ITWatch

Folkekirkens it-system sender præster på kant med loven

Mails i folkekirkens mailsystem er ikke krypterede, som Datatilsynet foreskriver det.

Foto: Arkiv: /ritzau/Joachim Adrian

Folkekirkens mailsystem lever ikke op til Datatilsynets krav for at sende personfølsomme oplysninger.

Det betyder, at præster bliver sendt på kant med loven, hver gang de sender en mail, der indeholder oplysninger om dåb, konfirmation, begravelse eller på anden måde sætter en borger i forbindelse med folkekirken.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Præster, der skriver med deres sognebørn via mail, bryder altså potentielt persondataloven uden at vide det, fordi folkekirkens mailsystem ikke er krypteret.

Karina Lind Bertelsen fra Advodan i Glostrup er specialist i persondata. Hun siger, at alle personoplysninger, der kan kobles til religion, er følsomme oplysninger "der er omfattet af persondataloven."

"Jeg vil mene, at det også omfatter, at man skriver med en præst om noget med dåb, konfirmation eller begravelse, for så har man udtrykt sit religiøse tilhørsforhold," siger hun til Kristeligt Dagblad. 

Hun siger, at der er skærpede krav, når der er tale om følsomme oplysninger.

"Det er i udgangspunktet forbudt overhovedet at behandle denne type oplysninger, uden at informere om hvor og hvor længe informationerne bliver opbevaret," siger Karina Lind Bertelsen.

Kommunikationen mellem en borger og en myndighed skal kunne ske sikkert, siger hun.

"Om det så sker i form af den ene eller anden form for kryptering eller gennem en e-boks, så bør folkekirken stille en sikker kommunikationskanal til rådighed," siger Karina Lind Bertelsen.

/ritzau/

Folkekirken vælger ny it-leverandør 

Folkekirkens IT sløser med brugeradgangen

Mere fra ITWatch

IDC: Opkøbsbølge efterlader hele it-branchen et nyt sted

Der bliver dagligt købt it-selskaber i en af de mest voldsomme opkøbsbølger i mange år, og det er udtryk for en kraftig forandring af it-branchen, som er i gang netop nu, mener analytiker. Han ser Visma og EG som eksempler på selskaber, der tegner den fremtidige udvikling.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

Se flere jobs