ITWatch

Erhvervslobby efterlyser nuancer i debat om it-konsulenter

Digitalisering fører naturligt flere udgifter til it-konsulenter med sig, siger Dansk Industri. Onsdag er innovationsminister Sophie Løhde (V) kaldt i samråd om statens brug af konsulenter.

Foto: DI / PR

Statens udgifter til it-konsulenter går naturligt op, når man sætter turbo på digitaliseringen.

Sådan lyder det fra Dansk Industri som reaktion på, at regningen til it-konsulenter sidste år nærmede sig tre mia. kr.

"Det er et udtryk for, at det er den vej samfundet går. Det er nogle politiske prioriteringer, at vi digitaliserer både den private og den offentlige sektor. Det er klart, at det koster penge, hvis du gennemfører massive investeringer i ny digital infrastruktur og nye måder at lave digitale borgerløsninger på," siger Henriette Søltoft, branchedirektør i Dansk Industri, til ITWatchs søstersite PolicyWatch.

Onsdag er innovationsminister Sophie Løhde (V) kaldt i samråd, hvor hun skal redegøre for udviklingen i statens forbrug af konsulenter. Fra 2015-18 er udgifterne vokset med 50 pct. til 4,6 mia. kr., og heraf udgør it-konsulenter 2,9 mia. kr.

It-konsulenterne er blandt andet hyret ind til en række udvilkingsprojekter på skatteområdet, hvor det nye inddrivelsessystem blandt andet trækker op.

Hos Socialdemokratiet anerkender finansordfører Benny Engelbrecht, at der kan være ekstraordinære årsager til, at brugen af it-konsulenter stiger. Men han siger, at man bør se på, om det giver mening at have it-kompetencer ansat i staten i stedet for at gå ud og hyre dem.

"Derfor kræver det også en nærmere analyse at finde ud af, om man med fordel kunne etablere eksempelvis nogle centrale enheder i staten, som har nogle af de særlige kompetencer, som man i forvejen hyrer. Og så i øvrigt betale en ordentlig løn, det er klart. Det er da en overvejelse værd, men som vi jo ikke kan vide om giver mening, før vi har gravet videre i dybden," siger han til PolicyWatch.

Staten har brugt 2,9 mia. på it-konsulenter på et år

Digitaliseringsstyrelsen: Manglende it-kompetencer skal findes nu 

Mere fra ITWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs