Milliarddyrt togprojekt bliver forsinket til 2030

Banedanmark skal bruge syv ekstra år, før man har udrullet togsignaler i hele Danmark. Tog bliver forsinket. (Opdateret kl. 15.03)
Foto: Casper Dalhoff
Foto: Casper Dalhoff
RITZAU

De hårdt prøvede togpendlere skal indstille sig på yderligere forsinkelser af togene helt frem til 2030.

Banedanmarks arbejde med at skifte de gamle togsignaler i hele Danmark bliver nemlig forsinket i yderligere syv år fra 2023 til 2030, oplyser transportminister Ole Birk Olesen (LA).

Samtidig får de danske skatteydere også en ekstraregning for udskiftningen af togsignalerne, som tilsyneladende er ved at vokse Banedanmark over hovedet.

Signalsystemet kom i forvejen til at koste de danske skatteydere mere end 19 mia. kr. Nu skal der bruges ekstra tre milliarder kroner på at vedligeholde det gamle signalsystem, mens man venter på det nye system.

På spørgsmålet om, hvem der har ansvaret for forsinkelserne og fordyrelserne vil Ole Birk Olesen ikke pege på politikerne:

"Virkeligheden har ansvaret," siger han.

Ikke noget ansvar

Er det ikke ansvarsforflygtigelse at sige, at virkeligheden har ansvaret?

"Nej, der er ikke noget ansvar. Jeg tiltrådte som minister sidste år. Og der var de her problemer der allerede," siger Ole Birk Olesen.

Mener du virkelig, at der ikke skal placeres et ansvar for et projekt, der sammenlagt bliver ni år forsinket og måske kommer til at kostet syv milliarder kroner mere end oprindeligt planlagt?

"Hvordan skulle der kunne findes et ansvar? Banedanmark har udbudt en opgave med at udstyre gamle tog med signalsystemer. Det er der så nogle private operatører, der har budt ind på."

"Og det har vist sig, at det kan de så alligevel ikke. Det er så der, at den ligger."

"Selvfølgelig skal der snakkes mellem Banedanmark og de private tilbudsgivere, som har sagt, at de kunne gøre det her på et bestemt tidspunkt. Men det er så det, der er."

Hvad får det af betydning?

"Jeg synes, vi skal fokusere på at kigge fremad. Det er vigtigt, at vi har et nyt signalsystem fremover. Nu står vi her en kreds af partier, som er enige om, hvad vej det skal gå."

"Og vi er enige om, at det ikke bliver dyrere for signalsystemet. Og vi er enige om, at det kan løses på en god måde."

De danske pendlere og skatteydere må så selv afgøre, om de er enige med transportministeren i, at en milliardfordyrelse og en udskydelse i syv år er en god løsning.

Ole Birk Olesen afviser også, at der kan placeres et ansvar hos Banedanmark, som har købt det problematiske signalsystem.

"Den tidligere ledelse i Banedanmark fratrådte i foråret. Den nuværende ledelse kan ikke drages til ansvar for beslutninger, der er truffet før deres tid," siger Ole Birk Olesen.

Ordførere: Banedanmarks ansvar

Dansk Folkepartis transportordfører Kim Christiansen mener, at Banedanmark har ansvaret. Men han er enig i, at det ikke nytter at straffe den nuværende ledelse:

"Vi er nødt til at få det her til at fungere på en eller anden måde. Nu tager vi et år, hvor vi undersøger muligheden for at elektrificere jernbanen," siger Kim Christiansen.

SF's Karsten Hønge mener, at politikerne "er blevet trukket" ud i en mose af Banedanmark. Derfor har man ikke kunnet træffe andre beslutninger:

"Det er Banedanmark, der har ansvaret," siger Karsten Hønge.

/ritzau/

Konsulentregning til nye jernbanesignaler mere end tredoblet 

De norske statsbaner skal digitaliseres i nyt milliardudbud 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også