Vestager åbner for regulering af internationale tech-selskaber

Det kan blive nødvendigt at gribe til decideret regulering over for verdens største tech-selskaber, da deres massive viden om brugerne i sidste ende kan regnes for et monopol på lige fod med naturlige monopoler som vand og el.
Det skriver Politiken på baggrund af et interview med EU's danske konkurrencekommissær Margrethe Vestager.
"Enhver kan se, at det ikke giver nogen mening at lægge et elnet ved siden af det eksisterende for at få konkurrence. Det springende punkt er: Hvornår kommer vi dertil, hvor alle Googles data er blevet så essentielle for at kunne konkurrere, at vi skal regulere adgangen til dem?" Påpeger Margrethe Vestager over for Politiken.
Diskussionen drejer sig især om de fem store tech-selskaber Apple, Alphabet (Google), Microsoft, Amazon og Facebook. Vestagers reguleringsforslag bakkes op af professor Niels Ole Finnemann fra Københavns Universitet, som understreger, at disse selskabers viden om brugerne er så massiv, at den bør gøres tilgængelig for alle og ikke begrænses af blot fem selskaber.
Hos DI som tæller de nævnte selskaber blandt sine medlemmer mener man, at frygten for selskabernes dominans er overdrevet, da selskaberne konkurrerer indbyrdes og derfor ikke ubetinget kan defineres som monopoler.
"Jeg kan ikke genkende billedet af, at der skulle være nogen, der sidder på et datamonopol. Der er mange spillere – og flere meget store spillere – der konkurrerer om at indsamle og bruge data. Kommissærens bekymring virker lidt teoretisk, endnu i hvert fald," siger Christian Hannibal, fagleder i DI's digitale afdeling, til Politiken.
Vestager: Tvangsopsplitning af it-giganter kan komme på tale som sidste udvej
Medie: Google sendte 118 milliarder i skatteskjul i en konto på Bermuda
Amazon sidder tungt på fremtidens platform – nu gælder det om ikke at blive opslugt