Fintechselskab går ind i Danmark: Vil lette papirarbejde for bankerne

For at spare tid på at udfylde dokumenter manuelt har fintech-selskabet Qvonto udarbejdet en cloud-løsning til finansielle selskaber.
Sinan Gabel og Christian Lysholm står i spidsen for Qvonto, som nu vil indtage det danske marked.
Sinan Gabel og Christian Lysholm står i spidsen for Qvonto, som nu vil indtage det danske marked.

En ny cloudløsning kan spare banker, investeringsforeninger, investeringsplatforme og andre virksomheder, der bruger tid på manuelt at udfylde såkaldte PRIIPs Key Information Documents (KID) for en masse arbejde.

Dokumenterne er blevet et lovkrav fra årsskiftet og skal sikre, at private investorer ved, hvad de investerer i. Derfor skal alle virksomheder, som producerer eller formidler alternative fonde til detailinvestorer udarbejde et mere detaljeret og komplekst dokument med central information om fonden til investorer, som ikke er professionelle. 

For at spare tid på at udfylde dokumenterne manuelt, har fintech-virksomheden Qvonto udarbejdet en løsning, som automatiserer processen. 

”Det er et enkelt dokument, men der ligger rigtig mange beregninger bag. Med den nye lovgivning, som er trådt i kraft ved årsskiftet, er beregningerne blevet endnu mere avancerede og kræver, at man opdaterer dokumentet løbende. Det er en stor arbejdsbyrde som pålægges virksomhederne,” siger partner i Qvonto, Christian Lysholm. 

Med Qvontos løsning kan en medarbejder i eksempelvis en investeringsforening tilgå Qvontos platform, hvor man så kan få udarbejdet et dokument, vælge det ønskede sprog, dokumentet skal laves på, og slipper så ellers for selv at lave beregninger og skrive tekst ind i word. 

”Vi har ønsket at bringe automatisering og digitalisering til en lidt støvet bankverden. Normalt er det complianceansatte og jurister, som tager sig af de her ting manuelt. Det er virkelig et must-have for de her virksomheder - for det kan give store bøder, hvis man ikke har de dokumenter i orden,” siger han.

Ingen begrænsninger

It-platformen er udviklet, så dokumenter løbende bliver opdateret med oplysninger om de forskellige fonde, og er samtidig bygget på cloudteknologi, så den ikke har noget maks. på, hvor mange dokumenter, der kan køres igennem om året. Er det i en travl periode, som virksomhederne eksempelvis står i ved årsskiftet, kan kapaciteten på serverne automatisk skalere. 

”Derfor kan vi sagtens håndtere de helt store banker i selv de mest travle perioder. Omvendt kører al aktivitet ned om natten på datacentrene, hvorfor det samtidig bliver en løsning, som er ret grøn,” siger Christian Lysholm. 

Samtidig skal platformen gøre det let for kunder at uploade massevis af dokumenter samtidig, så selv hvis en virksomhed uploader 500 dokumenter, tager det ikke mere end 10-15 sekunder, før dokumenterne er udfyldt med nye beregninger, fortæller han. 

Desuden er teknologien udstyret med datakontroller, som løbende skal sikre, at dokumenterne udfyldes korrekt. 

”Der er så store risici og bøder forbundet med at udfylde de her dokumenter, så vi kan ikke risikere, at det bliver forkert. Vi har et andet kvalitetetsniveau, som man ikke kan opnå, hvis man manuelt skal opdatere og udfylde de her dokumenter løbende,” siger Christian Lysholm.

Forventer tocifret million-omsætning

Grå økonomiske udsigter gør banker og andre virksomheder mere varsomme, når de skal investere i nyt. Pengene ligger ikke så løst på hænderne, og Copenhagen Fintech har talt om et marked, hvor investeringer bliver færre og færre. Det er sværere at rejse kapital. 

Christian Lysholm er dog ikke bekymret for virksomheden, som indtil videre består af et ledelsesteam på fire personer, seks ansatte og tre nye stillinger, der endnu ikke er besat.

”Jeg tror, det er helt rigtigt, at alle tilpasser sig. Vi ser i alle banker og virksomheder i Danmark, at man forbereder sig på en mulig recession. Men vi er godt stillet på den front, for vores løsning kan spare dem ressourcer til folk, ligesom den ikke kræver et stort it-integrationsprojekt,” siger han.

Han fortæller, at Qvonto allerede er profitabel, og at der ikke har været problemer med at rejse kapital. 

”Hvis vi vil accelerere hurtigere på væksten, kan det være relevant at hente penge ind. Men vi har fundamentet på plads, og kan sagtens skalere med vores platform uden ny kapital. Men jeg tror også, vi skiller os ud i forhold til at hente kapital, fordi vi tilbyder noget, lovgivningen kræver, at virksomhederne skal have,” siger Christian Lysholm,

Han oplyser, at virksomheden finansieres gennem bootstrapping, hvorfor den indtil nu ikke har været ude at rejse kapital, men investerer al omsætning i udbygning af salg i forskellige markeder. 

Derfor ventes bundlinjen at være flad, mens virksomheden har høje vækstforventninger til toplinjen.

”Vi forventer at fordoble omsætningen i 2022 og målet for i år 2023 er 5 millioner kr. Vores salg er på abonnements-basis på vores softwareplatform, og derfor er salget stort set 100 pct. tilbagevendende omsætning, hvor alle kunder betaler årligt,” siger Christian Lysholm.

Et nyt formål

Teknologien er skabt af Qvontos adm. direktør Sinan Gabel, som stiftede virksomheden tilbage i 2018. Teknologien var egentligt udviklet som en risikostyringsplatform tilbage i 2014, som dog ikke blev en salgsmæssig succes. Sinan Gabel havde dog stadig platformen, og da EU i 2018 udviklede lovforslaget til den øgede investorbeskyttelse, som skulle træde i kraft i 2019, så han en mulighed. 

”Den teknologiplatform, jeg egentlig havde udviklet til noget andet, fungerede rigtig godt til at udfylde de her dokumenter. Men så blev lovforslaget udskudt gang på gang. Samtidig ragede de partnere, vi var i starten, uklar med hinanden, og så ramte Covid, som gav nogle hårde vilkår i forbindelse med kundemøder,” fortæller Sinan Gabel. 

Det er alligevel lykkedes at få platformen ud til mere end 30 investeringsselskaber i Luxembourg og Schweiz, hvor mange investeringsfonde noteres. Sidste år omsatte virksomheden for 1 mio. kr., og nu er Qvonto klar til at indtage det danske marked, hvor investeringsplatformen Fundmarket er første kunde ombord. 

”Nu er lovgivningen endelig trådt i kraft. Det har vi gået og ventet på i flere år. Og vi har nu et stærkt team. Så nu ser det hele lyst ud,” fortæller Sinan Gabel. 

(Denne artikel er leveret af vores søstermedie FinansWatch.)

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også

HP efter stor rokade: Vi står et godt sted

For abonnenter