ITWatch

Udenrigsministeriet står fast: Nej til smitteapp på arbejdstelefoner

Vi blander os ikke i, hvad de ansatte bruger på deres private telefoner, siger direktør i Udenrigsministeriet.

Foto: Martin Sylvest//

Der er ikke udsigt til, at ansatte i Udenrigsministeriet - hverken herhjemme eller i udlandet - kan få lov til at downloade appen "Smittestop".

Det er meldingen fra direktør i Udenrigsministeriet Erik Brøgger Rasmussen.

"Vi har en global politik om, at bluetooth ikke må være permanent tændt på vores arbejdstelefoner, uanset om det er i Danmark eller ude i verden."

"På samme måde som vi heller ikke tillader brug af usb-stick eller åbne wi-fi," siger han.

Fagfolk og politikere har udtryk undren over og kritik af, at ministeriets ansatte ikke kan gøre brug af statens egen smittestopsapp.

Formanden for IT-Politisk Forening, Jesper Lund, mener, det er en smule dobbeltmoralsk af myndighederne.

Professor i datalogi Mikkel Thorup, Københavns Universitet, mener, at ministeriet overreagerer.

Men Erik Brøgger Rasmussen fastholder beslutningen om, at apps, der ligesom "Smittestop" kræver konstant brug af bluetooth, er bandlyste.

"Det lykkeligste ville være, hvis alle telefoner kunne køre "Smittestop" i døgndrift, og at vi havde fire millioner telefoner i Danmark, som brugte den."

"Men min opgave er at passe bedst muligt på Udenrigsministeriets informationer. I den opgave er bluetooth en risikofaktor, vi er nødt til at beskytte os imod," siger Erik Brøgger Rasmussen.

Bluetooth er ifølge direktøren en potentiel indgang til telefonen, der kan misbruges.

"Det er generelt en kommunikationskanal, der giver adgang ind i din telefon. Og en adgang til telefonen udgør en risiko," siger Erik Brøgger Rasmussen.

Han siger, at Udenrigsministeriet dagligt er udsat for angreb fra hackere, der prøver at få fingre i fortrolige og følsomme oplysninger.

"Vi er udsatte. Cybertruslen går generelt kun en vej, det er opad. Det vil sige, at vores sikkerhedsniveau også kun går en vej."

Spørgsmål: Men kan du forstå, at nogle vil tænke, at de da heller ikke vil udsætte sig for en risiko og derfor vil undlade at bruge appen?

"Jeg oplever heldigvis en stor forståelse for, at der er forskel på det sikkerhedsniveau, vi må beskytte os med i Udenrigsministeriet, og det niveau du som privat person vælger at have på din telefon."

"Jeg tror godt, de fleste kan forstå, at der er en forskel, og at vi skal beskytte vores arbejdstelefoner."

"Og jeg understreger arbejdstelefoner. Vores ansattes private telefoner blander vi os ikke i," siger Erik Brøgger Rasmussen.

785.000 personer i Danmark har indtil videre installeret "Smittestop", der blev lanceret for en måned siden.

Ansatte i Udenrigsministeriet må ikke hente smittesporingsapp

Flere hundredetusinde danskere kan være afskåret fra ny smitte-app

Chef for cybersikkerhed har smittestops-app på sin egen telefon 

Mere fra ITWatch

Russisk svar på Google vil ud af landet

Internationale sanktioner har fået selskabet bag søgemaskinen Yandex til at ville trække sine forretninger ud af Rusland. Det er dog umiddelbart nemmere sagt end gjort.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs