ITWatch

Dansk robotrådgiver: "Vi møder kæmpestore virksomheder, som er nede på 20-40 pct. af normal produktion"

Der er krise mange steder i produktionsvirksomheder, der slås med mangel på medarbejdere. Ikke mindst i USA, siger robotrådgiver, som oplever en enorm amerikansk efterspørgsel efter robothjælp.

Ruslands invasion af Ukraine har endnu engang kastet verden ud i stor usikkerhed – denne gang om energipriser og mangel på for eksempel hvede og metaller.

Men allerede inden da er der store problemer på fabrikker – især i USA og Storbritannien – med at få produceret nok. Det fortæller Søren Peters, stifter af og direktør for Gain&Co, som rådgiver virksomheder om brugen af robotter.

”Det er ikke usædvanligt, at vi møder fabrikker, der har manglet halvdelen af deres ansatte det seneste år. De kan sagtens afsætte deres produkter, for eksempel fødevarer. Alle har købt mere kage under corona. Men det halter med produktionen,” siger Søren Peters.

Også blandt de helt store – han må desværre ikke nævne navne – er der krise.

”Vi møder kæmpestore virksomheder, som er nede på 20-40 pct. af normal produktion. Fordi de ikke kan skaffe folk,” siger han.

Gain&Co rykkede ind i USA i oktober, og siden da er det væltet ind med forespørgsler fra produktionsvirksomheder, der gerne vil bruge robotter. De lige nu 17 ansatte på kontoret i USA kan ikke følge med og ansætter mellem en og to nye hoveder om ugen.

Vi har lukket et tocifret antal kontrakter bare den seneste måned. Jeg kunne godt sige, at det er fordi, vi er fantastiske, men det er fordi, de har det svært. Før kunne man altid lige skaffe en lavtlønnet medarbejder. Nu er det brast sammen under covid.

Søren Peters, Gain&Co

Samlet betyder det, at Gain&Co forventer at vokse fra cirka 50 til 100 ansatte i løbet af 2022.

”Vi har lukket et tocifret antal kontrakter bare den seneste måned. Jeg kunne godt sige, at det er fordi, vi er fantastiske, men det er fordi, de har det svært. Før kunne man altid lige skaffe en lavtlønnet medarbejder. Nu er det brast sammen under covid,” siger Søren Peters.

I Storbritannien, hvor Gain&Co også er rykket ind, har problemet især været brexit, hvor en hel del udenlandsk arbejdskraft fra Østeuropa skiftede status, da brexit blev gennemført.

”Brexit gjorde det meget svært for dem udefra at komme ind og passe et arbejde. Og da covid kom, fik det helt sikkert antallet af ansøgninger til at falde endnu mere,” siger Søren Peters.

Samtidig er der en anden tendens i tiden, hvor traditionelt fabriksarbejde har mistet status.

”Det er jo ikke så sexet at være på fabrik i dag. I 1970’erne var det mere som i Kim Larsens Blip Båt-sang, hvor man havde blå kittel på og gik og fik en pilsner sammen. Men det er jo forbi. I dag siger man til unge, at de skal tage en uddannelse – ellers ender de bare på en fabrik,” siger Søren Peters.

I Danmark har der i mange år været fokus på at bruge automatisering og robotter til at aflaste og erstatte menneskehænder. Her er lønniveauet også højere end for eksempel i USA. Med den nye generation af små, fleksible robotter, der er nemme at programmere, er de ansatte også i højere grad blevet brugt til at styre robotterne.

”Så kan man skabe mere sexede jobs som robotoperatør, i stedet for at man skal stå med hænderne i batterisyre. Men i andre lande har man ignoreret den mulighed. Og så mangler de pludselig en stor del af deres arbejdskraft,” siger Søren Peters.

Vi ser mange, også meget store virksomheder, som investerer stort i robotter, uden at have styr på, hvor man skal starte.

Søren Peters, Gain&Co

Nu er der altså kommet meget massiv interesse i USA og Storbritannien for at få flere robotter sat i sving. Men den proces kan hurtigt gå galt, for ambitionerne bliver hurtigt meget store og nogle gange højtflyvende, lyder erfaringen hos robotrådgiveren.

”Vi ser mange, også meget store virksomheder, som investerer stort i robotter, uden at have styr på, hvor man skal starte. Så begynder de måske med det sværeste og mest teknologisk avancerede. Så i stedet for at tage de lavthængende frugter først, står de i stedet med et helt forskningsprojekt,” siger Søren Peters.

Et godt sted at starte er for eksempel med pakningen af varer, når de når enden af samlebåndet, forklarer han. Det er som regel en opgave, som andre har fået løst før, så man relativt nemt kan købe en færdig løsning.

Hvis det lugter af et pilotprojekt, bliver det for frygtindgydende. Kunderne har ikke tiden til innovation lige nu.

Søren Peters, Gain&Co

”Det er helt almindelig palletering (pakning på paller, red.), pakning af emner og løft af emner. I Danmark har de fleste fået det, men det har de ikke i Storbritannien eller USA. De skal starte her, før de begynder på det avancerede,” siger Søren Peters.

For danske robotproducenter handler det tilsvarende om at sælge sig på færdige, gennemprøvede løsninger, der er lette at løbe i gang.

”Det er helt tydeligt, at det er de robotvirksomheder, der kan sige, at vi laver ikke andet end pakkerobotter – de får ordrerne. Hvis det lugter af et pilotprojekt, bliver det for frygtindgydende. Kunderne har ikke tiden til innovation lige nu. De har brug for noget, der virker, og for en leverandør, der tager ansvaret for det,” siger Søren Peters.

Shape Robotics indgår aftale med rumænsk it-gigant

Dansk robot vinder indpas i milliardkoncerner – sigter nu efter Nordamerika

Robotkonsulent: I dag er robotter blevet en selvfølgelighed

Mere fra ITWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs