ITWatch

Ateas tidligere styrmand er stævnet for millioner i sag om krakket it-selskab

It-selskabet Informationstekniks konkurs får et juridisk efterspil. Tidligere Atea-boss Claus Hougesen er blevet stævnet for at have trukket et millionlån ud af selskabet på bekostning af de andre kreditorer. Selv har han ikke kendskab til stævningen.

Claus Hougesen er blevet stævnet i sagen om det konkursramte selskab Informationsteknik. Her ses han på et arkivfoto fra da han var koncernchef i Atea. | Foto: Lars Krabbe/Jyllands-Posten/Ritzau Scanpix

Den tidligere koncernchef i Atea Claus Hougesen er blevet stævnet for sit engagement i det krakkede it-selskab Informationsteknik.

Kurator Per Astrup Madsen bekræfter overfor ITWatch, at han har stævnet selskabet MACM og en række andre selskaber og personer for omkring fem mio. kr.

Han vil ikke oplyse identiteten på de andre selskaber og personer, men ifølge cvr-registret er MACM ejet af Claus Hougesen.

Anden virkelighed

Informationsteknik gik konkurs i fjor, og udadtil havde Claus Hougesen intet med selskabets drift at gøre, efter han solgte det til erhvervsmanden Fritz Andersen i 2017. Virkeligheden var dog en anden bag kulissen ifølge Per Astrup Madsen, der er udpeget som kurator.

Ifølge kurator har MACM lånt penge til Informationsteknik mod sikkerhed via et tinglyst fordringspant, men trukket lånet ud kort tid inden, Informationsteknik gik konkurs.

Det er i kurators øjne i strid med loven. Årsagen er, at personer, der med kurators ord "er nærtstående til MACM Aps", samtidig uofficielt var involveret i Informationstekniks ledelse og ejerskab.

Dermed kan MACM ikke få forrang til at få udbetalt penge, men må stille sig bag i køen med de øvrige simple kreditorer, når der skal udbetales penge fra boet.

"Konkursboet er ret fast i kødet på, at MACM ApS er et nærtstående selskab og derfor ikke har nogen gyldig sikkerhed. Det har vi kunnet sammenstykke på baggrund af den dokumentation, vi har fået fra Fritz Andersen (tidligere direktør, red.), forskellige dokumenter vi har fundet på selskabets server og mail-korrespondencer," fortæller Per Astrup Madsen fra advokatfirmaet DLA Piper til ITWatch.  

Populært sagt havde MACM og personkredsen bag dette selskab ifølge kurator mulighed for at score en gevinst, hvis det gik godt, og samtidig sikret sig mod tab på lånet ved at tinglyse et virksomhedspant på fem mio. kr. i Informationsteknik.

Af kurators redegørelse kan man se, at der er inddrevet omkring 4,2 mio. kr. fra konkursboet til at betale kreditorerne. Men forskellige kreditorer har samlet anmeldt krav på omkring 28 mio. kr. Eksempelvis mangler den offentlige myndighed Gældsstyrelsen – som hører under skattevæsenet – fortsat at få udbetalt 3,7 mio. kr.

Det står i kontrast til de millioner, som MACM sikrede sig, inden Informationsteknik gik konkurs. Hvis man dykker ned i MACM's regnskab, kan man se, at der i regnskabsåret 2018 blev trukket 4,2 mio. kr. ud til ejerne i udbytte af en samlet egenkapital på 5,5 mio. kr. Penge, som kurator mener, stammer fra Informationsteknik.

"De fem mio. kr. skal tilbage i kassen og fordeles ligeligt blandt alle kreditorer. Det er ikke rimeligt, at dem, der har glæden af at få overskuddet, hvis det går godt i virksomheden, også har fuld sikkerhed for de penge, de har udlånt i virksomheden, hvis det går galt. Ved denne konstruktion har man sikret, at hele risikoen for, om det går godt eller dårligt, ligger hos de almindelige kreditorer," siger Per Astrup Madsen.

Claus Hougesen siger til ITWatch, at han ikke er klar over, om der ligger en stævning mod hans selskab MACM.

"Jeg skal vide noget om det, inden jeg udtaler mig. Det er det smarteste."

"Jeg har ikke fået andet at vide, end snak på nogle vandrør om, at kurator arbejder på noget. Men han arbejder på mange ting," siger han og har ikke flere kommentarer.

Tvunget til salg

ITWatch har tidligere afdækket ejerforholdene bag Informationsteknik, der gik konkurs i sommer sidste år. Selskabet var oprindeligt stiftet af en gruppe udbrydere fra det store it-firma Atea under navnet 3A-it.

Udover Claus Hougesen – der var koncernchef i Atea – talte kredsen Carsten Ritzau, Peter Trans og Kim Holtum Schouw, som også havde haft topposter hos Atea.

De fire personer ville skabe en konkurrent til deres gamle arbejdsgiver, men fik planerne spoleret, da de tre førstnævnte blev rullet ind i den såkaldte Atea-sag, der er blevet kaldt Danmarkshistoriens største bestikkelsessag.

Det fik kunderne til at holde sig væk og derfor måtte stifterne sælge selskabet til erhvervsmanden Fritz Andersen med en fortid som direktør i højttalerfirmaet Libratone.

Han overtog tøjlerne i juli 2017, omdøbte selskabet til Informationsteknik og erklærede samtidig, at alle bånd var kappet til den tidligere ejerkreds, der var belastet af anklagerne om bestikkelse, som siden har ført til domme til Claus Hougesen, Carsten Ritzau og Peter Trans.

"Det er meget, meget vigtigt for mig, at de bånd er fuldstændig kappet. Vi har ikke noget med sælgerne at gøre længere. De er helt ude," sagde Fritz Andersen til Dagbladet Børsen, mens der i ledelsesberetningen også blev lagt luft til de tidligere ejere.

"Ingen personer fra den tidligere ejerkreds, bestyrelse eller ledelse, der er omfattet af de verserende sager, er længere ejer-, bestyrelses- eller ledelsesmæssigt involveret i selskabet," fremgik det i Informationstekniks seneste regnskab.

Var vicevært

Men som ITWatch har kunnet afdække, var virkeligheden en anden. Dels er det kommet frem, at Fritz Andersen kun gav 100 kr. for at købe selskabet. Og dels har det vist sig, at Carsten Ritzau og Peter Trans havde sikret sig en option på at købe sig tilbage i selskabet for en slik.

Konkret havde selskabet Kangaroo Devlopment med tråde til Peter Trans en option på at købe 50,2 pct. af aktierne for 50 kr., mens Carsten Ritzau via et holdingselskab havde krav på at købe 12,5 pct. af aktierne for 12,5 kr.

Derudover havde Claus Hougesen tinglyst en virksomhedpant i sit firma MACM på lån til Informationsteknik. Han havde med andre ord fået sikring for et eventuelt lån til det selskab, han officielt var helt færdig med.

Da ITWatch talte med Claus Hougesen i november i fjor, ville han ikke sige, om han havde lånt pengene til Informationsteknik.

Endelig har kurator også i sin granskning af Informationsteknik fundet dokumentation for, at den tidligere ejerkreds stadig var involveret i selskabets ledelse.

ITWatch har tidligere beskrevet en redegørelse fra kurator, hvor Fritz Andersen forklarer, at han reelt fungerede som "vicevært", mens de tidligere ejere sad med ved bordet, når alle centrale beslutninger skulle træffes:

"Direktør Fritz Andersen har oplyst, at optionsparterne og øvrige af de reelle tidligere ejere løbende efter overdragelsen har haft indblik i og reelt deltaget i ledelsen af virksomheden, mens hans funktion som registreret direktør i vidt omfang har været "vicevært"-lignende, hvor alle væsentlige dispositioner skulle godkendes af optionshaverne," skriver kurator i en redegørelse.

Efter endnu et års granskning har ejerforholdene altså nu ført til, at Claus Hougesen er blevet stævnet.

Samlet set kalder kurator Per Astrup Madsen sagen for kritisabel.

"Man har haft den her stråmandsagtige kontruktion. Det er kritisabelt, at man slører det reelle ejerskab overfor omverdenen. Jeg har ikke oplevet det i så stor en virksomhed før. Det er tit noget, man ser i små selskaber, hvor den tidligere ejer ikke kan drive den, fordi han har konkurser bag sig, og så sætter et familiemedlem ind."

Du kan læse et udvalg af ITWatchs tidligere artikler om sagen og Informationsteknik her:

Ateas tidligere topchef var klar til at låne millioner til nu krakket selskab

Oprydning afdækker tætte bånd til Atea-dømte i krakkede Informationsteknik

Dømte i Atea-sagens greb om krakket selskab spændte ben for et salg

SKI ubekendt med reelle ledelsesforhold i konkursramt selskab 

Slagsmål om supercomputer til Vestas sendte tidligere it-selskab i dørken

Tabt retssag knækkede tidligere 3A-it-selskab

Rigmand opkøber it-selskab efter Atea-kamp

Tidligere Libratone-topchef går ned med it-selskab 

Mere fra ITWatch

Danskere i hobetal henter råd om investering og opsparing på sociale medier – ny form for vejrudsigt kan give beskyttelse

Danskerne modtager i stor stil investeringstips og opsparingsråd på de sociale medier, men selvom tendensen på mange måder er positiv og giver oplyste borgere, så kan det være svært at undgå svindel og placere ansvar, hvis noget slår fejl. En vejrudsigt over, hvilke investeringsstrømninger der florerer på de sociale medier, kunne være en del af løsningen, lyder det fra en specialist.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs