ITWatch

Klumme: Derfor skal vi satse på flere unge cloud-talenter

Næsten 80 procent af alle it-beslutningstagere mener ifølge Global Knowledge, at deres organisationer allerede mangler centrale it-færdigheder. Særlig grelt ser det ud, når det kommer til kompetencer inden for cloud. Det skal vi tage alvorligt – især ved at satse mere på talentudvikling, skriver Kevin Kelly fra Amazon Web Services i denne klumme.

Kevin Kelly er director of Education Programs, Amazon Web Services | Foto: AWS/PR

For få uger siden præsenterede Digital Hub Danmark sin seneste rapport, som fortæller, at Danmark i stigende grad må tiltrække udenlandsk arbejdskraft for at dække behovet for it-medarbejdere.

Manglen på digitale kompetencer kan koste på både vækst, udvikling og innovation i danske virksomheder, og derfor er der naturligt nok stort fokus på netop evnen til at tiltrække de dygtigste hoveder.

Cloud er særlig udfordret

Hos Amazon Web Services mærker vi konsekvensen af, at cloud er en af it-fagets nyeste discipliner, for kompetenceudfordringen er ekstra udtalt på dette område.

En international rapport fra 451 Research konkluderede for nylig, at manglen på cloud-ekspertise er fordoblet over de seneste tre år. Hele 90 procent af de adspurgte virksomheder i rapporten siger, at de mangler de nødvendige og vigtige cloud-kompetencer i deres organisation.

Der er simpelthen ikke nok ansøgere til at imødekomme efterspørgslen. Det presser systemet på alle niveauer. Og derfor er det naturligvis også noget, vi som cloud-leverandør har stort fokus på.

Gentænk rekrutteringen

Vores erfaring er, at især de små virksomheder bliver sat i et dilemma, når valget står mellem at tabe indtjening på grund af udskudte projekter eller at ansætte dyre erfarne udviklere – hvis du overhovedet kan få fat i dem.

Spørgsmålet er, hvordan branchen skal komme op med et stort antal højt kvalificerede cloud-specialister med mere end 15 års erfaring, som er det, alle råber på lige nu.

Det realistiske svar er, at det kan vi ikke. Der findes simpelthen ikke nok erfarne, kvalificerede cloud-medarbejdere derude, hverken i Danmark eller internationalt. Derfor skal vi tilbage til tegnebrættet og gentænke måden vi ansætter, uddanner og fastholder it-profiler på.

I stedet for kun at konkurrere om et begrænset antal højt kvalificerede specialister, mener vi hos AWS, at vi skal anlægge mere differntierede rekrutteringsstrategier. For eksempel tror vi på, at der i langt højere grad skal satses massivt på unge, ambitiøse talenter med elementære cloud-færdigheder, som kan støtte op om de erfarne, faglige fyrtårne, vi allerede har i vores organisationer. Og som cloud-udbyder vil vi gerne byde ind på indsatsen for at styrke fødekæden.

Dyd af nødvendigheden

Derfor er vi nu gået nye veje for at skaffe flere cloud-hænder på markedet – blandt andet med oprettlesen af AWS re/Start – et internationalt uddannelsesprogram, der gennem 12 ugers intensiv uddannelse opkvalificerer kandidater til et entry-level cloud-job. Uddannelsen lægger vægt på hands-on-træning i front-line support og fejlfinding, og kursisterne kommer både omkring grundlæggende kodning i Linux og Pyhton og undervisning i netværksopbygning og relationelle databaser.

De første kandidater fra AWS re/Start-programmet er allerede i job i andre lande, eksempelvis i britiske Scale Factory, hvor adm. direktør Jon Topper forgæves havde søgt efter egnede udviklere med cloud-erfaring.

"Vi er endt med at gøre en dyd ud af nødvendigheden og satse på selv at udvikle talenterne i virksomheden. For os er vejen frem at rekruttere og udvikle yngre it-medarbejdere, og vores rekruttering fokuserer meget på kandidatens personlighed. De skal selvfølgelig have en grundlæggende cloud-viden og en generel teknisk forståelse, men ellers handler det især om deres indstilling og villighed til at udvikle sig," fortæller han.

Skab et mesterlæremiljø

Med satsningen på talentet følger der selvfølgelig også en forpligtelse for organisationerne. Kravene til kompetenceudvikling bliver større end normalt, og som virksomhed skal man forvente et behov for løbende videreuddanelse.

Men hvorfor ikke også slå to fluer med et smæk og give de erfarne udviklere en ny opgave med at coache teamet og drive den faglige udvikling?

De yngre medarbejdere har stor gavn af at kunne udbygge deres praktiske færdigheder i et støttende miljø med gode mentorer. Og et cloud-udviklingsteam, der kombinerer få senior-udviklerer med flere yngre talenter, vil ofte blive en win-win-situation, fordi de erfarne får mulighed for at fokusere på de mere komplekse aspekter som strategi og systemdesign, mens de unge kan løse den grundlæggende udvikling og mere rutnepræget support.

Fast-track-programmer som AWS/Start er ikke hele svaret på branchens kompetencemæssige flaskehalse. Men de bør tænkes ind som en vigtig del af løsningen, så længe vi mangler så mange erfarne specialister. I en del tilfælde vil det endda gavne på flere fronter, for med AWS/Start har vi flere eksempler på, at programmet både har skaffet medarbejdere uden for arbejdsmarkedet i job og løst et reelt behov for cloud-kompetencer i en virksomhed. Det er ikke så dårligt endda.

Klumme: Sæt cyber-fitness på programmet i din SMV

Klumme: Fem ting virksomheder skal tænke på når de implementerer AI 

Mere fra ITWatch

TDC Net sejler skuden med rolig hånd

Det blev et kvartal med stabil fremgang for infrastrukturselskabet TDC Net. Omsætningen steg en anelse, men driften blev forbedret og selskabet effektiviserer sig gennem energikrisen.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs