ITWatch

Facebook må forsvare ny portal mod overvågningsfrygt

Facebook har præsenteret et nyt produkt, Facebook Portal, der allerede møder kritik. Det skyldes mistanke om, at Facebook Portal, der er en skærm, man hænger op i sit hjem, kan bruges af Facebook til at følge sine brugeres færden gennem skærmen.

Foto: Ritzau Scanpix/AP/Noah Berger

Oven på et år med omfattende tab af brugerdata og generel kritik af forholdet til privatliv må Facebook nu forsvare sin nye Facebook Portal.

Facebook Portal er et apparat med en skærm, man kan hænge op i hjemmet og så bruge det til videoopkald og anden kommunikation.

Men straks efter præsentationen skabte det furore, at Facebook Portal lytter med hele tiden og følger sine brugere med sit kamera.

Derfor må Facebook nu gå ud i et forsvar af Facebook Portal.

"Facebook lytter ikke, ser ikke og lagrer ikke indholdet af dine videosamtaler. Det betyder, at intet, du siger på en portal, bliver tilgået af Facebook eller brugt til reklame."

"Smart Camera og Smart Sound bruger kunstig intelligens, der kører på Facebook Portal lokalt, ikke Facebooks servere. Facebook Portals kamera identificerer ikke brugere," skriver Facebook på sin blog.

Blev lanceret efter datatyveri

Facebook Portal blev annonceret og præsenteret, lige efter at det kom frem, at 50 millioner brugeres data muligvis var stjålet. Og efter et år hvor Cambridge Analytica havde udnyttet huller i sikkerheden til at høste data fra yderligere millioner brugere.

Derfor gav det anledning til hævede øjenbryn verden over, da Facebook pludselig introducerede et aggregat med et kraftigt kamera og software, der er designet til at følge personer og zoome ind på dem.

Og derudover havde en kontinuerlig tændt mikrofon klar til at opfange verbale kommandoer.

"Det er rystende dårlig timing. Nyheden om datatyveriet kom ud dagen før produktlanceringen."

"Spørgsmålet er, om folk vil ignorere deres sikkerhedsbekymringer for at få et virkelig bekvemmeligt produkt," sagde Jeremy White, produktredaktør på mediet Wired i Storbritannien, til BBC i slutningen af september.

I sin blogpost må Facebook understrege, at Facebook Portal kun sender data til Facebook, når brugeren har sagt "Hey Portal", og at historikken kan slettes.

Og igen og igen understrege, at data ikke bliver brugt til at målrette reklamer.

/ritzau/

S: Finansminister overvurderer amerikansk reaktion ved digital skat

Facebook blokerer 115 konti for manipulation ved USA's valg 

Mere fra ITWatch

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs