ITWatch

Dansk Erhverv om mangel på arbejdskraft: It-virksomhederne har bestemt også et ansvar

Kompetencemangel var et højt punkt på dagsordenen til IT-Branchens årsmøde i går. ITWatch var til stede, og spurgte tre forskellige personer i branchen, hvem der bærer ansvaret for at sikre den nødvendige arbejdskraft.

Rasmus Jarlov og formanden for iværksætterpanelet, Tommy Andersen, diskuterede hvordan vi får flere it-kompetencer til Danmark. En ændring af beløbsgrænsen og universiteternes udbud, lød svaret. | Foto: Mark Thyrring

It-branchen skriger på mere specialiseret arbejdskraft, og det blev der ikke lagt skjul på under IT-Branchens årsmøde torsdag.

Her var det politikerne og uddannelsesinstitutionerne, som blev pålagt ansvaret for at tiltrække og uddanne mere arbejdskraft til branchen.

ITWatch spurgte efterfølgende tre deltagere, hvem der egentlig er mest ansvarlig for at sørge for, der er tilstrækkelig arbejdskraft til at drive it-sektoren i fremtiden.

Politikerne har et stort ansvar, men det har selskaberne altså også, lød det.

Poul Noer chefkonsulent teleområdet Dansk Erhverv | Foto: Mark Thyrring
Poul Noer chefkonsulent teleområdet Dansk Erhverv | Foto: Mark Thyrring

Poul Noer chefkonsulent teleområdet Dansk Erhverv

Kan it-branchens problem med mangel på arbejdskraft ikke løses internt i Danmark?

"Vi har brug for, der bliver uddannet nogle flere i Danmark, men vi har sandelig også brug for udlandet, hvad enten det er fra EU eller andre lande. Det er et spørgsmål om antal af folk, men også, at vi skal have nogle folk, der måske har været et smut i Silicon Valley eller i store udviklingscentre. Vi har brug for kompetencer, der ligger i, at man har opsnuset en masse spændende teknologier og måder at gøre tingene på. It-branchen er et af de mest internationale arbejdsmarkeder."

"Vi skal sørge for at uddanne alle de danskere, vi kan, men vi har også brug for så mange som muligt fra udlandet. Jeg kan ikke se, det er en trussel for Danmark, at vi får nogle dygtige folk. Tværtimod er det en trussel for dansk økonomi og erhvervsliv, hvis ikke vi får folk til Danmark."

Man hører politikerne har et ansvar, men har virksomhederne ikke også et?

"Virksomhederne har bestemt også et ansvar, og det er også godt at se, hvor mange virksomheder, der tager et ansvar ved at lave praktikordninger og forskellige events, hvor kommende kandidater kan blive inspireret. Der er der også mange virksomheder, der slår et slag for manglen på kvinder i it."

Foto: Mark Thyrring
Foto: Mark Thyrring

Ole Eklund, bestyrelsesformand PDC

Hvem har ansvaret for at skaffe arbejdskraft til it-virksomheder?

"Hvis man skal placere det et sted, så er det politikernes ansvar. Både i forhold til, at der bliver uddannet nok, men også i forhold til at tiltrække arbejdskraft fra udlandet."

Kan problemet løses i Danmark alene?

"Der er der behov for udenlandsk arbejdskraft på specialiseret arbejdskraft og nøglepositioner, det er jeg ikke i tvivl om."

Foto: Mark Thyrring
Foto: Mark Thyrring

Ulrik Kannegaard, CEO Mobilepeople

Hvem har ansvaret for at skaffe arbejdskraft til it-virksomheder?

"Vi  har selvfølgelig som virksomheder et ansvar for at tage imod de nyuddannede. Jeg mener egentlig også, at vi løfter den opgave, men vores politikere har en forpligtigelse til at hjælpe os med de rammevilkår, som skal til."

"Vi er afhængige af vores uddannelsesinstitutioner, ITU, DTU og CBS. Vi kan selvfølgelig lave nogle graduate-programmer og internships. Så jeg mener egentligt, at der bliver gjort det, man kan. Det store problem er, at der er et tidsspind i forhold til at få nogle uddannet flere unge mennesker indenfor det rigtige. Indtil det sker, skal vi have åbnet op for udenlandsk arbejdskraft"

Kom med indenfor til IT-Branchens årsmøde

It-sektorens største problem kan ikke løses med danske hænder

Jarlov til it-sektoren: Vi har tabt til USA - ret fokus mod næste teknologibølge 

Mere fra ITWatch

Læs også

Relaterede

Trial banner

Seneste nyt

Se flere jobs