Visma Enterprise vælger amerikansk cloudleverandør: "Kunders data er godt beskyttet"

Visma Enterprise har taget sine forholdsregler i forbindelse med skiftet til amerikanske AWS. Blandt andet er aftalen underskrevet med AWS’ afdeling i Luxembourg, som er omfattet af EU-lovgivning. 
Foto: Visma / Pr
Foto: Visma / Pr
af NIKOLAJ HARDING

Visma Enterprise skifter danske Nets ud som leverandør på cloud-området, og fremover bliver det amerikanske Amazon Web Services (AWS,), der får Visma Enterprise som kunde. 

Anders René Andersen, adm. direktør i Visma Enterprise, vurderer, at skiftet vil have positiv indvirkning på virksomhedens fremtidige færd, men det vender vi tilbage til lidt senere. 

For når en dansk virksomhed vælger en amerikansk cloudleverandør, som tilfældet er her, så er spørgsmålet om kundernes datasikkerhed helt centralt.

”Vi er rigtig godt med på sikkerheden, og vores kunders data er rigtig godt beskyttet,” siger Anders René Andersen, der er adm. direktør i Visma Enterprise, om skiftet til den amerikanske cloudleverandør.

Årsagen til at spørgsmålet om data og dets placering er centralt i dette henseende skal findes i Schrems II-afgørelsen fra sommeren 2020.

Schrems II-afgørelsen betød, at USA blev anført som et tredjeland, når det kommer til overførsel af data, da man fandt, at man ikke kan vide sig sikker på, hvad der sker med ens data, hvis det bliver overført til USA. 

Anders René Andersen fortæller dog, at Visma Enterprises data vil primært blive hostet på AWS’ datacenter i Stockholm og sekundært i Frankfurt. 

Aftale med europæisk afdeling

Det hedder sig samtidig i Datatilsynets vejledning på området efter Schrems II-afgørelsen, at hvis en dansk virksomhed eller styrelse bruger cloudleverandører i USA, så vil det være omfattet af såkaldt ”problematisk” lovgivning. 

Derfor er man også gået helt uden om USA i aftalen med AWS, og har underskrevet aftalen med virksomhedens afdeling i Luxembourg. 

”De er forpligtede til at overholde EU-lovgivningen, og den inkluderer også GDPR-lovgivningen,” siger han. 

Schrems II-afgørelsen har medført reaktioner herhjemme, blandt andet da SaaS-virksomheden Risma droppede Microsoft som cloudleverandør i april sidste år. Samtidigt er kompleksiteten på området blandt andet eksemplificeret ved sagerne om Google. 

Her er statistikværktøjet Analytics blevet gjort ulovligt og danske kommuner er blevet påbudt at skrotte Chromebooks i skolerne

Udover at have lavet aftalen med afdelingen i Luxembourg, så er man ifølge Anders René Andersen ”gået skridtet videre”, når det kommer til at tage sine forholdsregler, hvilket ifølge ham er med til at understrege, at sikkerheden er i orden. 

”Vi har valgt at inkludere en krypteringsløsning, så det kun er os selv, der har adgang,” siger han. 

Ekstern hjælp

Anders René Andersen fortæller, at kunders data er nøglen ”til alt” hos Visma, og at det derfor er ekstremt vigtigt, at der er styr på den del.

Han fortæller, at Visma hele vejen igennem har haft visheden om, at det har været en sikker vej at gå, men man har alligevel valgt at involvere en tredjepart inden man satte blæk på papiret og gjorde aftalen med AWS officiel. 

”For at være på den helt sikre side, har vi i samarbejde med et eksternt konsulenthus, der har lavet en vurdering af sikkerheden, for at vi kunne være helt sikre på, at det er i orden det her. Det har vi fået bekræftet,” siger han. 

Anders René Andersen forklarer, at det er et enormt komplekst område for borgere, virksomheder og offentlige myndigheder, og derfor har man internt i Visma dedikerede ressourcer, som har fuldt fokus på datasikkerheden, og hvad der rører sig på området. 

”Det er altafgørende for os, at vores kunder kan vide sig sikre på, at vi har styr på deres data. Vi har dedikeret ressourcer til det, og derudover har vi alligevel valgt at sige, at vi får nogen eksterne til at tjekke op på det,” siger han og fortsætter. 

”Men det er også nødvendigt, især for en virksomhed som vores, som har data på rigtig mange tusinde borgere i Danmark,” siger han. 

Årsagen til at Visma Enterprise skifter fra danske Nets til AWS skyldes kort og godt, at kontrakten med den danske leverandør står til at udløbe.

Anders René Andersen afdramatiserer skiftet, og han fortæller, at det ikke er et fravalg af Nets, som man har og har haft ”et super godt samarbejde med”, men blot er et naturligt resultat af de overvejelser, man gør sig, når en kontrakt med en leverandør udløber.

Skal geare fremtidens forretning

Visma Enterprise-chefen fortæller, at man har lavet grundige analyser af, hvilken leverandør der vil passe forretningen bedst.

”Der er mange forskellige grunde til, at vi skifter til AWS. En del af det er, fordi det i vores øjne er den moderne og klart mest skalerbare infrastruktur, som kan fremtidssikre os,” siger han. 

Anders René Andersen fortæller, at AWS passer godt til Vismas forretning, da den giver muligheden for at få nye løsninger ud til kunderne langt hurtigere. 

Og samtidigt er den mulig at tilpasse, forklarer han og eksemplificerer det ved Vismas løsninger til løn. 

Ifølge ham er løn ikke noget, der kører konstant, men i såkaldte peaks i afgrænsede perioder.

”Det vil sige, at vi har behov for at kunne skalere vores drift og vores brug i tide og utide. Og i de her peaks er AWS’ løsning mere skalerbar. Så vi har ikke noget, der bare står og kører, men hvor vi ikke bruger det,” siger han og fortsætter. 

”I det tilfælde skalerer vi ned. Og når der er behov for det, så skalerer vi den op. Og den agilitet og skalerbarhed får vi med AWS,” siger han. 

Nets har været Visma Enterprises leverendør i længere tid, end Anders René Andersen har været ansat i selskabet, så han pointerer, at det er gætværk, når han siger, at samarbejdet har stået på i 10-15 år. 


Visma Enterprise-chefen ønsker ikke at sætte kroner og ører på, hvad man skal slippe for at få AWS som leverandør, men han fortæller, at aftalen er mere økonomisk fordelagtig.

”Selvfølgelig har økonomien altid noget at skulle have sagt, men vi var gået over på AWS, selv hvis det havde været dyrere. Fordi teknologien er mere moderne, og den har den nødvendige skalerbarhed,” siger han.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

!
Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også