ITWatch

Højesteret blåstempler fyring af it-medarbejder

En it-medarbejder har netop tabt en sag i Højesteret. Retten godtager, at fyringen ikke havde noget med medarbejderens sygdom at gøre.

Foto: PR/Skandinavisk Data Center

En kvindelig it-medarbejder, der arbejdede for Skandinavisk Data Center A/S i Ballerup, har netop tabt en sag i Højesteret.

Sagens omdrejningspunkt var, om opsigelsen af den kvindelige medarbejder i efteråret 2009 var i orden. Det mente Skandinavisk Data Center og arbejdsgiverorganisationen Finansforbundet, der begrundede opsigelsen med samarbejdsproblemer.

Men kvinden og hendes fagforening HK, der blandt andet organiserer it- og kontorpersonale, mente, at hun primært blev fyret efter et sygdomsforløb.

"Arbejdsgiveren har sagt, at opsigelsen ikke havde noget med hendes sygdom at gøre," siger Mina Bernardini, der er juridisk konsulent i HK til Avisen.dk

Sygdommen startede, da hun sprang et korsbånd under karatetræning i foråret 2009, og efter en kikkertoperation i knæet fik hun problemer med hovedpine, svimmelhed og synsforstyrrelser.

Da den it-ansatte døjede med en voldsom svimmelhed, havde hun vanskeligt ved at læse og sidde foran en skærm. Derfor fik hun også svært ved at udføre de kodnings- og programmeringsopgaverne, som hun varetog på jobbet.

Det er beskrevet i udskrifter af domsbøger fra Byretten i Glostrup og Landsretten, som Avisen.dk er i besiddelse af.

Hendes tilstand var så skidt, at hun sammen med sin femårige søn flyttede ud til sine forældre. Af samme grund var hun var sygemeldt fra maj og frem til slutningen af august 2009, hvor hun begyndte at arbejde tre timer om dagen.

Kvinden følte manglende forståelse fra arbejdspladsen og var bange for at blive fyret.

I oktober blev der afholdt en personaleudviklingssamtale. I et referat af den samtale står der blandt andet, at medarbejderen er temperamentsfuld, nærtagende og tager udgangspunkt i egne behov.

Der står også, at forløbet under sygdom ikke har været tilfredsstillende, og at hendes adfærd er uacceptabel. De vurderinger er den kvindelige medarbejder dog slet ikke enig i.

I november 2009 var der endnu et møde mellem kvinden og repræsentanter fra arbejdsgiverne, hvor der skulle laves en plan for hendes tilbagevenden på arbejdspladsen.

Heller ikke det møde gik gnidningsfrit, da personalechefen forlod mødet før tid. Der blev efterfølgende lavet en plan, som de resterende mødedeltagere var tilfredse med.

Men kort tid efter blev den kvindelig it-medarbejder fritstillet med øjeblikkelig virkning, da arbejdsgiver fandt hendes adfærd kritisabel.

Det ærgrer HK, at Højesteret har lagt stor vægt på hendes adfærd under udviklingssamtalen i oktober.

"Det er nogle meget konkrete forhold i den her sag, der gør, at hun taber. Og det er ikke forhold, der har været principielle hverken i Byretten eller Landsretten," siger Mina Bernardini.

Kvinden og HK vandt først sagen i Byretten, men tabte efterfølgende i Landsretten.

(Denne artikel er videreformidlet af Ritzaus Bureau på vegne af Avisen.dk.)

Datacentral tager sorgerne på forskud med kæmpenedskrivning  

Globalconnect åbner nyt datacenter 

Interxion lægger fiber til Frankfurt-cloud: "Vores fornemste opgave" 

Halverede elafgifter åbner for flere datacentre 

Mere fra ITWatch

Cyberkriminelle søger i stigende grad mod Norden

En ny sikkerhedsrapport viser, at velhavende nordiske virksomheder i stigende grad er udsat for digital afpresning. På blot et år er antallet af angreb i Norden steget med hele 138 pct, mens EU som helhed har oplevet en stigning på 18 procent.

Sådan ser fremtidens jobtitler ud anno 2029

Hvordan ser arbejdsmarkedet ud i 2029? Det har det globale it-konsulenthus Cognizants fremtidsafdeling undersøgt. Resultatet er en række interessante jobtitler og et bud på fremtidens kompetencer.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs