ITWatch

Aktieanalytiker: Ny NNIT-direktør ender også med aben

Den afgående direktør hos NNIT, Per Kogut, fomåede aldrig for alvor at trække NNIT væk fra Novo Nordisk. Nu er det op til den nye direktør at finde en ny identitet for NNIT, mener analytiker.

Foto: PR

Der venter noget af en opgave for den nye direktør hos NNIT, Pär Fors, når han nu skal afløse Per Kogut i toppen af NNIT.

Ikke blot skal han trække NNIT længere væk fra skyggen af Novo Nordisk, som bliver en mindre og mindre kunde hos NNIT. Han skal også finde en ny vej for NNIT, hvor man enten må affinde sig med en lavere vækst end man havde drømt om, eller købe en virksomhed på størrelse med sig selv for at tage et tigerspring ud af sit gamle image. Eller finde en ny vej til vækst.

Det siger aktieanalytiker Per Hansen fra Nordnet, der har fulgt NNIT's udvikling tæt siden børsnoteringen for en håndfuld år siden.

"Men aben vil flytte med. Man kan ikke trylle problemer væk ved at lukke øjnene. Og det er også helt fair at sige, at man vil ryste posen og prøve noget nyt. Somme tider virker det jo," siger Per Hansen.

Gik på vandet

Han fremhæver, at NNIT er en konstruktion, man lavede dengang Novo Nordisk, og daværende topchef Lars Rebien Sørensen nærmest kunne gå på vandet – og de første år levede NNIT også højt på det glimmer, der dryssede ned fra Novo Nordisk-arven.

Det var først, da Novo Nordisk begyndte at lægge ordrer andre steder end hos NNIT, at problemerne begyndte – og her fik Per Kogut aldrig rigtig for alvor succes med at overbevise omverden om, at NNIT var et selskab, der kunne finde vækst og redefinere sig selv, mener Per Hansen.

Derfor måtte Per Kogut se sig afløst på posten af en ny topchef.

"Det er jo naturligt, at man kan komme i en situation, hvor de ambitioner, man har, ikke bliver indfriet. Og så skal bestyrelsen jo overveje, om man skal prøve noget andet. Men kigger man på aktiekursen kan man se, at NNIT aldrig rigtig er kommet sig over den nedtur, der opstod, da det stod klart, at det ikke var en naturlov, at Novo Nordisk lagde alle sine ordrer her," siger Per Hansen.

Bliv tilfreds med kæresten

"NNIT skal se, om de kan finde tilbage til sit udgangspunkt som en virksomhed med høj vækst – og kan det ikke lade sig gøre, skal man beslutte, at man bare er en anden virksomhed, end man forestillede sig, man skulle blive," siger Per Hansen.

"Man skal enten slippe trossen og blive glad for den forretning, man har med Novo i dag, købe nogen eller lade sig købe. NNIT kan sagtens bestå. Men det nytter ikke, at man hele tiden kigger efter en ny kæreste – for kæresten gør nok det samme," siger Per Hansen.

Per Kogut har været topchef i NNIT siden 2007.

Her er den nye NNIT-boss

Mr. NNIT træder tilbage 

Mere fra ITWatch

Storbritannien ser fald i fintech-investeringer

Efter et årti med massive investeringer i fintech-startups vender investorerne sig nu mod mere sikre investeringer, antyder ny analyse. Færre penge bliver rejst i tidligere runder, mens antallet af nystiftede fintech-selskaber daler, viser analysen.

Fibia ruller ind i Vordingborg

Internetudbyderen har et mål om at tilbyde internet til andelshaverne i de to virksomheder, der ejer Fibia, inden udgangen af 2023. Nu graver de kabler ned i Vordingborg.

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs