ITWatch

Klumme: Dumt at tvinge det offentlige til at købe brugt it-udstyr

Genbrug er godt. Men det vil være dumt at tvinge offentlige indkøbere til at købe brugt it-udstyr, skriver topchefen for Tier1 Asset, der er specialiseret sig i genanvendelse af it-udstyr og elektronik.

Foto: Tier1 Asset/PR

Flere har fået den ide, at kommuner og styrelser bør tvinges til at købe brugt it-udstyr.

Sådan er det i Frankrig, hvor 20 pct. af det offentlige indkøb ifølge loven skal være genbrug. Det kan være i form af brugte computere med to-tre år på bagen, som er blevet renset og istandsat, så de kan få et nyt liv.

Det lyder unægteligt som en god ide. Men lovgivning og tvang er i dette tilfælde en rigtig, rigtig dårlig ide. Jeg gentager: Det er en meget, meget dårlig ide.

Årsagen er meget enkel: Der er ikke nok brugte maskiner i en ordentlig kvalitet på markedet til at dække efterspørgslen, såfremt man kræver, at 10 eller 20 pct. af det offentlige it-indkøb skal være genbrug.

Og når der er for få maskiner i en acceptabel kvalitet, vil det få priserne på brugt udstyr til at eksplodere og nærme sig prisen på nyt udstyr. Og det vil få it-forhandlere til at importere teknologisk forældet udstyr for at dække behovet.

Derfor skal man aldrig lægge sig fast på, hvor stor en del af den offentlige it, som skal være genbrug.

I stedet kunne der indføres frivillige ordninger, hvor en kommune belønnes i deres CO2-regnskab for at købe brugt udstyr. Så kan man købe brugt så længe kvaliteten er fornuftig.

Det er også værd at bemærke, at SKI snart er klar med en ny rammeaftale, som gør det meget lettere for offentlige institutioner at købe genbrugt it-udstyr.

Hvem køber brugt it-udstyr?

Genbrug af computere er ikke nogen ny ide, og det er i dag en etableret industri, hvor der i Norden bliver genbrugt flere hundrede tusinder enheder årligt.

Mange private køber genbrugte computere, og selv de helt store elektronikforhandlere på privatmarkedet tilbyder nu også brugt udstyr.

Men det store marked har indtil videre været virksomheder i en række lande plus skoler i særligt Sverige og England, hvor skolerne frit kan vælge mellem at købe nyt og brugt.

Hvis vi kigger nogle år frem, vil markedet for genbrugte computere nok være op til tre gange så stort som i dag. For der er masser af vilje til i at købe brugt.

Dels fordi man kan få godt udstyr til en meget fair pris.

Men også fordi miljøgevinsten er betragtelig. Det koster 450 kg CO2 at producere og anvende en ny computer i tre år. Istandsættelse af en brugt computer koster kun 14 kg CO2.

Så der er mange gode grunde til at købe istandsat brugt it-udstyr. Man skal bare aldrig være tvunget til det.

Klumme: Derfor skal du involvere dine investorer mere

Klumme:Hvorfor specielt sundhedssektoren er i de it-kriminelles søgelys

Mere fra ITWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs