ITWatch

Læs alt om it-kollapset med tråde til nøglefigurer fra Atea-sagen

Siden 2018 har ITWatch afdækket, at flere centrale aktører i Atea-sagen ifølge kurator spillede en afgørende rolle, da it-forhandleren Informationsteknik gik konkurs. Senest har vi tegnet et samlet billede af sagen i en fortælling på tre kapitler. Du kan få et overblik over dækningen her.

Fra venstre ses de tidligere Atea-bosser Carsten Ritzau, Peter Trans, Claus Hougesen og Kim Holtum Schouw. De stod bag 3A-it som siden skiftede navn til Informationsteknik. Siden blev Kim Holtum Schouw ifølge kurator kørt ud på et sidsepor. | Foto: PR

Bag it-forhandleren Informationstekniks kollaps i sommeren 2018 gemte sig en fortælling om påstået stråmandsledelse og snyd af kreditorer for millioner, der havde tråde til Atea-sagen om bestikkelse af offentligt ansatte.

ITWatch har gennem to et halvt år kontinuerligt skrællet flere lag af sagen og har senest i en fortælling på tre kapitler tegnet et samlet billede.

Kapitel 1: Centrale aktører fra Atea-sagen udtænkte plan for at lægge luft til bestikkelses-omdømme

Kapitel 2: Direktør undrede sig over læk af nøgletal: "Hvor har du dette fra?"

Kapitel 3: Bittert opgør efter it-krak: "Du købte ikke et dødsbo" 

Kort fortalt handler sagen om, at erhvervsmanden Fritz Andersen efter eget udsagn var indsat som en slags stråmand af Claus Hougesen, Peter Trans og Carsten Ritzau. De tre tidligere Atea-chefer havde officielt solgt selskabet i 2017, fordi det var blevet belastet af, at de var sigtet i Atea-sagen.

Men bag kulissen fortsatte de med at træffe beslutninger om selskabets drift, lyder påstanden fra kurator og Fritz Andersen, der har betegnet sin egen rolle som "vicevært". Målet var ifølge kurator at de ville vende tilbage igen, når Atea-sagen var kommet på afstand, og selskabet efter planen var blevet til en milliardforretning.

De kunne købe sig tilbage igen for en slik gennem nogle optioner. Og endelig havde Claus Hougesen – der engang var den øverste chef for Atea – og Peter Trans, der tidligere var dansk landechef i Atea, ydet et lån i millionklassen til selskabet.

Ifølge kurator trak de lånet ud kort tid inden konkursen på bekostning af andre kreditorer. Parterne har senest indgået forlig. Du kan få et overblik over ITWatch løbende dækning af sagen her med den nyeste artikel først:

December 2020: Tidligere Atea-bosser indgår forlig efter beskyldning om snyd for millionbeløb

De tidligere topchefer i Atea, Peter Trans og Claus Hougesen, var stævnet for at snyde statskassen og andre kreditorer for et beløb i millionklassen, da et it-selskab gik konkurs. Nu er sagen endt med et forlig, men bag forliget gemmer sig et bittert opgør mellem flere profilerede erhvervsfolk.

Læs artiklen her.

December 2019: Erhvervsmand lagde alle kort på bordet efter it-konkurs

Kurators arbejde blev gjort væsentligt lettere af, at direktør Fritz Andersen udleverede materiale i tiden efter Informationstekniks konkurs. Den tidligere topchef i højttalerfirmaet Libratone har ifølge kurator ydet en ekstraordinært stor indsats i afdækningen af tidligere Atea-bossers reelle kontrol med selskabet.

Læs artiklen her.

December 2019: Kurator: Krakket it-selskab blev i hemmelighed drevet af tidligere Atea-topfolk

Direktør Fritz Andersen spillede efter eget udsagn en rolle som vicevært i det nu krakkede selskab Informationsteknik, mens de tidligere ejere i form af blandt andet Peter Trans og Claus Hougesen agerede som en skyggeledelse. ITWatch ridser kurators syn på ejerforholdene i sagen op, der har ført til stævninger for et millionbeløb.

Læs artiklen her.

December 2019: To tidligere Atea-bosser er stævnet for at trække millioner ud af nødlidende selskab

Officielt var Peter Trans og Claus Hougesen helt ude af it-selskabet Informationsteknik, men reelt var de fortsat involveret i selskabets drift og havde samtidig givet et millionlån til selskabet, som de trak ud kort tid inden selskabets konkurs. Det vurderer kurator, som kræver pengene betalt tilbage til konkursboet.

Læs artiklen her.

September 2019: Ateas tidligere styrmand er stævnet for millioner i sag om krakket it-selskab

It-selskabet Informationstekniks konkurs får et juridisk efterspil. Tidligere Atea-boss Claus Hougesen er blevet stævnet for at have trukket et millionlån ud af selskabet på bekostning af de andre kreditorer. Selv har han ikke kendskab til stævningen.

Læs artiklen her.

November 2018: Ateas tidligere topchef var klar til at låne millioner til nu krakket selskab

Claus Hougesen var klar til at låne fem mio. kr. til Informationsteknik bare få måneder efter, han havde solgt selskabet for en slik. En ren finansiel beslutning, understreger Ateas tidligere adm. direktør i dette interview med ITWatch.

Læs artiklen her.

November 2018: SKI ubekendt med reelle ledelsesforhold i konkursramt selskab

SKI vidste ikke, at de tidligere ejere stadig var dybt involveret i driften af Informationsteknik, da selskabet blev udvalgt til en stor AV-rammeaftale i 2017.

Læs artiklen her.

November 2018: Dømte i Atea-sagens greb om krakket selskab spændte ben for et salg

Adm. direktør Fritz Andersen forsøgte forgæves at få to optionshavere til at opgive deres ret til at købe sig tilbage i Informationsteknik i ugerne inden krakket. Det viser kurators gennemgang af konkursboet.

Læs artiklen her.

November 2018: Oprydning afdækker tætte bånd til Atea-dømte i krakkede Informationsteknik

Konkursramte Informationsteknik var på overfladen ejet og drevet af Fritz Andersen. Men bag kulissen var nogle af de forrige ejere, som nu er dømt i Atea-sagen, involveret i selskabets drift og havde option på at købe selskabet tilbage for en slik, viser dokument, som ITWatch er kommet i besiddelse af.

Læs artiklen her.

Juli 2018: Slagsmål om supercomputer til Vestas sendte tidligere it-selskab i dørken

Siden starten af 2017 har Informationsteknik haft en retssag hængende over hovedet, som endte med at koste selskabet livet. Omdrejningspunktet var en strid om betaling af en supercomputer til Vestas, viser dommen. Sagen omhandler flere store it-selskaber.

Læs artiklen her.

Mere fra ITWatch

TDC Net sejler skuden med rolig hånd

Det blev et kvartal med stabil fremgang for infrastrukturselskabet TDC Net. Omsætningen steg en anelse, men driften blev forbedret og selskabet effektiviserer sig gennem energikrisen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs