ITWatch

Dansk datalov i modstrid med krav fra EU

Den nye danske databeskyttelseslov, som lige nu behandles i Folketinget, harmonerer ikke med retningslinjerne i EU's kommende persondataforordning, som den danske lov skal ledsage til maj.

Foto: Jyllands-Posten

Danmarks kommende persondatalov kan være i modstrid med EU's forestående persondataforordning til trods for at de to efter planen skal implementeres sideløbende.

Det skriver Version2.

Den danske databeskyttelseslov vil give ministre muligheder for samkøring af registerdata uden forudgående tilladelse fra Folketinget og uden at oplyse de berørte borgere. Problemet opstår idet EU's persondataforordning flere steder slår fast, at borgere skal oplyses, hvis data bruges til nye formål, og dermed modsiger de to forslag hinanden.

I et svar til Folketinget oplyser Justitsministeriet, at pligten til at oplyse borgerne er en så stor adminstrativt byrde, at man kan igonorere den, når myndighederne får tilladelse af ministeren til at genbruge data. Det er dog ikke alle enige i.

"Det kan ikke være rigtigt, at administrative problemer skal tilsidesætte en grundlæggende ret til oplysning om databehandling. Det er jo et grundprincip, så man som individ ved, hvad der foregår med ens data. Og vi har som borgere ikke mulighed for at sige nej," lyder det fra Catrine Søndergaard Byrne, jurist og partner i advokatfirmaet Labora Legal og en del af tænketanken DataEthics, til Version2.

Europæiske datamyndigheder truer USA med domstolen 

EU-lande når til enighed om fælles køreplan for 5G-udrulning 

Ministre afliver EU-tilsyn for elektronisk kommunikation  

Brancheorganisation er positiv over for EU-landenes 5G-køreplan 

Mere fra ITWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs