ITWatch

Næste skridt i Atea-sagen kan blive en selvrenselse i det offentlige

Hos Ski, der står bag indkøb for seks mia. kr. it om året, har man netop modtage Ateas redegørelse om sagen, hvor virksomheden forsøger at rense sig selv. Direktør kalder det "relevant spørgsmål" om det offentlige skal gøre det samme.

Foto: PR / SKI

Direktør i Ski Signe Lynggaard Madsen kalder det et relevant spørgsmål, om offentlige indkøbere skal se indad på samme måde som Atea skal selvrense sig. Ski står bag fællesoffentlige indkøb af it for mange milliarder kroner hvert år.

Det siger hun på dagen, hvor hun har modtaget en lang redegørelse fra Atea, der forsøger at bilægge sagen om bestikkelse af offentlige indkøbere med gaver og dyre middage. Indkøbere der var ansat i offentlige indkøbsfunktioner.

Har I et arbejde med at rydde op blandt offentlige indkøbere efter denne sag?

"Det er et godt og relevant spørgsmål. Der er ingen tvivl om, at denne sag vil få alle i det offentlige til at tænke over processer mv nøje. Det er altid godt med lidt selvransagelse," siger hun til ITWatch.

Skal I så have en sådan proces i det offentlige?

"Der skal to til tango, og vi skal selvfølgelig også fra offentlig side sikre, at vi lever op til de normer og regler, der er," siger Signe Lynggaard Madsen.

"Men jeg føler mig overbevist om, at på den måde som offentligt indkøb generelt foregår i dag, så er denne sag meget langt fra normen. I Ski har vi så mange med i en beslutning om indkøb af produkter og ydelser til det offentlige, at jeg har svært ved at se, at det er muligt at omgå systemet," siger direktøren.

Hun forklarer, at der er 13 forskellige tjekpunkter inde i beslutningsprocessen på en aftale, som udføres af forskellige personer.

"Jeg kan som direktør ikke underskrive en aftale alene. En konsulent kan ikke tildele en aftale selv og så videre."

Skulle det ske, at man fra Skis side skulle favorisere en leverandør, ville andre leverandører råbe op, mener hun.

"Men det tror jeg ikke sker, hele vores system er bygget op om at sikre en fair og lige konkurrence. Vi har i øvrigt også regler om ikke at modtage gaver i Ski."

Men sagen om Atea handler jo netop om, at det er sket udenom systemet. Sagen hedder Atea-sagen, men handler jo lige så meget om, at nogle i det offentlige kunne købes, så hvad gør I ved det, så det ikke sker fremover?

"Jeg er sikker på, at man i Region Sjælland har gjort sig rigtigt mange og grundige overvejelser om det, hvordan indkøbet håndteres i regionen, både hvordan det var kommet der til, og hvordan det kan undgås, at noget lignende skal kunne ske igen," siger direktøren og tilføjer:

"Som nævnt mener jeg ikke, at det er et generelt billede af den offentlige sektor, som sagen tegner, men vi bør selvfølgelig også kigge på, hvad vi hver især kan gøre. Med fælles offentligt indkøb, som vi ser mere og mere af, er det i hvert fald betydeligt vanskeligere at omgå reglerne," siger hun og henviser til, at politikker for den slags udgår fra Moderniseringsstyrelsen.

Atea har afleveret redegørelse til Ski 

Signe Lynggaard Madsen kan koste Atea milliarder 

Mere fra ITWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs