Læs her ITWatchs kriseartikler

Krisen står ikke i vejen for Peytz-køber
Efter købet af danske Peytz, så fastholder den hollandske køber den danske ekspansionsstrategi. Det siger Henrik Segergren, der er Growth Director, direktør for vækst, i IO Nordics som tidligere på året opkøbte Peytz.
”Vi ser Danmark som en adgangsvej fra Norden til Europa, og derfor ser vi det som meget attraktivt at etablere os i Danmark.”
Og det kommer krisen ikke i vejen for, siger han, men tilføjer, at kravene er skærpet til de selskaber, man ser efter.
Peytz-køber fastholder ekspansiv dansk strategi trods krise
Datacenterselskab i minus
Fuzion venter første underskud nogensinde som følge af krisen. Det siger Christian Holm Christensen, adm. direktør i virksomheden. Han siger, at krisen betyder, at man nedjusterer sine forventninger til året.
”Jeg tror, at vi indkasserer det første underskud i virksomhedens historie. Vi er gået fra at være en super sund og veldrevet virksomhed til at have et underskud i år,” siger han til ITWatch.
Fuzion kom ellers ud af 2021 med en bundlinje på 5,25 mio. kr, og ifølge Christian Holm Christensen, der tidligere har været topchef i Globalconnect, er det ene og alene energikrisen, som er årsagen til nedjusteringen.
”Det er udelukkende strømprisen, der gør det. Der er ingen kunder, der er mistet. Så det er relativt store beløb, vi nu bare overfører til nogle energiselskaber,” siger Christian Holm Christensen.
Energikrisen sender Fuzion til tælling: Forventer første underskud nogensinde
Cibicom kører efter planen
De planer, der blev lagt før krisen, vælger Cibicom at følge - krise eller ej.
Cibicom er infrastrukturleverandør og kører videre efter de planer, der er lagt for året på trods af en herskende inflation og energikrise i Danmark.
”Vi geninvesterer meget af vores meget frie cash-flow i vores fremtidige forretning og sikring af den nuværende, og det ændrer vi ikke på,” siger Michael Meister, adm. direktør i Cibicom.
Cibicom driver blandt andet co-location datacentre, og man leverer også udendørs infrastruktur til kommunikation.
Trodser sorte skyer i samfundsøkonomien: Cibicom vil fortsat geninvestere
Hardwareforhandler er usikker
Usikkerheden er den værste del af den krise vi står i netop nu. Sådan lyder det fra hardwareforhandleren Werd.
”Usikkerheden er jo det værste. Dårlige tider er bedre end usikre tider. Man kan nemmere arbejde sig op fra en dårlig periode,” siger Alexander Klint, der er partner og chef for indkøb og salg i Werd.
Han beskriver den nuværende situation for markedet sådan her:
”Krisen er opdelt i flere faser. Markedet var nogenlunde normalt i 2019, og fra starten af 2020 kom corona, så kom der flaskehalse og forsyningskrise, og så kom krigen, inflation, energikrise og fluktuerende valutakurser. Vi gik fra normale tilstande til stor efterspørgsel med få varer til lav efterspørgsel med fyldte lagre.”
Distributør: ”Usikre tider er det værste”
EG holder lidt igen
Et af de første selskaber vi talte med i denne serie var softwareselskabet EG. Her fortalte topchef Mikkel Bardram, at krisen og dens mulige fremtidige betydning havde indflydelse på hans ageren nu og her.
krisen meldte sig som inflationspres, energipriser samt forventning blandt udviklere om at få højere løn, forklarer Bardram.
”Der er et omkostningsgab frem til næste år, hvor vi har større udgifter end ventet. Det koster penge på et andet niveau end før. Derfor skal vi justere,” siger han.
Hvad gør I?
”Vi holder igen med ansættelser i forventning om, at der kommer et dyk,” siger Mikkel Bardram.
EG forventer et dyk i økonomien og stopper nyansættelser
Hostingselskab må hæve priserne
For den danske del af Sentia, der tilbyder cloud og hosting, vil krisen have en negativ betydning for kunderne, siger direktør Jakob Høholdt.
Omkostningerne fra måned til måned svinger og det har betydet, at man har ændret på strategien i virksomheden.
”Mit svar vil være ja, det har det. Fordi vi går selvfølgelig til vores tredjepartsleverandører og siger: Okay, hvad kan I hjælpe med i den her situation,” siger han og fortsætter.
”Hvis det er, at I er dyrere end de andre, så er I nødt til at komme med en forklaring, som vi kan forstå, og som kunderne også kan forstå,” siger Jakob Høholdt.
Sentia hæver priserne: ”Det er selvfølgelig enormt frustrerende”
Hardwaresælger tror på det
For hardwareforhandleren Egiss er udsigterne fremover positive trods krisen, siger direktør Jesper Ravn.
”Vi følger verdensøkonomierne tæt. Vi arbejder med store globale virksomheder, og der er selvfølgelig nogle industrier, der bliver ramt, men der er også industrier, der får medvind af, hvad der sker i verden for øjeblikket,” siger Jesper Ravn.
Han forventer fortsat god vækst. Det skyldes primært den type virksomhed, som Egiss arbejder med, og det koncept, de arbejder under, siger han.
”Jeg tror ikke, at vores indtægter vil falde,” siger Jesper Ravn og fortsætter:
”Vi kommer til at se et lille dyk i den generelle afsætning de næste par kvartaler, men fra vores side ser vi en uforandret trading, og det skyldes primært den type virksomheder vi handler med.”
Egiss tager krisen med et gran salt: ”Vi kommer til at have en kraftig vækst i år også”
Crayon tjener på spareiveren hos kunderne
For Crayon, der blandt andet hjælper virksomheder i skyen og administerer softwarelicenser for dem, er krisen en anledning til yderligere vækst, siger Allan Jakobsen, adm. direktør, Crayon Danmark, til ITWatch.
”Det er et meget vigtigt emne for os,” siger han til ITWatch. Han forklarer, at krisen ventes at give Crayon vækst.
”Vi har i vores DNA en tilgang til at optimere vores kunders brug af softwarelicenser og cloud forbrug. Presses kunderne af inflation, prisstigninger mm., så har de en tendens til at gennemgå deres omkostninger grundigt og her kommer vi ind i billedet,” siger han.
Crayon henter vækst på kundernes iver efter at spare
Hesehus udskyder udlandssatsning
Det fynske tech-selskab hesehus, der udvikler løsninger til e-handel, ser som endnu en på vejen, siger Lars Hedal, der er medstifter og direktør.
”Vi skal stå robust. Vi skal være forberedt på, at det hele kan stoppe op. Og derfor har vi udskudt projekter, vi ellers havde planlagt,” siger han med henvisning til en storstilet international satsning.
”Blandt andet har vi en meget ambitiøs strategiplan, hvor 2023 er det sidste år. Her er udrulning i nye markeder en central del, men den udskyder vi et kvartal eller to.”
Hesehus udskyder udlandssatsning i krisen: Venter dog solid vækst