ITWatch

Klumme: Fire råd til at undgå ERP-kirkegården når ikonisk løsning udfases

I 2027 udfases SAP ERP-system, som spiller en nøglerolle i mange virksomheder. Det vil give udfordringer for it-landskabet mange steder.

Foto: Sentia/PR

For mange danske virksomheder er SAP’s Enterprise Resource Planning-løsning en uundværlig del af deres dagligdag og it. Men et stort problem lurer i horisonten.

Løsningen udfases nemlig i 2027, og ifølge konsulentfirmaet Gartner havde blot 10 pct. af alle SAP-kunder aktivt migreret til SAP’s nye løsning, S/4HANA Cloud i 2019 og oveni kommer, at mindre end 50 pct. af kunderne på SAP Business Suite 7 vil være på plads i 2025.

Her følger derfor fire konkrete råd til, hvordan danske virksomheder kommer i skyen - før det er for sent.

At migrere fra ét it-system til et nyt er ikke altid en let sag. For mange danske virksomheder er tanken om at migrere deres ERP-system så uoverskueligt, at det er blevet sparket til hjørne igen og igen. Men den strategi går ikke længere, da nedtællingen til udfasningen er begyndt.

Virksomheder bør handle allerede nu

Ifølge Gartner har mange virksomheder ikke en plan for, hvordan de skal klare sig, når ERP-løsningen stopper i 2027.

Selvom 2027 måske kan lyde langt ude i fremtiden, så er der behov for, at virksomhederne skrider til handling allerede nu. Historisk set er migrering af it-systemer altid blevet undervurderet, men det kan tage op til et helt år blot at flytte servere.

Derfor bør virksomheder kunne svare på nogle helt fundamentale spørgsmål, som: “Hvad skal der til for at sikre, at eksisterende applikationer opfylder de nye system- og sikkerhedskrav?”, “Hvordan ser det nuværende it-landskab ud?” og “Hvilke processer kan i nuværende tilstand ikke integreres i S/4HANA?”.

Og det stopper ikke ved disse spørgsmål og svar. For når de er afklaret, følger flere grundige tests for at sikre løsningens pålidelighed. Hvad skal man så gøre? I mine øjne er der fire råd, virksomheder som minimum bør følge.

Fire konkrete råd: Sådan handler du, før det er for sent

1. Analysér din eksisterende infrastruktur

Mange organisationer har langt fra det fulde billede af deres eksisterende SAP-landskab. At skabe indsigt er derfor det første skridt.

Når der skal skiftes over til S/4HANA Cloud, er det samtidig en oplagt mulighed til at se nærmere på de eksisterende forretningsprocesser og ERP-landskabet i ens virksomhed.

Alt det begynder med at analysere infrastrukturen, da viden om ens nuværende infrastruktur er essentielt for en god overgang.

Analysen hjælper til at kunne afgøre, om infrastrukturen er egnet til S/4HANA Cloud. Vi anbefaler desuden, at man lister sine partnere forbundet med infrastrukturen, og at man vurderer kompleksiteten af selve infrastrukturen med partnerne in mente. Derudover bør man også skabe sig et overblik over, hvor meget af den nuværende infrastruktur, som allerede er i skyen.

2. Skab overblik over dine applikationer

Der er stor sandsynlighed for, at du i dag arbejder med adskillige brugerdefinerede applikationer for at understøtte specifikke forretningsprocesser.

For at sikre at disse applikationer også understøttes efter migreringen til S/4HANA Cloud, er det afgørende at vide, hvor de er placeret, om de stadig bruges og hvilke processer, der er tilknyttet applikationerne.

Efterfølgende er det vigtigt, at du fastlægger, hvilke processer der kan udfases, og hvilke processer der skal redesignes i overensstemmelse med de standardløsninger, der bliver tilgængelige med S/4HANA Cloud.

Enkelte tilpassede eller egenudviklede applikationer og processer skal konverteres, så du skal afklare, om du har interne ressourcer til at løfte opgaven, eller om du bør hente hjælpe fra fx en migrationspartner, der kan automatisere processerne for dig.

3. Overvågning er vigtigt for at opretholde kvalitet i overgangsfasen

Som jeg tidligere har beskrevet, er overgangen til et nyt system meget krævende, og det er derfor vigtigt, at overvågningen af SAP-landskabet er sikret, så du i overgangsfasen opretholder kvaliteten af dine it-services.

For at afgøre om den eventuelle cloud-migrering har været vellykket, er det vigtigt at vide, hvordan det nye cloudlandskab performer sammenlignet med det tidligere on-premise miljø. Ved at danne et udgangspunkt for din performance og sikkerhed får du overblik over potentielle faldgruber såsom databeskyttelse, compliance, logning, incidents og ydeevne.

Derudover giver overvågningen af det eksisterende miljø indsigt i, hvordan slutbrugere og centrale partnere oplever det eksisterende SAP-landskab. Den viden kan du bruge til at bestemme det nødvendige sikkerheds- og performanceniveau efter migreringen.

4. Kommunikation mellem arkitekterne og SAP-konsulenterne er afgørende

En af de største udfordringer for en vellykket cloud-migration kan være manglende ensretning og afstemning af transformationsprojektet.

Ofte ser vi, at der i de forskellige virksomheder sidder større SAP-teams bestående af mange ansatte, som slet ikke – eller kun i meget lille grad – samarbejder med enterprise-arkitekter.

Det kan være problematisk, da det netop er enterprise-arkitekterne, der har overblikket over de komplekse ERP-miljøer - og derfor bør de netop involveres i virksomhedens transformationsprojekter.

Når alt kommer til alt, så begynder den vellykkede cloud-migration med dig og dine grundige forberedelser. Selvom 2027 virker langt væk, så er det vigtigt du kommer i gang nu og lander sikkert i skyen, inden SAP pensionerer sin ikoniske ERP-løsning.

Klumme: Led din chef – og få et bedre job

Klumme: Sæt fart på bæredygtig kunstig intelligens

Mere fra ITWatch

Tre talchefer forlader Lunar

Et par kreditchefer og en finansdirektør har valgt at sige op i fintech-banken, der på en anden front netop har sikret sig ny kapital.

IBM om blockchain: Udviklingen fortsætter - også uden Tradelens

Da A.P. Møller-Mærsk forleden meddelte, at selskabet vil droppe sin blockchain-baserede Tradelens-platform, skabte det store overskrifter . Men blockchain-teknologi lever videre, og IBM forventer vækst de kommende år, forklarer IBM Danmarks CTO, der peger på tillid som en væsentlig faktor i netværk.

Læs også

Relaterede

Seneste nyt

ITWatch job

Se flere jobs

Se flere jobs

Watch job

Se flere jobs

Se flere jobs