Plenti tester grænser i EU's roamingkrav

Teleselskaberne må gerne modregne indholdstjenester, når de skal udregne hvor meget EU-data kunderne har krav på efter 15. juni. "Det er en håbløs måde at indrette markedet på," siger teleekspert.
Plentis direktør Peter Mægbæk er ikke begejstret for EU's nye roaming-regler.
Plentis direktør Peter Mægbæk er ikke begejstret for EU's nye roaming-regler.

En særregel giver Plenti mulighed for at tilbyde kunderne mindre data i udlandet, end de ellers ville have krav på ifølge EU's nye roaming-regler.

Et af Plentis nylancerede abonnementer har en pris på 139 kr. om måneden og giver ubegrænset data i Danmark. Derfor skulle selskabet ifølge EU's udgangspunkt give kunderne adgang til knap 4 gigabyte data om måneden i EU. Men fordi Plenti også inkluderer adgang til Berlingskes netavis, kan mobiludbyderen slippe med at give kunderne 2 gigabyte data i EU.

Grunden er, at teleudbyderne må modregne indholdstjenester, når de skal finde frem til, hvor meget EU-data kunden har krav på.

"Fordi vi er et content-selskab er vi nødt til at fraregne det, så vi ikke bliver ruinerede," siger Plentis adm. direktør, Peter Mægbæk.

Teleekspert Torben Rune fra Netplan er "skuffet over", at det kan lade sig gøre at modregne indhold. Han mener, at det åbner en ladeport for selskaberne, fordi mange abonnementer består af indholdstjenester som Netflix, HBO og musik.

"Det er en håbløs måde at indrette markedet på. Spørgsmålet bliver, hvilken værdi tillægsydelser skal modregnes på. Og hvordan den enkelte forbruger overhovedet skal kunne få et samlet og retvisende billede af, hvad der er bedst og billigt," siger han.

Kan godt modregne

Hos Energistyrelsen bekræfter kontorchef i Center for Tele, Jakob Henrik Juul, at teleselskaberne godt kan modregne indholdstjenester, når de skal finde frem til, hvor meget EU-data kunderne har krav på i et abonnement.

Han peger samtidig på, at EU-reglerne ikke udstikker præcise retningslinjer for, hvordan man skal foretage denne modregning af indholdstjenester i kundernes datapakke.

"Det er nogle af elementerne, som ikke er så klart beskrevet. Så det er et af de vanskeligere elementer i forhold til den opgave vi har," siger han med henvisning til, at Energistyrelsen nu vil kigge nærmere på teleselskabernes nye produkter.

"Vi kan ikke have en firkantet model og sige, at Berlingske koster så og så meget, en streaming-tjeneste koster det, og derfor har kunden ret til den mængde data."

Har ikke brudt reglerne

Samtidig understreger kontorchefen at reglerne først træder i kraft 15 juni. Derfor kan man ikke tale om, at teleselskaber har brudt reglerne, før efter denne dato.

Peter Mægbæk fra Plenti siger, at det vigtige for Plenti er at lave nogle produkter, der giver mening for kunderne.

"Vi bruger reglerne, som de er. Men nogle steder kræver fortolkning, fordi reglerne ikke er særlig specifikke. Det er noget lovsjusk det her."

Del artikel

Tilmeld dig vores nyhedsbrev

Vær på forkant med udviklingen. Få den nyeste viden fra branchen med vores nyhedsbrev.

Nyhedsbrevsvilkår

Forsiden lige nu

Læs også