ITWatch

Pleo-stifter fik 03 til studentereksamen: Det er gået meget godt alligevel

Eksamenstiden banker på, men unge skal huske på, at høje karakterer ikke er den eneste vej til succes i erhvervslivet, lyder budskabet fra stifter og adm. direktør for Pleo, som selv indkasserede et 03 til sin studentereksamen.

Jeppe Rindom er medstifter og direktør for fintech-virksomheden Pleo. Her er karaktergennemsnit ikke det, der tæller i it-ansættelserne. | Foto: Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen

Med et foto af sit studentereksamensbevis for matematisk linje vil Jeppe Rindom, stifter og adm. direktør for Pleo, gerne sende et budskab.

Det går ud til alle de unge, der snart skal terpe til eksamen og med svedige hænder modtage dommen. Og måske også til arbejdsgiverne.

”Snart er det sidste skoledag, og eksamenstiden starter. For mange er det super stressende. Men husk nu at ligegyldig dagsformen og resultaterne, så står solen også op i morgen,” skriver Jeppe Rindom på LinkedIn.

”Gud, jeg dumpede også i mundtlig dansk”

Det får en række andre direktører og stiftere til at dele lignende eksamensoplevelser i kommentarsporet:

”I morgen er der også en dag, og halv-sløje karakterer betyder ikke noget på den lange bane,” skriver Jonathan Sanders, cpo og medstifter af fintechen Juni.

“Gud, jeg dumpede også mundtlig dansk 😅,” lyder en kommentar fra Hans Kristian Bjerregaard, stifter af e-handelsplatformen Clerk.io.

”Super god update! Taler virkelig meget derhjemme om vigtigheden af ikke at gå efter topkarakterer - men have tid til at være sammen med vennerne - da team work og empati fylder enormt meget herude 👍🏼,” skriver Christian Brauner, stifter og adm. direktør for Servicelovers, der giver indsigt i kundernes serviceoplevelse.

”5 i spansk her. Den var tricky at forklare til første runde interview hos McKinsey (blev spurgt om jeg var fuld til eksamen 🤦‍♂️),” skriver Anders Haugbølle Thomsen, stifter og adm. direktør i Slidehub, der laver powerpoint software og services.

”Stærkt, en verdensklasse iværksætter med 03 i dansk. Alt er muligt, husk det, fik selv et par 5-taller,” skriver Anders Hartmann, adm. direktør og stifter i Nord.investments A/S.

Unge stiller enorme krav til sig selv

Perspektivet om, at man kan klare sig uden høje karakterer, mangler dog hos mange unge mennesker, mener Jeppe Rindom.

”Jeg oplever, at de unge mennesker har en større målrettethed og krav til sig selv, end da jeg selv var ung. Dengang synes jeg, at det var slemt nok, men i dag skal de unge også bøvle med idealer på sociale medier,” siger Jeppe Rindom.

Jeg var i kulkælderen den dag og tænkte, kan jeg nogensinde blive til noget i livet.

Jeppe Rindom, medstifter og direktør, Pleo

Han oplever, at børn ned til 14-15 år allerede ved, hvilket universitet de vil ind på, og hvad de vil i livet.

”De stiller enorme krav til sig selv, når det gælder karakterer, og alt hvad der ellers skal til. Derfor vil jeg gerne sende et signal om ”hey, slap af, det går nok det hele, selvom man ikke tager den lige vej til målet”.”

Selv var Jeppe Rindom dog ramt af den hårde dom, han fik til sin dansk-eksamen i gymnasiet.

”Jeg var i kulkælderen den dag og tænkte, kan jeg nogensinde blive til noget i livet.”

Karaktergennemsnit er forældet

Men den følelse gælder det om at ryste af sig. Det er nemlig ikke kun er det ene spor, der handler om karakterer og faglighed, som man kommer længst med i erhvervslivet, mener Jeppe Rindom.

”Man skal også have nogle oplevelser og erfaringer for at blive en dygtig leder, hvis man vil det, eller en attraktiv medarbejder,” siger han.

Hvor meget betyder karaktergennemsnittet, når I selv ansætter i Pleo?

”Det betyder meget lidt for os. At kigge på et karaktergennemsnit er lidt forældet. Det signalerer, at du har udvist stor flid, og det er et plus, men det siger også noget om, at du har en høj grad af paratviden på tværs af fag. Det er der ikke så meget værdi i længere,” siger han.

Vi ser på, om folk har passion og ild i øjnene til det, vi skal bruge dem til.

Jeppe Rindom, medstifter og direktør, Pleo

I stedet ser man i Pleo på, om en kandidat har bevist, at han eller hun kan tilegne sig viden på et højt niveau.

”Det kan man vise ved at have dygtig-gjort sig i enkelte fag. Vi ser også på, om folk har passion og ild i øjnene til det, vi skal bruge dem til. Hvis det er tilfældet, er jeg ligeglad med, hvad de har fået i Kristendom og Oldtidskundskab,” siger Jeppe Rindom.

Men studentereksamen og andre ungdomsuddannelser er jo grundlaget for at videreuddanne sig, så det er jo derfor de unge stræber efter høje karakterer?

”Man skal måske gøre op med, at karaktergennemsnittet er det eneste, der tæller i forhold til at komme på universitetet,” siger Jeppe Rindom og tilføjer, at man selv med moderate karaktergennemsnit kan komme ind på mange uddannelser, særligt hvis de ikke absolut skal være på Københavns Universitet.

Tester kandidater i ansættelsesprocessen

Når det gælder it-branchen, betyder videregående uddannelser ikke noget for Pleo ifølge Jeppe Rindom.

”Vi har masser af digitale folk, som ikke har en videregående uddannelse, det kigger vi slet ikke på, når det gælder faggrupper fra softwareingeniører til digital markedsføring. De får til gengæld ofte en opgave, de skal løse i ansættelsesprocessen.”

Har karakterer haft en effekt på din karriere, eller har det været andre ting, der talte?

”Jeg har ikke oplevet, at karaktererne har haft en betydning. Nu gik mit opslag på, at jeg fik 03 i mundtlig dansk, men jeg havde et middelgennemsnit for min studentereksamen, fordi jeg fik høje karakterer i andre fag, som interesserede mig,” siger han.

Jeg fik nok både et 03 i mundtlig dansk og i situationsfornemmelse.

Jeppe Rindom, medstifter og direktør, Pleo

Efterfølgende gik Jeppe Rindom på handelshøjskolen CBS, hvor han klarede sig ”rigtig godt”. Alligevel har han måttet høre for sin præstation til studentereksamen.

”Mit første job var hos konsulentbureauet McKinsey, som er kendt for at granske karakterer. De spurgte meget til mit 03, men det gik jo meget godt alligevel.”

Jeg bliver nødt til at spørge, hvordan kunne du få et 03 i mundtlig dansk?

”Jeg fik nok både et 03 i mundtlig dansk og i situationsfornemmelse,” griner Jeppe Rindom og fortsætter:

”Da jeg gik ud af døren, mødte jeg min historielærer på gangen, som spurgte hvordan det var gået, mit svar var, at jeg regnede med at få et 9-tal.”

Ordknap og tillukket er ingen hindring: Her er introverte medarbejdere velkomne

Danske virksomheder mangler it-kyndige hænder

Professor ser potentiale i it-giganters samarbejde med jobcenter

Mere fra ITWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs