ITWatch

IT-Branchen: Topcheferne er mere udsat end medarbejderne i en krise

Flere udenlandske it-selskaber har varslet store fyringsrunder, senest også danske Pleo. IT-Branchens adm. direktør forventer dog ikke de store afskedigelser på it-fronten herhjemme. Rammer krisen, tror hun, at it-topcheferne er mere udsat end medarbejderne.

Natasha Friis Saxberg, administrerende direktør i IT Branchen. | Foto: Jonas Pryner Andersen/it-branchen/pr

Amerikanske Stripe skærer 14 procent af medarbejderstaben væk. Facebook-ejeren Meta tager afsked med 11.000 ansatte, og Amazon siger farvel til 10.000 ansatte.

Den seneste tid har en lang række udenlandske it-selskaber varslet store fyringsrunder, og for nyligt fulgte den danske it-virksomhed Pleo trop og afskedigede 15 procent af virksomhedens 150 ansatte.

De store fyringsrunder ryster dog ikke IT Branchens administrerende direktør Natasha Friis Saxberg. Hun forventer ikke, at vi vil se flere store fyringsrunder blandt de danske it-virksomheder.

”Vi kan endnu ikke på branchetallene se, at vi er gået ind i en decideret krise, men vi hører flere steder, at kunderne er begyndt at holde lidt igen med nye store projekter, fordi de gerne vil se tiden an, ligesom manglen på komponenter og stigende energipriser kan mærkes flere steder i branchen,” siger Natasha Friis Saxberg, administrerende direktør i IT Branchen.

Vi kan endnu ikke på branchetallene se, at vi er gået ind i en decideret krise, men vi hører flere steder, at kunderne er begyndt at holde lidt igen med nye store projekter, fordi de gerne vil se tiden an.

Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i IT Branchen.

Hvilke brancheområder er mest udsat for afskedigelser i en krisetid?

”Helt generelt står it-medarbejderne stærkt i krisetider, da de er en efterspurgt ressource i stort set hele dansk erhvervsliv. Så det bliver nok ikke på it-fronten, man generelt ser de store afskedigelser under en recession.”

”It-branchen har siden finanskrisen haft uafbrudt vækst, og derfor sidder der en række direktører og ledere, som er hyret ind under et væksteventyr, fordi de er rigtigt gode til den del.”

”Kommer der en krise, så kan det godt være, at bestyrelsen vil søge nye topchefer, der er mere driftsorienterede og har et større fokus på bundlinjen. Så måske nogle af direktørerne er de mest udsatte i kriser.”

IT-Branchen har siden finanskrisen haft uafbrudt vækst, og derfor sidder der en række direktører og ledere, som er hyret ind under et væksteventyr, fordi de er rigtigt gode til den del.

Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i IT Branchen.

Hvilke faggrupper sidder sikkert i sadlen?

”Programmører og udviklere har uden undtagelsen været dem, der i over 10 år har været mest efterspurgt i branchen. De kommer også til at være ligeså eftertragtede i fremtiden. De seneste år har vi også set en øget efterspørgsel efter web- og UX-designere ligesom sikkerhedseksperter er i høj kurs.”

Hvilke faggrupper kommer under pres?

”Telebranchen har på grund af de omfattende omkostninger til udrulning og efterlevning af krav om bredbånds- og mobildækning samt en benhård priskrig, været nødt til at reducere i medarbejderstyrken over en længere årrække. Vi har ingen grund til at tro, at den udvikling ændrer sig fremover. Så der bliver nok færre telefolk i Danmark.”

”Vi ser også et fald i antallet af medarbejdere, der beskæftiger sig med fremstilling af hardware i Danmark. Her er vi over årene blevet overhalet af udlandet, hvor flere lande har specialiseret sig i at bygge store fabrikker, som vi som lille land har svært ved at konkurrere mod.”

Der bliver nok færre telefolk i Danmark. Vi ser også et fald i antallet af medarbejdere, der beskæftiger sig med fremstilling af hardware i Danmark.

Natasha Friis Saxberg, adm. direktør i IT Branchen.

”Til gengæld kan vi se, at de fremstillingsvirksomheder, der er tilbage i Danmark, bliver stadig mere specialiserede, hvilket man også kan se i forhold til, hvilke kompetencer der søges efter.”

Store fyringsrunder rundt om i verden er kun begyndelsen

Økonom: Fyringsrunde hos Meta er en naturlig konsekvens

Amazon rygtes at afskedige 10.000 medarbejdere


Mere fra ITWatch

Russisk svar på Google vil ud af landet

Internationale sanktioner har fået selskabet bag søgemaskinen Yandex til at ville trække sine forretninger ud af Rusland. Det er dog umiddelbart nemmere sagt end gjort.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs