ITWatch

It-selskaber i skudlinjen for arbejdsforhold hos underleverandører

Børnearbejde og dårlige arbejdsforhold er hverdag for mange af arbejderne, der udvinder kobolt, som it-selskaber bruger i deres batterier. Flere selskaber får kritik i ny rapport fra Amnesty International.

lenovo er sammen med Microsoft et af selskaberne, der møder kritik fra Amnesty International. | Foto: /ritzau/AP/Gero Breloer

Det er prominente navne, som møder kritik i en ny rapport fra Amnesty International om it-selskabers brug af råstoffet kobolt. Det skriver Berlingske.

Microsoft og Lenovo er blandt selskaber, som ifølge Amnesty International ikke har evnet at skabe en minimal forbedring af forholdene hos underleverandørerne, mens Apple får ros for som første selskab at offentliggøre oplysninger om selskabets kobolt-leverandører.

"Virksomheder har et ansvar for at bevise, at de ikke udnytter minearbejderes nød. De arbejder under forfærdelige forhold i DR Congo," skriver Amnesty ifølge Berlingske.

Mængden af mobiltelefoner og andre batteridreven teknologi vokser kraftigt. I takt med det vokser efterspørgslen på råstoffet kobolt, der er et vigtigt element i litium-ion-batterier. Godt halvdelen af verdens kobolt-udvindelse sker i DR Congo, og ofte under dårlige arbejdsforhold.

Amnesty advarede i begyndelsen af 2016 mod overtrædelser af menneskerettighederne i koboltminerne i Congo. Microsoft hævder selv, at selskabet siden har forbedret forholdene for arbejderne i forsyningskæden.

Forsinkelse af ny iPhone presser taiwansk elektronikproducent 

Lenovo-chef: Vi skal være blandt verdens største inden for pc, mobil og datacentre 

Mere fra ITWatch

IDC: Opkøbsbølge efterlader hele it-branchen et nyt sted

Der bliver dagligt købt it-selskaber i en af de mest voldsomme opkøbsbølger i mange år, og det er udtryk for en kraftig forandring af it-branchen, som er i gang netop nu, mener analytiker. Han ser Visma og EG som eksempler på selskaber, der tegner den fremtidige udvikling.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs