Norges Datatilsyn dropper Facebook – er for risikabelt

Facebook er ikke troværdig, siger Datatilsyn i Norge. Andre instanser kan følge efter og lukke deres sider.
Foto: Dado Ruvic/REUTERS / X02714
Foto: Dado Ruvic/REUTERS / X02714
AF RITZAU

Datatilsynet i Norge skriver på sin hjemmeside, at det ikke længere vil bruge Facebook til at kommunikere. Det er alt for risikabelt.

Det skyldes Facebooks behandling af personoplysninger, hedder det fra Datatilsynets direktør, Bjørn Erik Thon.

"Vi har valgt ikke at gå ind på Facebook, fordi vi mener, at behandlingen af personoplysninger medfører en for høj risiko for brugernes rettigheder og friheder," siger han.

Datatilsynet skriver videre, at det har vurderet, at det ikke kan leve op til EU's krav om databeskyttelse (GDPR) i forhold til personoplysninger. Norge er underlagt de samme dataregler som EU-landene.

"Vi tror, at de, som måtte have et ønske om at besøge Datatilsynets hjemmeside, ville have haft en forventning om, at vi vidste, hvad som blev lagret, hvis de for eksempel klikkede "like" på vores side, eller hvad slags oplysninger der blev registreret bare ved at besøge vores hjemmeside," siger han.

"Og det kan vi slet og ret ikke svare på," understreger Thon.

Teknologirådet i Norge, der rådgiver Stortinget og regeringen om ny teknologi, mener, at Datatilsynets syn på Facebook vil føre til, at flere offentlige organer vil nedlægge deres sider på Facebook, skriver NRK.

Vurderingen (fra Datatilsynet red.) er et meget tydeligt signal og et advarselssignal, særligt for det offentlige, siger Teknologirådets direktør, Tore Tennøe.

Han siger, at hans egen organisation allerede er i gang med at vurdere, om det skal stoppe sin tilstedeværelse på Facebook.

Jan Sandtrø, der er advokat med speciale i teknologi og personbeskyttelse, kalder Datatilsynets arbejde grundigt og strengt.

"Vurderingen sender et signal om, at virksomheder ikke kan bruge Facebook, hvis de skal ligge sig på det niveau, som Datatilsynet lægger til grund," siger han.

Region Syddanmark får endnu en bøde for datasjusk 

Tilsyn retter alvorlig kritik mod kommune i sag om videregivelse af elevdata til Google

Irsk datatilsyn giver Whatsapp kæmpebøde 

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu


Læs også