ITWatch

Global mangel på mikrochips koster milliarder for producenter

Stigende efterspørgsel efter elektronik og sanktioner mod kinesisk producent betyder, at amerikanske bilfabrikker har massiv mangel på mikrochips. Det koster milliarder af dollar i tabt indtjening.

Bilproducenten Ford er blandt selskaberne, som er ramt af manglen på mikrochips. | Foto: SCOTT OLSON/AFP / GETTY IMAGES NORTH AMERICA

Verden over er der mangel på de såkaldte halvledere, der blandt andet bruges til chips i bilproduktion og elektronik.

Det har tvunget flere amerikanske bilfabrikanter til at lukke deres fabrikker. Den amerikanske regering har lovet at gøre noget ved problemet omgående.

Det skriver Financial Times.

Under coronapandemien er der kommet en stigende efterspørgsel på elektronik til hjemmet, hvilket har ført til en chipmangel, der kun er blevet mere tydelig, efter USA har pålagt sanktioner på den kinesiske chipproducent SMIC,

De to problemer hænger sammen, da chipfabrikanter har omdirigeret forsyninger, der ellers skulle bruges til halvledere til bilproducenterne, og i stedet valgt at bruge dem på chipproduktion til forbrugerelektronik. Sidstnævnte kan chipproducenterne nemlig tjene mere på.

General Motors og Ford er blandt bilproducenter, der har set sig nødsaget til at lukke fabrikker på grund af chipmanglen. General Motors anslår, at nedlukningen vil skære op til 2 mia. dollar af selskabets indtjening før renter og skat, mens Ford ser et fald i indtjeningen på op til 2,5 mia. dollar.

Præsident Joe Biden vil omgående underskrive en ordre om at få foretaget en "grundig gennemgang af forsyningskæder for vigtige varer" i løbet af de næste uger, har Jen Psaki, der er pressesekretær i Det Hvide Hus, sagt ifølge The Financial Times.

STMicroelectronics leverer mere end ventet 

Samsung stiger efter rygter om Intel overvejer chipoutsourcing 

Mere fra ITWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs