Forsker: EFI virkede, da man valgte at lukke det

Skats stærkt kritiserede - og nu lukkede - inddrivelsessystem EFI var ikke den katastrofe, som det ellers er blevet portrætteret som. I hvert fald ikke på det tidspunkt, hvor staten besluttede sig for at nedlægge EFI. Det fastslår Søren Lauersen, professor med speciale i offentlige it-projekter ved IT-Universitetet (ITU), i radioprogrammet Orientering på P1 efter en gennemgang af sagen omkring det udskældte it-system.
Søren Lauersen mener blandt andet ikke, at der er belæg for, at systemet ulovligt skulle have indkrævet skattegæld, som kammeradvokaten ellers tidligere har konkluderet, og at man i stedet har overfortolket reglerne på området. Ligeledes mener han, at der fra myndighedernes side ikke har været ordentligt styr på selve processen, hvor Skat selv stod for at definere kravene til systemet, som tilmed skulle leveres af de to separate leverandører KMD og Capgemini.
"Det endte faktisk med at køre, og det kan vi se på alle de ting, som det har ekspederet. Det eneste, man rigtig har taget ud, er, at før i tiden besluttede systemet egenhændigt, om man skulle trække folks løn eller pante (inddrive skattegæld pr. automatik, red.). Det tog man ud af drift i den fulde automatisering, fordi man var bange for at gøre noget ulovligt," siger Søren Lauersen i Orientering på P1.
Ligeledes fremhæver han, at systemet kritikken til trods har ekspederet adskillige millioner af sagsbehandlingsbreve omhandlende skattegæld uden problemer, og at rapporten fra konsulenthuset Accenture, som var sidste søm i kisten, skulle være politisk bestillingsarbejde, som ikke tilnærmelsesvis modsvarer virkeligheden. Alt sammen for at begrunde lukningen af et system, som alligevel fungerede.