GN-aktie sendt på rutsjetur af rygter - ”sådan er det”

Rygter om en aktivistinvestors opkøb er blevet afvist, og det har skabt bølgegang for GN-aktien fredag.
Foto: Gn/pr
Foto: Gn/pr

GN-aktien er blevet sendt på lidt af en rutsjetur fredag formiddag, hvor rygter om en aktivistinvestors opkøb i aktien først sendte den i vejret, hvorefter en afvisning af samme rygte tog toppen af stigningen.

Aktuelt løftes aktien 4,9 pct. til 149,85 - tidligere på formiddagen toppede den i 158,00 kr.

”Sådan er det med rygter i markedet. Når de bliver afvist, så skal investorerne indstille sig på en anden virkelighed,” siger Søren Løntoft Hansen, senioranalytiker i Sydbank.

Rygtet i markedet lyder, at den aktivistiske fond Elliott Investment Management skulle have købt op i GN-aktien med det formål at lægge pres på bestyrelsen, og den nyhed fra flere medier sendte nær aktien i et tocifret plus. Siden da har Elliott afvist købet, og det har fået aktien til at tabe flyvehøjde.

Ifølge Insidebusiness’ kilder pønsede Elliott på at sætte GN-bestyrelsen under pres og sætte gang i en undersøgelse af, hvorvidt det er muligt at opsplitte GN. Det kan for eksempel være gennem et frasalg af divisionen GN Hearing - det kunne være til den danske branchefælle Demant.

”Hvis det er rigtigt, at en aktivistfond køber op, så er det med det formål at bruge sin ejerandel til at lægge pres på selskabets bestyrelse i forhold til at bevæge sig i en retning, og en af de retninger - uden at sige det er den - er konsolideringen,” siger Søren Løntoft Hansen.

Tre muligheder for GN

Han peger på tre muligheder for GN fremadrettet, hvis selskabet skal løse den gældssituation, som har sat selskabet under pres. Heraf er den ene en opsplitning efterfulgt af en konsolidering, mens en anden er en mindre kapitaludvidelse, og den tredje er en refinansiering af eksisterende gæld, der udløber i 2024, til en høj rente.

Her vil konsolideringen give den største kortvarige profit for investorerne, og det kan være med til at forklare, at aktien blev sendt op fra morgenstunden fredag.

”Det er den af de tre løsninger, som giver den bedste kortsigtede profit for aktionærerne. Om det er den rigtige vej er sværere at sige, men jeg vil tro, det er den bedste, hvis man udelukkende tænker på kortvarig profit,” siger Søren Løntoft Hansen.

Svært at vurdere

Han uddyber, at det imidlertid kan være svært at sige, at den specifikke udvikling på dagen giver mening.

”Om det var en retfærdig kursstigning er svært at vurdere, for det kommer an på, hvor du som aktionær er,” siger analytikeren.

”Du kan også være langsigtet aktionær og bedre se et samlet GN udvikle sig efter eksempelvis en mindre kapitaludvidelse og nedbringelse af gælden i langsommere tempo,” lyder det videre.

GN droppede tidligere på ugen planer om at hente frisk kapital gennem en kapitaludvidelse, der skulle løse gældssituationen. Det skete dagen før selskabets generalforsamling, da det stod klart, at det ikke ville være muligt at hente opbakning til forslaget om at rejse op mod 7 mia. kr.

Koncernen har været i gældsproblemer siden opkøbet af Steelseries, som blev finansieret med gæld. Siden købet er låneomkostningerne steget på grund af de mange rentestigninger, og det har skabt udfordringer.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også