ITWatch

DI Digital: Danmarks konkurrenceevne skal øges med 10 nye robotanbefalinger

Med 10 nye robotanbefalinger vil DI Digital øge konkurrenceevnen og forbedre arbejdsmiljøet. Flere skal have kendskab til robotternes mange muligheder.

Foto: Dansk Industri/PR

Der skal flere robotter ud i de danske virksomheder, både offentlige og private, mener DI Digital, Dansk Industris branchefællesskab for landets it- og elektronikvirksomheder.

Med 10 nye anbefalinger vil de øge incitamentet for at investere i robotteknologi. Det skal forbedre arbejdsmiljøet og øge Danmarks konkurrenceevne. Det oplyser DI Digitals branchedirektør, Rikke Zeberg, i en pressemeddelelse.

"Vi foreslår, at man genetablerer ordningen fra Fonden for forebyggelse og fastholdelse, således at virksomheder og myndigheder kan få midler til bedre arbejdsmiljø igennem fx robotteknologi. Derudover peger vi på en mulighed for straksafskrivning af investeringen i robotteknologi, da det også vil gøre det mere attraktivt for danske virksomheder," siger Rikke Hougaard Zeberg.

De 10 anbefalinger kommer på baggrund af en task force bestående af 17 virksomheder, som skulle undersøge, hvordan Danmark kan blive bedre til og få lettere adgang til robotteknologi.

Anbefalingerne dækker både forslag til at øge de økonomiske incitamenter til at investere i robotteknologi og til, hvordan uddannelser kan være med til at gøre den offentlige sektor mere imødekommende over for robotteknologi.

"Som vi peger på i mange andre sammenhænge, skal der flere igennem STEM-uddannelserne, men der skal også et generelt fokus på robotteknologi på tværs af uddannelserne," siger Rikke Zeberg.

STEM-uddannelserne er videregående uddannelser inden for naturvidenskab, teknologi, ingeniørvidenskab og matematik, og har de seneste år oplevet en stor vækst i antallet af studerende.

Danmark ligger nummer 3

Men DI Digital vil have flere uddannelser med på robotbølgen, så der på tværs af brancher kommer et større kendskab til robotteknologiens muligheder,

"Danmark har et godt tag i robotteknologien, og det skal vi gerne blive ved med. Derfor er det ekstremt vigtigt, at virksomhederne har adgang til de rette kompetencer, så vi fortsat kan være med helt fremme i den globale konkurrence," lyder det fra Rikke Zeberg.

Sammen med Spanien og Finland udgør Danmark top-3 i EU baseret på antallet af virksomheder, der anvender robotter. I Danmark er det 10 pct. af virksomhederne. Potentialet er dog meget større, mener Rikke Zeberg.

"Danmark ligger godt i internationale sammenligninger, men det er utroligt vigtigt, at det ikke bliver en sovepude. I tallene ses det, at specielt de danske SMV’ere afholder sig fra at anvende robotteknologi," lyder det fra DI Digitals branchedirektør, der afslutningsvis kommer med en opfordring til de danske virksomheder.

"Andre brancher end industrien bør se robotteknologi som en del af deres digitaliseringsproces, så det er her vi skal sætte ind," afslutter Rikke Zeberg.

DI: Flere brancher skal med på robotvognen

Ny platform skal forbinde robotleverandører med kunderne

Mere fra ITWatch

Det "skræmmende" spionvåben Pegasus får Folketinget til at øge beskyttelsen

Fremmede magter har overvåget telefonerne hos toppolitikere og magtkritiske journalister ud over Europa. I Danmark advarer PET om, at ”visse politikere og embedsmænd er prioriterede mål” for aflytning, og Folketinget vil nu beskytte danske politikere mod et bestemt overvågningsprogram. Europa-Parlamentet er allerede gået i gang.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs