It-ekspert: Signalsystem til tog kan blive Danmarks dyreste it-skandale

Banedanmarks nye signalsystem er alt for stort og komplekst, lyder det fra it-ekspert Preben Mejer.
Foto: Casper Dalhoff
Foto: Casper Dalhoff
Kilde: DR Østjylland

Danmarks hidtil dyreste it-skandale er sandsynligvis på vej, mener it-ekspert Preben Mejer.

Det skriver DR Østjylland.

Det drejer sig om Banedanmarks nye signalsystem, 'Signalprogrammet', der er op til tre år forsinket og allerede har kostet 4 mia. kr. mere end oprindelig forudsagt.

"Vi har jo en lind strøm af alt fra Amanda (Arbejdsformidlingens fejlslagne it-system, red.) til Skats inddrivningssystem og politi-systemet, som måtte opgives, så det her følger jo bare trop og kommer ind i den række her," siger Preben Mejer til DR Østjylland.

Han er medstifter af it-firmaet Innovation Lab i Aarhus og som var med til at starte TDC Internet op i 2001.

Den aarhusianske it-ekspert siger, at 'Signalprogrammet' er alt for stort og komplekst – og ingen andre lande har før os indført det i hele nationen.

Preben Mejer mener desuden, at den truende skandale til 20 mia. kr. kunne have været undgået.

"Den generelle anbefaling for it-systemer, som kommer fra en 20 år gammel rapport, er, at man skal starte småt og få skidtet til at virke og så bygge ud derfra."

Direktør for Banedanmarks Signalprogram Jan Erik Schneider-Tilli siger, at man faktisk har nogle prøvestrækninger for at finde fejl, inden man ruller ud i stor skala.

"Hvis vi der oplever produkter, som ikke kan det, de skal ifølge kontrakten, har vi mulighed for at stoppe samarbejdet med leverandøren på det punkt," fortæller han til DR Østjylland.

Han mener ikke, at der er tale om en it-skandale, selvom systemet er blevet både forsinket og langt dyrere. Om det kan blive aktuelt at droppe hele det nye signalsystem, tør Banedanmark-direktøren ikke sige.

"Det er jeg jo ikke den rette til at svare på. Jeg er sat til at eksekvere en opgave, og det jo selvfølgelig mine ejere, politikerne, der bestemmer det i sidste ende," siger Jan Erik Schneider-Tilli.

(Dette er en citathistorie fra DR Østjylland distribueret af Ritzau)

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også


Photo: PR

ITM8 køber fynsk cloud-specialist

For abonnenter