ITWatch

It-ekspert: Signalsystem til tog kan blive Danmarks dyreste it-skandale

Banedanmarks nye signalsystem er alt for stort og komplekst, lyder det fra it-ekspert Preben Mejer.

Foto: Casper Dalhoff

Danmarks hidtil dyreste it-skandale er sandsynligvis på vej, mener it-ekspert Preben Mejer.

Det skriver DR Østjylland.

Det drejer sig om Banedanmarks nye signalsystem, 'Signalprogrammet', der er op til tre år forsinket og allerede har kostet 4 mia. kr. mere end oprindelig forudsagt.

"Vi har jo en lind strøm af alt fra Amanda (Arbejdsformidlingens fejlslagne it-system, red.) til Skats inddrivningssystem og politi-systemet, som måtte opgives, så det her følger jo bare trop og kommer ind i den række her," siger Preben Mejer til DR Østjylland.

Han er medstifter af it-firmaet Innovation Lab i Aarhus og som var med til at starte TDC Internet op i 2001.

Den aarhusianske it-ekspert siger, at 'Signalprogrammet' er alt for stort og komplekst – og ingen andre lande har før os indført det i hele nationen.

Preben Mejer mener desuden, at den truende skandale til 20 mia. kr. kunne have været undgået.

"Den generelle anbefaling for it-systemer, som kommer fra en 20 år gammel rapport, er, at man skal starte småt og få skidtet til at virke og så bygge ud derfra."

Direktør for Banedanmarks Signalprogram Jan Erik Schneider-Tilli siger, at man faktisk har nogle prøvestrækninger for at finde fejl, inden man ruller ud i stor skala.

"Hvis vi der oplever produkter, som ikke kan det, de skal ifølge kontrakten, har vi mulighed for at stoppe samarbejdet med leverandøren på det punkt," fortæller han til DR Østjylland.

Han mener ikke, at der er tale om en it-skandale, selvom systemet er blevet både forsinket og langt dyrere. Om det kan blive aktuelt at droppe hele det nye signalsystem, tør Banedanmark-direktøren ikke sige.

"Det er jeg jo ikke den rette til at svare på. Jeg er sat til at eksekvere en opgave, og det jo selvfølgelig mine ejere, politikerne, der bestemmer det i sidste ende," siger Jan Erik Schneider-Tilli.

(Dette er en citathistorie fra DR Østjylland distribueret af Ritzau)

Mere fra ITWatch

Vækstfondens topchef stopper

Vækstfondens adm. direktør Rolf Kjærgaard har meddelt, at han ønsker at fratræde sin stilling. Det sker i forbindelse med, at Vækstfonden fra nytår bliver en del af den nye Danmarks Eksport- og Investeringsfond. Han har sidste arbejdsdag 10. oktober.

Amerikanske Armis vil være kundernes førstevalg herhjemme

Danske Lars Hermind står i spidsen for amerikanske Armis’ indtog i Nordeuropa. Han forventer at lande en tocifret millionomsætning i 2022, og ambitionerne lyder på en fordobling næste år, hvor medarbejderskaren også skal vokse betragteligt.

Overblik: Her er partiernes erhvervspolitik

Manglende arbejdskraft og selskabsskattelettelser vil stå højt på den erhvervspolitiske dagsorden under det kommende folketingsvalg, mener politisk redaktør. Trods udfordringer får erhvervslivet dog næppe megen opmærksomhed under valgkampen. Få overblikket over partiernes erhvervspolitiske ønsker her.

Læs også

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs