ITWatch

It-selskaber i skudlinjen for arbejdsforhold hos underleverandører

Børnearbejde og dårlige arbejdsforhold er hverdag for mange af arbejderne, der udvinder kobolt, som it-selskaber bruger i deres batterier. Flere selskaber får kritik i ny rapport fra Amnesty International.

lenovo er sammen med Microsoft et af selskaberne, der møder kritik fra Amnesty International. | Foto: /ritzau/AP/Gero Breloer

Det er prominente navne, som møder kritik i en ny rapport fra Amnesty International om it-selskabers brug af råstoffet kobolt. Det skriver Berlingske.

Microsoft og Lenovo er blandt selskaber, som ifølge Amnesty International ikke har evnet at skabe en minimal forbedring af forholdene hos underleverandørerne, mens Apple får ros for som første selskab at offentliggøre oplysninger om selskabets kobolt-leverandører.

"Virksomheder har et ansvar for at bevise, at de ikke udnytter minearbejderes nød. De arbejder under forfærdelige forhold i DR Congo," skriver Amnesty ifølge Berlingske.

Mængden af mobiltelefoner og andre batteridreven teknologi vokser kraftigt. I takt med det vokser efterspørgslen på råstoffet kobolt, der er et vigtigt element i litium-ion-batterier. Godt halvdelen af verdens kobolt-udvindelse sker i DR Congo, og ofte under dårlige arbejdsforhold.

Amnesty advarede i begyndelsen af 2016 mod overtrædelser af menneskerettighederne i koboltminerne i Congo. Microsoft hævder selv, at selskabet siden har forbedret forholdene for arbejderne i forsyningskæden.

Forsinkelse af ny iPhone presser taiwansk elektronikproducent 

Lenovo-chef: Vi skal være blandt verdens største inden for pc, mobil og datacentre 

Mere fra ITWatch

Klumme: Den grønne it-bølge risikerer at kvæles af krisen

Regeringen har grønne ambitioner – også på det digitale område. Men vil historien gentage sig, og vil de grønne it-drømme drukne i et excel-arks kolonner, spørger Christian Hannibal, director for tech, media and finance i Rud Pedersen Public Affairs, i denne klumme.

Svensk Mobilepay-konkurrent lurer på nordisk sats

Direktøren for svenske Swish, der sidste år endte uden for fællesskabet mellem danske Mobilepay, norske Vipps og finske Pivo, antyder, at betalingstjenesten kan være på vej med en anden nordisk satsning.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs