ITWatch

TDC falder som en sten i ny imageundersøgelse

Opsplitningen af TDC i to ser ud til at have kostet TDC dyrt, viser ny imageundersøgelse blandt unge it-studerende. Samtidig udfordres de klassiske it-selskaber fra en helt ny flanke. Rederiet DFDS er eksempelvis lige så populært sted for de unge it-folk som Columbus og EG.

Billede af TDCs hovedsæde. selskabet opløste TDC Group og udklækkede de to nuværende enheder, TDC Net samt Nuuday som to selvstændige selskaber., | Foto: Jens Dresling

TDC står for alvor til at tabe i kampen om de unges gunst, når det kommer til at tiltrække arbejdskraft.

Det viser en dugfrisk undersøgelse fra Universum, der kortlægger unge it-studerendes syn på deres fremtidige arbejdsplads.

Undersøgelsen viser to overordnede tendenser. Dels falder TDC markant ned på listen, og dels taber de klassiske it-selskaber terræn overfor andre danske virksomheder, når det kommer til at tiltrække de unge.

Men TDC først:

I undersøgelsen falder TDC som brand hele 15 pladser tilbage fra 43 i 2020 til 58 i 2021, altså inden den endelige opsplitning af TDC i to, nemlig i Nuuday samt i TDC Net.

Og dermed har TDC over en årrække på snart ti år faldet kontinuerligt år for år, så selskabet er gået fra en plads nummer 31 i 2013 til altså 58 nu.

”Det er et dansk klenodie, der er faldet meget kraftigt. Og det er sket over mange år. TDC er væltet ned ad listen over alle årene,” siger Jesper Dansholm, der er direktør for Universum, som står bag undersøgelsen.

Der er tale om Universum Student Survey 2021, der er baseret på besvarelser fra i alt 12.683 studerende, heraf 1.015 IT-studerende..

Svært med de unge

Dansholm mener, at telebranchen altid har haft det svært med at tiltrække de unge, da den ifølge ham har haft fokus rettet mod kunderne.

”Telebranchen har aldrig været attraktiv for de unge.”

Hvorfor ikke?

”Pengene er nok gået til at slås benhårdt om de kunder, der er derude. Og kommunikationsbudgetterne har været brugt til det fremfor employer branding overfor de unge,” siger han.

”TDC betaler tre-cifrede millionbeløb i kommunikation,” siger han og tilføjer, at han ikke oplever, at det at bygge selskabet op overfor de unge har fyldt ret meget historisk.

”Tallene viser jo desværre, at TDC aldrig har formået at forklare deres helt afgørende rolle, og hvorfor det kunne være fedt at være medarbejder der.”

Hvad betyder det her for dem?

”Det betyder – som for alle, der ikke har et stærkt employer brand – at det er svære at skaffe folk. De har svært ved at få fat i de unge, derfor er det hårdt arbejde at tiltrække de rigtige medarbejdere. Og omkostningerne til rekruttering stiger selvfølgelig. Ultimativt risikerer man at få folk, der reelt ikke tager jobbet, fordi de gerne vil være i TDC. Det er jo desværre den logiske følge af at være 10. valget i stedet for førstevalget.

Så jobbet hos TDC kan blive en mellemstation for dem?

”Ja, det kan det jo.”

I dag er TDC delt i to, TDC Net, der står for netværk, og Nuuday, der står for alle kunderne i det gamle TDC.

Ser man på undersøgelsens tal for Nuuday, der er det selskab, som fremover tegner kundesiden af TDC, ser det ikke meget bedre ud.

Nuuday falder 9 pladser fra 42 til 51.

Hos Nuuday har Trygve Ilkjær, der er kommunikationschef for selskabet, sendt dette svar på undersøgelsens resultat.

Nuuday er et relativt nyt brand, som samler en lang række meget kendte brands som for eksempel YouSee. Vores kendskabsgrad er begrænset, da Nuuday ikke har nogen kunder, og derfor er det forventeligt, at vi ikke ligger højt blandt studerende. Det vigtigste for os er, at vi kan rekruttere de rette medarbejdere – herunder it-studerende – og det går tilfredsstillende,” skriver han.

Klassisk it falder

Undersøgelsen viser videre, at de klassiske it-selskaber for alvor taber terræn overfor it-arbejdspladser i alle andre dele af erhvervslivet.

Den helt overordnede tendens er, at de klassiske it-selskaber falder tilbage over en bred kam.

Det fortæller Jesper Dansholm.

”Vi kan se, at ikke-it selskaber bliver stadig mere populære end klassiske it-selskaber. Eksempelvis er selskaber som DFDS nu inde på listen over attraktive it-arbejdspladser, og det er virkelig noget nyt,” siger han.

Han forklarer, at det er en del af en tendens.

”Vi kan se, at presset om de ansatte i it-branchen i stigende grad kommer fra selskaber, der klassisk ikke er en del af it-branchen. For 10 år siden så it-studerende efter jobs blandt 10 virksomheder, i dag ser de blandt 20 virksomheder. Selskaber som Ørsted, Lego og lignende stiger bare.”

Han kalder det en ”meget tydelig tendens.”

Foto: PR
Foto: PR

”Det er et bevis for, at alle virksomheder er it-selskaber i dag. DFDS har over 200 it-folk i Nordhavn. De ville aldrig blive nævnt som it-arbejdsplads før. Nu er de på listen på samme niveau som selskaber som Columbus og EG,” forklarer Jesper Dansholm.

”Det er helt nyt, og det er en meget spændende tendens. De unge går efter de spændende job og er klar til at arbejde med it andre steder end i den klassiske it-branche. De, der falder mest, er it-virksomheder. De, der stiger mest, er ikke it-selskaber. Og tilbage til DFDS. Det er virkelig eksemplet, der understreger tendensen,” siger han.

Hvad får det af konsekvenser?

”Det har den betydning, at it-virksomhederne har fået sværere ved at finde ansatte. De skal konkurrere med stadig flere og andre virksomheder. Det gør, at de får sværere ved at gennemføre deres strategi, hvis de ikke kan finde folk. Så kan de ikke udføre deres store vækstplaner.”

Hvorfor bevæger det sig denne vej?

”Fordi det er andre værdier, der gør sig gældende i dag. Work-life balance er afgørende vigtigt for de unge. Work-life og fleksibilitet rykker kraftigt op på listerne.”

Er det sket under coronakrisen?

”Ja, det tror jeg. Det er nogle andre værdier, der gør sig gældende nu blandt de unge, og det slår igennem, når de vælger arbejdsplads.”

Toneangivende it-selskaber dumper langt ned på rangliste

Nye tal: Disse selskaber vil it-studerende i Danmark helst arbejde hos

Mere fra ITWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs