ITWatch

Regeringen vil straffe det offentlige for persondatasjusk

Offentlige myndigheder skal, ligesom private virksomheder, kunne straffes i sager om sjusk med persondata. Det lægger justitsminister Søren Pape Poulsen (K) op til i et forslag til en ny databeskyttelseslov.

Justitsminister Søren Pape Poulsen (K).

Offentlige myndigheder skal på lige fod med private virksomheder kunne straffes økonomisk, hvis de under EU's kommende persondataforordning sjusker med borgernes personfølsomme oplysninger. Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) fremlægger 25. oktober et regeringens forslag til en ny databeskyttelseslov.

Det skriver Politiken.

Mens private virksomheder risikerer bøder af maksimum 150 mio. kr., eller op til fire pct. af virksomhedens globale omsætning, så er de kommende sanktioner mod overtrædende offentlige myndigheder dog lavere. Myndighederne risikerer sanktioner i størrelsesordenen 4 pct. af myndighedens bevilling eller op til 16 mio. kr.

Et bred flertal i Folketinget har siden 2015 presset på for at sidestille private virksomehder og det offentlige i persondataspørgsmål. Men hos de offentlige aktører er man bekymret for, at kommende bødestraffe kan gå ud over velfærden og myndighedens arbejde.

"Det vil jo få den konsekvens, at der så skal findes 16 millioner kroner i en kommunes budget, og det kan gå ud over servicen på skoler eller i ældreplejen"," siger Pia Færch, kontorchef for digitalisering hos KL, til Politiken.

Hos erhvervslivet peger man på, at truslen om bødestraffe med indførslen af EU-forordningen til maj næste år, har sat skub i persondataarbejdet i de private virksomheder.

"Databeskyttelsen i det offentlige er mangelfuld, men hidtil er det offentlige sluppet med en løftet pegefinger. Hvis der kommer bødestraffe for op mod 16 milo. kr, så er der 16 mio. nye incitamenter til at tage databeskyttelse alvorligt," siger digitaliseringschef hos Dansk Erhverv, Janus Sandsgaard, til Politiken.

Tilsyn om myndigheders problemer med persondata: "Det er kritisk"

Rigspolitiet erkender sløset omgang med persondata

Datatilsynet: Statslige myndigheder har omfattende mangler i databeskyttelse

Organisationer sender åbent brev til Søren Pape om at styrke Datatilsynet

Forsiden lige nu

Mærsk vil spare milliarder på digitalt kæmpeprojekt

Mærsk har sammen med IBM sat sig for at udvikle en digital platform, der ved at omfavne hele industrien kan hente astronomiske gevinster. Det danske selskab står selv til potentielt at kunne spare op imod 20 mia. kr.

Seneste Offentlig it

Relaterede

ITWatch trial banner 14 dage.jpg

Seneste nyt

Se alle ledige stillinger