ITWatch

It-systemer kan smitte hinanden på tværs af datacentraler

Hos Nationalbanken mener man ikke, at truslen mod bankernes cybersikkerhed bliver større af, at flere datacentraler håndterer de vitale data, da systemerne taler sammen på tværs. "Vi er nødt til at beskytte det samlede system," lyder det.

Adm. direktør i Danmarks Nationalbank, Lars Rohde. | Foto: PR/Danmarks Nationalbank

Den digitale udvikling har haft fart på inden for banksektoren de seneste år, og langt de fleste danske bankers it-systemer og platforme er koblet op på en af de tre store datacentraler.

I Danmark leverer datacentralerne BEC, SDC og Bankdata it-platforme til både små og store banker, mens Nordea og Danske Bank selv står for udviklingen af eksempelvis netbank og en lang række andre platforme.

Dermed er langt størstedelen af bankerne koblet op på systemer fra datacentralerne, men det gør ikke nødvendigvis udfordringen større, når det kommer til cyber-sikkerhed, vurderer Lars Rohde, der er direktør i Danmarks Nationalbank.

"Jeg tror, at man skal være opmærksom på, at smitterisikoen mellem de forskellige elementer er meget høj. Om der er få eller mange datacentraler er ikke nødvendigvis godt eller skidt. Systemerne kan inficere hinanden, og det er noget, vi er utroligt opmærksomme på," siger han til Ritzau Finans.

"Det er et tveægget svær. Alle systemerne taler med hinanden hele tiden, og så kan man diskutere, om det er bedst at have få, eller om det er bedst at have mange. Under alle omstændigheder er systemerne integrerede, så vi er nødt til at beskytte det samlede system," fortsætter han.

Ifølge nationalbankdirektøren udgør cyber-angreb en stor trussel for den finansielle sektor. Han fortæller, at der ikke er en simpel løsning på udfordringen med it-kriminalitet, men at øget fokus og opmærksomhed er et vigtigt skridt i kampen for at mindske cyber-truslen.

"Først og fremmest er det et spørgsmål om, at hele sektoren skal være opmærksom. Når den bliver det, og det kommer på dagsordenen og bliver en bestyrelsesting, så sker der noget. Og det er i hvert fald den første og væsentligste forudsætning for, at sikkerheden bliver bedre, siger han og opfordrer samtidig bankerne og andre vigtige spillere i finanssektoren til at samarbejde om at forbedre sikkerheden."

Nationalbanken etablerede sidste år Finansielt Sektorforum for Operationel Robusthed (FSOR), der er et samarbejdsforum mellem myndigheder og vigtige aktører i den finansielle sektor. I det samarbejde indgår eksempelvis flere store pengeinstitutter, myndigheder, brancheorganisationer og også datacentralerne.

Nationalbankdirektør: Behov for national plan mod cyberangreb 

Ny tilsynsmajor søger soldater til at værne om finanssektorens it-sikkerhed 

Finanstilsynet finder chef for nyoprettet it-enhed i Nationalbanken 

BEC sælger hurtigtvoksende it-firma til europæisk spiller  

Mere fra ITWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs