ITWatch

Danmarks Statistik ændrede formulering i meddelse om gavesag

Det er fortsat uafklaret, om sagen om Geomatics gaver til medarbejdere i Danmarks Statistik er så alvorlig, at den kan politianmeldes. I første omgang lød det ellers fra Danmarks Statistik, at der ikke var grundlag for en straffesag. Det skriver Politiken.

Foto: Geomatic

Sagen om medarbejdere i Danmarks Statistik, som har modtaget en stribe gaver fra den private virksomhed Geomatic, har allerede fået ansættelsesmæssige konsekvenser for flere af de ansatte.

Det er dog fortsat uafklaret, om sagen er så alvorlig, at den også skal føre til politianmeldelse for bestikkelse. Det skriver Politiken.

Mandag aften lød det først fra Danmarks Statistik, at der nok ikke var grundlag for at rejse en straffesag.

"I første omgang har Kammeradvokaten vurderet, at det formentligt ikke er tilfældet," lød det i en pressemeddelelse, som blev sendt ud i kølvandet på Politikens artikler om sagen.

Firmaet Geomatic, som stod bag gaveregnen til medarbejderne i Danmarks Statistik, brugte samme formulering som løftestang til også at konkludere, at der ikke var foregået noget strafbart i sagen:

"Vores advokat har vurderet det juridiske aspekt i sagen og har – ligesom i Kammeradvokatens vurdering af sagen for Danmarks Statistik – fundet, at der ikke umiddelbart er grundlag for at mene, at der er foregået noget af strafferetlig karakter".

Men i løbet af tirsdag viste det sig, at oplysningen ikke var korrekt. Formuleringen om Kammeradvokatens vurdering blev pludselig ændret i Danmarks Statistiks pressemeddelelse. Nu lød formuleringen, at "I første omgang har Kammeradvokaten ikke kunnet vurdere, om det er tilfældet".

Vi justerede teksten, fordi den oprindelige version ikke var præcis nok. Der var tale om en beklagelig fejl hos os, som vi efterfølgende rettede,

Steen Dahl Pedersen, kommunikationschef, Danmarks Statistik

Kammeradvokaten var altså slet ikke nået frem til en konklusion i sagen, og det strafferetslige aspekt er stadig uafklaret.
Adspurgt om den pludselige ændring i pressemeddelelsen erkender Danmarks Statistiks kommunikationschef, Steen Dahl Pedersen, at statistikmyndigheden begik en fejl.

"Vi justerede teksten, fordi den oprindelige version ikke var præcis nok. Der var tale om en beklagelig fejl hos os, som vi efterfølgende rettede," siger Steen Dahl Pedersen til Politiken.

Omdrejningspunktet i gavesagen er, at en "håndfuld" medarbejdere i Danmarks Statistik i årene 2009 til 2015 modtog en lang række gaver fra det private firma Geomatic som led i en julekonkurrence.

Der var eksempelvis tale om kagegilder, gokartkørsel og middage med efterfølgende koncerter eller musicals. Gaverne vurderes at have haft en værdi af op mod 3.000-4.000 kroner per arrangement, anslår statistikmyndigheden selv.

I en af nyere tids mest omfattende korruptionssager, Atea-sagen, har domstolene fastlagt, at der skal meget lidt til, før en offentligt ansat kan idømmes fængselsstraf for bestikkelse. En blev således idømt 10 dages betinget fængsel for at have modtaget en mobiltelefon, der blev værdisat til omkring 2.000 kroner.

(Dette er en citathistorie fra Politiken videreformidlet af Ritzaus Bureau).

Geomatic: "Vi synes ikke, at vi har gjort noget forkert"

Ansatte hos Danmarks Statistik modtog gaver fra dataselskab

Relaterede

ITWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Se alle ledige stillinger