ITWatch

Tab af monopol er stadig en vækstdræber for et effektiviseret KMD

Der er vækst at spore i dele af forretningen hos KMD, men ikke nok til at hæve omsætning med, hvad der tabes på de såkaldte monopolsystemer. Væksten kommer om et par år, lyder det.

Jannich Lund, økonomidirektør, KMD | Foto: KMD/PR

Årets regnskab for KMD er i den positive kategori med øget overskud på driften og ikke mindst en nærmest eksplosiv vækst på bundlinjen.

Men omsætningen har være i fald gennem de seneste år, og i regnskabsperioden 2021/22 er der igen ingen vækst at spore.

“I en stor virksomhed som KMD går det op og ned. Det, der er gået ned er, at vi ser det sidste af monopolforretningen forsvinde fra KMD’s omsætning. Det har haft en negativ effekt på vores tal. Til gengæld er vi lykkedes med at kompensere for det ved at have vækst på vores kerneforretning,” siger Jannich Lund.

Med monopolforretningen hentyder Jannich Lund til dengang, hvor KMD sad på kontanthjælpssystemet, dagpengesystemet og pensionssystemer som gik i udbud i forbindelse med privatiseringen af KMD.

Nogle udbud har KMD vundet, andre ikke, og det er hovedårsagen til, at der igen er tab i omsætningen på lige under 4 mio. kr. fra 4,298 mia. kr. i 2020/21 til 4,294 mia. kr. i 2021/22.

Driftsoverskuddet vokser

Alligevel formår KMD at have en fin vækst på driften, der løftes fra 13,4 mio. kr. til 44,4 mio. kr. Det skyldes i høj grad, fortæller Jannich Lund, at man er i gang med en effektiviseringsproces i KMD.

Der ansættes flere medarbejder til at håndtere opgaverne, mens der til gengæld spares på andre udgifter.

”Vi arbejder jo på at blive en mere effektiv virksomhed. Vi har sikret, at vi bruger de rigtige penge de rigtige steder, så vi kan levere til vores kunder, samtidig med at vi bliver mere effektive,” siger Jannich Lund.

Hvad er det, I sparer på?

”Det er meget i forhold til tredjeparts omkostninger. Der kan være der, hvor vi selv køber licenser eller benytter os af freelance-konsulenter,” siger Jannich Lund.

“Vi vil hellere have viden internt end at indkøbe konsulenter.”

Deraf udgifterne til flere ansatte.

Væksten kommer

De skal også nok få rigeligt at se til, de mange ansatte i KMD, for Jannich Lund er helt opsat på, at når monopolforretningen er helt ude af KMD og forretningen har gennemgået en transformation, så vil væksten komme.

Men der vil gå et par år endnu.

“Over de kommende år bliver vi mere fri af monopolforretningen og vi vil foretage en transformation, som også vil betyde vækst i 2023/24. Derefter er målsætningen en vækst på 5 pct. om året,” siger Jannich Lund.

Hvor ser du, at I kan hente den vækst?

”Vi ser en stor mulighed for at få vækst i udlandet. Det giver større muligheder, særligt med vores software.”

Hvilke konkrete planer har i?

”Den software, vi leverer til kommunerne, er vores kunder ganske tilfredse med, og den vil vi gerne have ud i lande, der har et sundhedssystem, der minder meget om det danske,” afslutter Jannich Lund.

For regnskabsåret 2021/22 lander KMD et overskud på 53,9 mio. kr. mod et overskud på 2,9 mio. kr. i 2020/21.

KMD løfter årets resultat

It-virksomhed med KMD i ejerkredsen skal være leverandør til Clever

KMD Venture har fundet sin nye direktør

Mere fra ITWatch

TDC Net sejler skuden med rolig hånd

Det blev et kvartal med stabil fremgang for infrastrukturselskabet TDC Net. Omsætningen steg en anelse, men driften blev forbedret og selskabet effektiviserer sig gennem energikrisen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs