ITWatch

Hackere kan bruge lyskryds som bagdør til offentlig it

Som en del af digitaliseringen af den offentlige infrastruktur bliver et stigende antal lygtepæle i dag koblet til internettet, men lygtepælene sikres ikke ordentligt. Hackere kan bruge dem til at skaffe sig adgang til det offentliges it-systemer, lyder kritikken.

René Kappelgård, administrerende direktør i Net1. | Foto: Kristoffer Veggerby

Mens lygtepæle landet over kobles til internettet for at kunne rapportere om alt fra antallet af fodgængere til lynnedslag, så sætter det offentlige også en dør på klem for eventuelle hackere, som kan bruge lygtepælene som adgangspunkt til de bagvedliggende offentlige it-systemer.

Det skriver Version2.

Bekymringen kommer fra teleselskabet Net1, som fortæller, at cyberkriminelle potentielt kan få adgang til kommunens eller forsyningens systemer, hvis man ikke sikrer lygtepælene. Selskabet driver et mobilt bredbåndsnetværk, som blandt andet bruges af forskellige IoT-enheder.

Problemet er, at lysstyringen bliver koblet på et åbent mobilt bredbånd med et sim-kort. Efterfølgende får mange lysmaster tildelt en statisk IP-adresse med et unikt id-nummer. Det bliver ifølge René Kappelgård, administrerende direktør i Net1, i mange tilfælde administreret ret lemfældigt.

"Det betyder, at det er forholdsvist nemt at finde og bruge til at sikre sig adgang til lysmasten, hvis man har lidt teknisk it-snilde. Det kan potentielt bruges til at komme videre ind i kommunale it-systemer, hvor skaden kan blive endnu større," siger René Kappelgård til Version2.

Debat: Videresalg af telekunders data er uholdbart 

Millioner til bredbånd vækker kritik: "Hul i hovedet" 

Udbyder bruger kasseret mobilnet til at levere bredbånd i ydreområder

Internetudbyder udfordrer fiberselskaberne med trådløs satsning 

Mere fra ITWatch

Tech-veteran til ejendomsbranchen: "Smarte bygninger forbedrer folks liv"

PROPTECH SYMPOSIUM: Ejendomssektoren har adgang til den teknologi, der skal til for at forandre ikke blot branchen, men menneskers liv til det bedre – og dermed øge produktiviteten. Det siger proptech-veteran Antony Slumbers. ”Lad være med at tænke på bæredygtighed som noget ekstra,” lyder opfordringen.

Analytikere: TDC Net-chef kan tage tid at erstatte

Den afgående chef hos TDC Net, Andreas Pfisterer vil være attraktiv for mange udenlandske teleoperatører, der overvejer at gå samme vej til som TDC. Men trods stor rotation i telebranchen, hænger hans afløser ikke på træerne, mener analytiker.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs