Cyber-chef svarer på kritik: Patientjournaler og interne mails er fredet

Det vakte kritik i it-verdenen, da en rapport anbefalede, at statens såkaldte hackerenhed skulle have større beføjelser. Nu svarer chefen for Center for Cybersikkerhed tilbage: Vi er ikke tyve i natten, som kommer og stjæler folks data.
Thomas Lund-Sørensen, chef for Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste. | Foto: /ritzau/Niels Hougaard
Thomas Lund-Sørensen, chef for Center for Cybersikkerhed under Forsvarets Efterretningstjeneste. | Foto: /ritzau/Niels Hougaard

En ny rapport fra Forsvarsministeriet anbefaler, at det bør overvejes at give Forsvarets Efterretningstjenestes Center for Cybersikkerhed, den såkaldte hackerenhed, større juridiske beføjelser. Betydende at enheden skal have mulighed for at få adgang til flere af folks personlige oplysninger, end den allerede har i dag.

Både it-sikkerhedsekspert Peter Kruse og Søren Debois, som er lektor og ekspert i internetsikkerhed hos IT-Universitetet, kritiserede over for Berlingske Business rapportens anbefalinger i en artikel torsdag.

Den kritik svarer chefen for Center for Cybersikkerhed, Thomas Lund-Sørensen, tilbage på i Berlingske Business fredag.

Avisen skrev, at anbefalingerne bl.a. åbnede op for, at enheden ville få adgang til folks patientjournaler, recepter og interne mails. Thomas Lund-Sørensen afviser det og siger til avisen, at det slet ikke er i enhedens interesse:

"Vores opgave er at bidrage til at beskytte Danmark mod cyberangreb. Vi er ikke, som nogle har udlagt det, tyve i natten, der kommer og stjæler folks data. Vi er overhovedet ikke interesserede i folks personlige oplysninger."

Den mere tekniske årsag til diskussionen er, at de foreslåede ændringer i rapporten lægger op til, at enheden får adgang til at overvåge trafikken på den såkaldte "netsikkerhedstjeneste", som enheden udbyder, og som bl.a. bruges af Folketinget, Kriminalforsorgen og Region Hovedstaden.

"Men det er vi slet ikke interesserede i. Det handler om, at opdage hackeren, når han bevæger sig på det interne netværk. Det er kun vores mål at stoppe hackerangreb," siger Thomas Lund-Sørensen videre til Berlingske Business.

Trods svaret fastholder Peter Kruse sin kritik om, at rapportens overvejelser vil give Center for Cybersikkerhed vidtgående muligheder for at få adgang til både private personers og virksomheders data.

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også