ITWatch

Politiets hemmelige telefonaflytninger fra Atea-sagen afspillet i retten

Bagmandspolitiet afspillede onsdag hemmelige telefonaflytninger af de tiltalte i Atea-sagen.

En stribe SMS-beskeder, emails og hemmelige telefonaflytninger blev onsdag fremlagt i retten i Glostrup i sagen om påstået bestikkelse i Atea af tre tidligere it-chefer fra Region Sjælland og Rigspolitiet. 

Aflytningerne fandt sted i dagene, efter at et gigantisk udbud i Region Sjælland blev aflyst, og de var medvirkende til, at politiet slog til med ransagninger, anholdelser og varetægtsfængslinger af de centrale personer i sagen den 9. juni 2015.

Udbuddet blev vundet af 3Ait, der var stiftet af tidligere topfolk fra Atea, men det blev annulleret den 5. juni 2015.

Forinden havde Ateas danske landechef, Morten Felding, sladret til regionen om, at 3Ait-folkene havde været med bl.a. regionens it-driftschef René Clausen på en Formel 1-tur til Dubai i november 2014.

Regionen gik til politiet, der indhentede tilladelser til at gennemføre telefonaflytninger. De afslørede, at 3Ait-folkene intet kendte til Feldings henvendelse eller regionens politianmeldelse, og de var chokerede, da udbuddet blev annulleret.

Ifølge en SMS-korrespondance var René Clausen lige så overrasket.

"Det er vores direktion, der har aflyst det," skrev han den 5. juni 2015 til Carsten Ritzau, en af de tre 3Ait-stiftere.

"(...) jeg vidste intet før nu... Meget specielt," fortsatte han.

Annulleringen førte samme dag til flere opkald mellem stifterne af 3Ait.

Ifølge flere af disse samtaler var René Clausen oprørt over, at Atea havde "pisset ham op og ned ad ryggen," og nu gad han ikke handle med Atea mere.

"I er nødt til at finde ud af, hvordan I sourcer tingene til mig," skulle René Clausen have meddelt 3Ait-folkene.

To af 3Ait-stifterne, Carsten Ritzau og Peter Trans, diskuterede, hvad der havde fået regionen til at træffe den drastiske beslutning.

Ritzau mente, at nogen fra Atea havde fortalt om "svindel og bedrag," og nu ville René Clausen blive fyret. Carsten Ritzau forklarede efterfølgende i retten, at han havde fået at vide, at Atea havde truet René Clausen med at få ham fyret på grund af Dubai-rejsen, hvis han købte så meget som "et bøjet søm hos 3Ait."

Formuleringen var ikke en henvisning til, at der var fusket med udbuddet, forklarede Carsten Ritzau, da anklageren konfronterede ham.

I den aflyttede samtale mellem Carsten Ritzau og Peter Trans diskuterede de også, hvad man kunne gøre, hvis der kom et nyt udbud.

Ifølge Trans skulle "han" - formentlig René Clausen - være med til at "lave nogle snydere igen" ved »at sætte noget op, som han lover, han ikke køber. På den måde kunne man sætte en meget lav pris på nogle produkter, som ville gøre det samlede tilbud billigere.

Trans forklarede efterfølgende i retten, at der ikke var blevet snydt i det annullerede udbud, og det ville i øvrigt slet ikke kunne lade sig gøre på den måde.

Flere andre, bl.a. Rigspolitiet, forsvaret og andre regioner, havde tilmeldt sig udbuddet og kunne således købe ind hos vinderen af udbuddet på samme vilkår som Region Sjælland.

Senere samme dag ringede 3Ait-stifter Claus Hougesen til Peter Trans. De mente, at det var en udbudsadvokat fra advokatfirmaet Bird & Bird, der havde overbevist Region Sjælland om at annullere udbuddet.

"Han er altså en bøsserøv," vrissede Peter Trans.

De to 3Ait-folk var dog enige om, at de nok skulle få noget godt ud af situationen alligevel, og ifølge Trans havde René Clausen allerede indkaldt ham til et møde, hvor også hans indkøber, Birgitte Fold, skulle deltage.

"Dejlige kælling," udbrød Hougesen.

Nu skulle de bare finde ud af, hvad der kunne køre "over og under radaren," og med et par "finter" og lidt medspil i et kommende udbudsmateriale, "så kan vi godt trylle lidt", sagde Hougesen på optagelsen.

Rejse til Dubai

Som nævnt havde Rigspolitiet også tilmeldt sig udbuddet. Her hed it-direktøren Michael Steen Hansen, der havde en fortid som René Clausens chef i Region Sjælland, og som ligeledes havde været med på Formel 1-rejsen til Dubai.

Den 6. juni 2015 ringede Clausen og Michael Steen Hansen sammen.

René Clausen fortalte, at hans forhold til Atea nu var så anstrengt, at han ville køre "linen helt ud" og handle med 3Ait i stedet.

Efter det tabte udbud havde Atea droppet et sponsorat på en travbane, hvor René Clausen tidligere havde siddet i bestyrelsen, og Clausen mistænkte ligeledes Atea for at have "fodret" hans chef med oplysninger om rejsen til Dubai.

I Retten i Glostrup forklarede han dog, at hans daværende chef, it-direktør Per Buchwaldt, kendte til rejsen.

Dagen efter, den 7. juni, talte Carsten Ritzau og Claus Hougesen sammen.

"Vi er nødt til at have en snak med Rene. Vi vinder ikke den her, hvis han ikke sætter hele lortet på spil for at hjælpe os," sagde Hougesen.

Ifølge Hougesen skulle Clausen nu komme "ind i kampen." Tidligere havde han spurgt Clausen, om han kunne logge sig ind i systemet »for at se priserne, inden vi afleverede«, men det havde Clausen afvist.

"Men det går ikke denne gang," sagde Hougesen.

Konfronteret med dialogen forklarede han onsdag, at han var bange for, at Atea ville få adgang til 3Ait's tilbud, så det var blot for at tjekke, om det var muligt.

Indsigt i tilbud

I retten hævdede René Clausen, at det rent faktisk var sket, at Atea havde fået indsigt i 3Ait-tilbuddet.

Af samme årsag var det helt på sin plads, at han efterfølgende lovede at give Peter Trans indsigt i Ateas tilbud.

Det skete i en samtale mellem de to fra den 8. juni 2015.

"Jeg har jo ikke tænkt mig at ligge på den lade side," fortalte René Clausen Peter Trans.

"Jeg håber jo inderligt, at... men jeg kommer jo til at give dig Ateas prissætning, så har I jo lidt at forholde jer til."

"Perfekt," svarede Trans.

"Den kommer jeg til at droppe eller tabe eller at glemme et eller andet sted, ikke?"

"Det glæder jeg mig til."

Ifølge Peter Trans' forklaring var priserne fra taberen dog uinteressante.

To direktører siger farvel: Sådan ser Ateas topledelse ud efter historisk omorganisering 

400.000 kroner for fem mænd til Dubai - Atea-chef var rystet 

Mere fra ITWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs