ITWatch

Dansk test skal sikre computere og apps mod hackerangreb

DTU og Niels Bohr Institutet skal tirsdag teste en metode til cybersikkerhed, der er baseret på ny teknologi.

Foto: Finn Frandsen/Politiken/Ritzau Scanpix/Politiken

Digital kommunikation, der er umulig at hacke.

Det er målet for forskere på Danmarks Tekniske Universitet og Niels Bohr-instituttet, der tirsdag vil gennemføre en særlig test.

Det skriver Niels Bohr Institutet (NBI) i en pressemeddelelse.

Testen skal afprøve en ny form for kryptering af digital kommunikation, der potentielt på sigt kan sikre, at computere, apps og kreditkort ikke bliver hacket.

Forsøget tirsdag bliver det første spadestik, når det gælder om at vise den nye teknologi i reel anvendelse: En videoforbindelse mellem DTU i Lyngby og NBI i København, der ikke kan hackes.

”Det er den ultimative måde at sikre digital information på og derved sende beskeder, der ikke kan hackes,” siger Peter Lodahl, professor i kvanteoptik på Niels Bohr Institutet.

Der er dog stadig lang vej til, at teknologien kan anvendes af almindelige forbrugere.

”I første omgang vil det nok mest være til specialiseret anvendelse, fordi det stadig er en dyr teknologi. Så det vil være i tilfælde, hvor der er brug for ultimativ sikkerhed,” siger Peter Lodahl.

For at beskytte den digitale kommunikation, som samfundet bliver mere og mere afhængig af, skal der anvendes kryptering.

Problemet er, at den kryptering, som anvendes i dag, kan blive brudt af en kvantecomputer.

En kvantecomputer kan løse opgaver, som klassiske computere ikke kan løse, fortæller Peter Lodahl.

”Tænk ikke på det som en almindelig computer på steroider, men tænk i stedet på det som en fundamental anderledes computer, som regner på en fundamental anderledes måde.”

Det er blandt andet muligt for en kvantecomputer at bryde (hacke) kryptering af digital information meget effektivt, tilføjer han.

Kvantekryptering - som er det, forsøget med videoforbindelsen tirsdag handler om - er på samme måde en fundamental ny metode til at sikre digital kommunikation fuldstændigt.

”Det er ikke noget, vi antager, at der ikke kan brydes. Det er noget vi kan bevise ikke kan brydes,” siger Peter Lodahl.

Danske virksomheder fanget i digital krydsild i krigen i Ukraine

Danske politikere er blevet udsat for cyberspionage

Mere fra ITWatch

Tre talchefer forlader Lunar

Et par kreditchefer og en finansdirektør har valgt at sige op i fintech-banken, der på en anden front netop har sikret sig ny kapital.

IBM om blockchain: Udviklingen fortsætter - også uden Tradelens

Da A.P. Møller-Mærsk forleden meddelte, at selskabet vil droppe sin blockchain-baserede Tradelens-platform, skabte det store overskrifter . Men blockchain-teknologi lever videre, og IBM forventer vækst de kommende år, forklarer IBM Danmarks CTO, der peger på tillid som en væsentlig faktor i netværk.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs