togsæt kommer sikkert frem til tiden. Den samlede pris - 20 mia. norske kr. (15,9 mia. kr.) over en 12-årig periode.

Det skriver det norske medie Digi.no.

De 20 mia. norske kr. dækker dog ikke kun it-delen, men omfatter både styringen af togene, udstyret ombord og selve TMS-systemet, som tegner sig for it-elementet. Hos Bane Nor er man dog ikke bleg for at kalde projektet "Norges største it-projekt."

"It-delen er den største del af projektet. TMS skal styre alle signalanlæggene og få trafikken til at flyde," fortæller chefarkitekt i Bane Nor, Morten Moe, til Digi.no.

Udbuddet er struktureret, så et selskab, som udgangspunktskal, skal håndtere alle aspekter af det store udbud, hvilket også stiller visse krav til leverandøren. Store selskaber som Thales, Siemens, Alstom og Ansaldo er alle blandt de prækvalificerede.

Første skridt mod digitaliseringen af jernbanenettet kommer i 2018, hvor man forventer at vælge vinderen af udbuddet. Selve projektet forventes først at starte endeligt op i 2022 muligvis 2023. Klart står det dog, at der er tale om en noget nær monumental opgave, hvor det 4200 kilometer lange jernbanenet blandt andet skal understøttes af op mod 5000 kilometer fibernet, som skal forbinde togene til det nye it-system.

Ny forsinkelse truer storstilet signalprojekt i Banedanmark 

Ny frygt for stor it-skandale i Banedanmark 

It-ekspert: Signalsystem til tog kan blive Danmarks dyreste it-skandale 

Mere fra ITWatch

Wingmen Solutions opkøber dansk virksomhed

Infrastruktur-selskabet Wingmen Solutions laver nu sit første opkøb efter at være blevet en del af nyt europæisk netværk sammen med hollandske Avit Group og investeringsfonden Quadrum Capital.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs