ITWatch

Dansk udvikling af coronapas-app vækker opsigt i udlandet

Selskaberne bag den nye coronapas-app nyder god opmærksomhed internationalt på baggrund af udviklingen med appen. Flere lande har meldt sin interesse.

Foto: Lisbeth Nielsen, der er direktør i Sundhedsdatastyrelsen, har holdt møde med de skotske myndigheder, der har fået kildekoden til den daske coronapas-app. Udviklingen af den har vakt interesse i udlandet. Sundhedsdatastyrelsen/PR:

Det har vakt interesse i udlandet, at Danmark allerede nu er klar med et køreklart coronapas.

De to virksomheder bag, Trifork og Netcompany, oplever begge en øget opmærksomhed fra internationale myndigheder, der gerne vil have hjælp med at bygge sikre løsninger til arbejdet med sundhedsdata.

Det oplyser både Trifork, der har stået for sikkerhed omkring de personlige oplysninger i appen, og Lisbeth Nielsen, der er direktør i Sundhedsdatastyrelsen.

"Hovedleverandørerne Trifork og Netcompany oplever en stor interesse for, hvad de har bygget," siger Lisbeth Nielsen

Det er myndighederne, der er den juridiske ejer af kildekoden i appen, men det er Netcompany, der har stået for udviklingen. De har allerede modtaget en henvendelse fra de skotske myndigheder, der gerne vil have fingrene i appen.

"De skotske myndigheder har selv henvendt sig til Netcompany, og på den baggrund holdt jeg et møde med skotterne i sidste uge. De ville gerne have kildekoden, så det har de fået," siger Lisbeth Nielsen.

Hovedleverandørerne Trifork og Netcompany oplever en stor interesse for, hvad de har bygget

Lisbeth Nielsen, direktør i Sundhedsdatastyrelsen

Netcompany har ikke ønsket at svare på spørgsmål om coronapas-appen til ITWatch, men deres samarbejdspartner Trifork meddeler, at også de oplever en øget opmærksomhed på deres løsninger, efter de har været en del af udviklingen af coronapas-appen.

Trifork har været med helt fra starten af udviklingen, da de i forvejen driver det danske vaccinationsregister, som bliver benyttet i coronapasset, men de har også siddet med internationalt i WHO's ekspertgruppe, der har skullet definere standarderne for et internationalt coronapas.

"Det har klart betydet en øget opmærksomhed på vores løsninger, at vi har siddet med i WHO. Fordi vi fokuserer meget på data og sikkerhed, har vi allerede dialoger med andre europæiske lande, som har brug for hjælp til at lave løsninger, der ligner de danske," siger Jesper Carøe, der er ansvarlig for healthcare i Trifork.

"Det fælles medicinkort, vaccinationsregister og at vi har siddet med i WHO og har lavet den danske app har klart vist ude i verden, at det er noget vi kan finde ud af," tilføjer han.

Verdensmestre

Danmark er flere gange blevet kåret af FN som verdensmestre i offentlig digitalisering, og hos Dansk Industri (DI) ser man coronapasset som en åbenlys mulighed for at give de danske it-virksomheder noget reklame internationalt.

"De danske virksomheder forstår den offentlige sektor. De har været med til at udvikle infrastrukturen, og det er jo noget, de andre lande kigger på. Danmark er et digitalt foregangsland, og det viser coronapasset også, siger Rikke Zeberg, der er branchedirektør i DI Digital.

Udover henvendelsen til Netcompany fra de skotske myndigheder, så har Belgien henvendt sig til Trifork for at få hjælp til at udvikle et fælles nationalt registrer.

Danmark er et digitalt foregangsland, og det viser coronapasset også

Rikke Zeberg, branchedirektør i DI Digital.

"Vi har haft dialog og henvendelser fra forskellige sider, og har valgt at koncentrere vores fokus i forhold til coronapas på Danmark og Schweiz, hvor vores hovedkontor ligger. Vi er i forvejen i gang med at hjælpe de schweiziske myndigheder med digitalisering. Det er ret nyt i Schweiz, at man giver adgang til data," siger Jesper Carøe.

Trifork driver i dag det danske vaccinationsregister. Sammen med data fra registeret og databasen med testsvar sørger en backend for at levere data til appen, der danner en signeret QR-kode, som derefter kan bruges til at tjekke en persons status, uden at man behøver at udlevere personfølsomme oplysninger.

Enden på coronapasset

Der bliver dog nok ikke tale om en konkret eksport af teknologien bag coronapasset, vurderer Jesper Carøe, men muligheden for at vise verden, at man med mange forskellige datakilder og en stor mængde følsomme data, kan udvikle en sikker løsning, vil nok være et koncept, man kan sælge ude i verden.

Samme vurdering har Rikke Zeberg fra Dansk Industri, der har eksport af den danske digitalisering som en af sine mærkesager.

"Coronapasset er et udstillingsvindue, der viser, at vi kan noget, og at vi kan udvikle det hurtigt. Lige nu er der et 'window of opportunity', fordi mange lande skal ud og investere i offentlig digitalisering. Når vi kommer med et coronapas, der er sikkert og er udviklet hurtigt, så er det rigtig god reklame for Danmark," siger Rikke Zeberg.

Sundhedsdatastyrelsen mener heller ikke, at der er nogen fremtid i lige præcis coronapasset. Når der ikke længere er krav om dokumentation for vaccination, test eller tidligere smitte, så vil der heller ikke være brug for apppen.

Det samme gælder for den smittestop-app, der blev introduceret sidste år. Man overvejer, hvilke elementer man kan tage med i andre projekter, som man eksempelvis har gjort med kørekortsappen, hvor QR-koden og scanningsfunktionen går igen i coronapasset.

Coronapasset har samlet set kostet omkring 50 mio. kr. at udvikle, smittestop-appen omkring 36,4 mio. kr. at udvikle og drifte frem til første kvartal 2021. Hvor længe, de to apps skal leve endnu, er uvist, men fremtiden for coronapasset er stensikker.

"I princippet lukker vi appen. Når vi en dag ikke længere behøver at fremvise et pas, så er den jo overflødig," siger Lisbeth Nielsen.

 

Det gule sygesikringsbevis klar som app tirsdag 

Det nye digitale coronapas kan nu downloades 

Sådan kommer coronapas-appen til at se ud  

Mere fra ITWatch

Nokia Danmark holder kursen

Det går stille og roligt derudaf for Nokias danske afdeling, der i 2020 klarede sig stort set som i 2019, dog med en lille tilbagegang. Det viser selskabets nyligt aflagte regnskab.

Anja Monrad får ny topstilling i Dell

Fremover skal danske Anja Monrad stå i spidsen for Dells forretning i Vesteuropa. Hun kommer fra en stilling som direktør for Øst- og Centraleuropa i samme selskab.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs