ITWatch

Sundhedsplatformen: Politikere kræver at alle berørte patienter undersøges

Flere partier i Region Hovedstaden forlanger nu, at man undersøger alle patienter, som kan være blevet skadet af it-fejl - og ikke blot patienter fra det sidste halve år.

Foto: Jyllands-Posten/Jens Dresling

Lige siden det udskældte it-system Sundhedsplatformen for to et halvt år siden så dagens lys i Region Hovedstaden har det indeholdt en alvorlig fejl. Fejlen har betydet, at der har stået forkert dosis på flere tusinde patienters pilleglas eller æsker.

Så da regionen i oktober meldte ud, at man havde løst problemet, gik man samtidig i gang med at undersøge, om it-fejlen havde været skyld i dødsfald eller patientskader. Men det er kun patienter fra det seneste halve år, som regionen kigger nærmere på.

"Det har været en lægefaglig beslutning, hvor langt man skulle gå tilbage. Det handler også om, at nogle af de recepter man udskriver til patienterne udløber på et tidspunkt og derfor er det måske mindre relevant at gå længere tilbage. Men det har altså været en faglig beslutning," forklarer Sophie Hæstorp Andersen (S), formand for Region Hovedstaden, til DR P4 København.

Men den køber hendes kolleger i regionsrådet ikke.
"For mig er sagen er klar. Vi bør kontrollere to et halvt år tilbage for at sikre os, at der ikke findes graverende fejl," siger Christine Dal Thrane (V), der er medlem af regionsrådet og sundhedsudvalg.

Hun får opbakning fra Line Ervolder (K), der peger på, at den begrænsede undersøgelse kan give problemer for patienter, som ønsker at søge erstatning for en medicinskade.

"Det er helt uacceptabelt. På den måde er det jo kun patienter fra det sidste halve år, der kan få erstatning. Men det har alle patienter fra de seneste to et halvt år krav på," siger Line Ervolder til DR P4 København.

Hos Liberal Alliance har Jacob Rosenberg, der også er overlæge på Herlev Hospital, markeret sig som en af Sundhedsplatformens største kritikere. Han peger på, at man indtil videre har fundet fem patienter, som har taget skade af fejlmedicering, der er forårsaget af it-fejlen.

"Men det er kun på seks måneder. Man må finde alle de patienter, som har fået en skade og måske er døde af denne her fejl. Man skal tage det alvorligt og få det afdækket. Det er pinligt, at man kun vil tage seks måneder," mener Jacob Rosenberg.

Dansk Folkeparties Finn Rudaizky bakker op:

"Jeg forstår ikke regionens holdning. Af hensyn til patienterne skal det undersøges to et halvt år tilbage. Der kan ikke være nogen anden løsning. Vi er her ikke for at pleje et sygt system, men for at pleje de borgere, der er fanget i et sygt system," siger han.

Dødsfald undersøges og patienter indkaldes efter it-fejl 

Udskældt it-platform i nye problemer 

 

Mere fra ITWatch

E-boks-direktør irriteret over sen udmelding

E-boks fik ifølge direktør Ulrik Falkner Thagesen besked om udskydelsen af overgang til næste generation af digital post ti minutter inden, Digitaliseringsstyrelsen informerede offentligheden. "På mange måder er det jo utroligt irriterende for os," siger han.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs